Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já poprvý kouřila ve 12 protože sestřenice z vesnice
pak na střední protože tam byla parta
jako promluvila bych o tom, co to stojí a že to není ok, ale zase bych z toho nedělala třetí světovou ![]()
Ovlivnit to asi moc nemůžeš - může (i po rozhovoru) kouřit dál a nepoznáš to. Možná se zkusit zeptat, jak dlouho už kouří nebo jak často. Třeba ji to časem omrzí a přestane ji to chutnat.
@Anonymní píše:
Ahoj prosim anonym nebo smazat
No uf nevim jak zacit, vcera odpoledne po skole dcera (skoro 15) zacala hrozne zvracet, prujem, prej spatny obed v jidelne, ze i spoluzakum nebylo dobre. No nechala jsem ji dnes doma, pri uklidu jsem vsak v jeji skolni kabelce nasla skoro vyhulenou krabicku cigaret! (Normalne ji do tasky nelezu, ale nechala ji hozenou v predsini jak vcera hned letela na wc). Jsem z toho tak smutna, ze zacala blbnout takhle brzy, ale porad treba doufam, ze fakt ten obed nebyl ok. u nas kouri jen nas deda, muj manzel k tomu ma vylozeny odpor, tak cekam, az odejde na nocni a s dcerou si snad v klidu sama promluvim, chlap by to hrozne vyhrotil.Prosim o nejake rady. Ja teda zacala blbnout v pozdejsim veku a rodice to nijak neresili. Nechci ji nejak hodne peskovat, ale ta puberta s ni teda hodne hazi..
Pokud ji po tom bylo takhle zle, tak by si to prostě příště rozmyslela
jako moc možnosti nemáš. Ne nadarmo se říká, že zakázané ovoce nejvíc chutná
hlavně klidek.. já zkoušela kouřit v 8
vycpali jsme trávou dutinku od česneku.. pak jsem si zapálila jednou asi v 15.. a blee..
@pikola jo ja taky blbla na ss protoze kamosky kourily, a myslim si ze u dcery to bylo asi i poprve, pac bych to citila z obleceni, co vsude trousi po byte. Ja prave cekam az odejde chlap do prace, protoze to je horka hlava, ten delal i treti svetovou kdyz jsem ji dovolila ve 13cti rasenku a lesk na rty
ale urcite nechci aby v tomto veku postavala u skoly nebo zastavce s cigarem v puse ![]()
@Anonymní píše:
@pikola jo ja taky blbla na ss protoze kamosky kourily, a myslim si ze u dcery to bylo asi i poprve, pac bych to citila z obleceni, co vsude trousi po byte. Ja prave cekam az odejde chlap do prace, protoze to je horka hlava, ten delal i treti svetovou kdyz jsem ji dovolila ve 13cti rasenku a lesk na rtyale urcite nechci aby v tomto veku postavala u skoly nebo zastavce s cigarem v puse
Co ty chceš nebo nechceš je celkem fuk
bude to dělat s tvým vědomým nebo bez něj. Zákazem ji akorát budeš učit lhát ![]()
Bych řekla, že si to chtěla zkusit (já si to taky zkusila už na základce), vyhulila půlku krabičky, bylo jí blbě (prej špatný oběd v jídelně, spíš se spolužáky kouřili no
) a bude poučená a nechá to být. Ono s tím stejně nic nenaděláš, když kouřit bude chtít, tak bude, jen si příště najde lepší schovku a čím víc kolem toho člověk dělá scény, tím víc je to láká.
Možná jen promysli jestli ji přiznas zes ji projela kabelku. Mne by to v tomto věku hrozně vadilo. Spis třeba ze to z ni citis a chces se na rovinu zeptat? Nevím… promysli to jak ji to reknes.
Když si představím, že je mi 15 a mati mi řekne, že mi prohledala kabelku, tak by mi bylo nějaký vyčítání cigaret úplně jedno a udělala bych scénu já. ![]()
Nevím jaká je tvoje dcera, ale se mnou puberta cloumala hodně a za tohle bych na ní byla hodně naštvaná, že mi leze do soukromí.
Takže, když to na ní chceš vytáhnout, tak bych radši řekla, že to z ní cítím jak psal někdo výše. Že jsem jí lezla do věcí bych jí neřekla.
Nezmůžeš s tím nic.Bude to dělat tak jako tak. Nečekej, že když ji to zakážeš, že s tím přestane. Vim to z vlastní zkušenosti. Jsou děti co to dělají jen jako frajeřinku, aby zapadly do party. Třeba až nastoupí na střední, tak ji to přejde..a nebo bohužel taky ne a přijde na to třeba časem, že to škodí zdraví a leze do peněz.
@Adull píše:
Nezmůžeš s tím nic.Bude to dělat tak jako tak. Nečekej, že když ji to zakážeš, že s tím přestane. Vim to z vlastní zkušenosti. Jsou děti co to dělají jen jako frajeřinku, aby zapadly do party. Třeba až nastoupí na střední, tak ji to přejde..a nebo bohužel taky ne a přijde na to třeba časem, že to škodí zdraví a leze do peněz.
Přesně tak, nemůžeš s tím dělat nic, čím víc s ní budeš „promlouvat“ tím víc ti to bude tajit. Taky jsem v pubertě kouřila a dneska už dávno nekouřím. Dělat s tím nic nejde, musíš doufat, že jí to jednou přejde.
Já jsem ze striktně nekuřácké rodiny a kouřila jsem přes 20 let..
V nacti zákazy od rodičů, odebírání kapesneho..promluvy do duše..marně..
Takže represe nic neřeší. Spíš asi v klidu vysvětlit ty následky..
Měla jsem teda pocit, že dneska už děti spíš vapuji nebo frčí nikotinové sáčky.. cigára jsou old school..
Ahoj prosim anonym nebo smazat
Prosim o nejake rady. Ja teda zacala blbnout v pozdejsim veku a rodice to nijak neresili. Nechci ji nejak hodne peskovat, ale ta puberta s ni teda hodne hazi.. 
No uf nevim jak zacit, vcera odpoledne po skole dcera (skoro 15) zacala hrozne zvracet, prujem, prej spatny obed v jidelne, ze i spoluzakum nebylo dobre. No nechala jsem ji dnes doma, pri uklidu jsem vsak v jeji skolni kabelce nasla skoro vyhulenou krabicku cigaret! (Normalne ji do tasky nelezu, ale nechala ji hozenou v predsini jak vcera hned letela na wc). Jsem z toho tak smutna, ze zacala blbnout takhle brzy, ale porad treba doufam, ze fakt ten obed nebyl ok. u nas kouri jen nas deda, muj manzel k tomu ma vylozeny odpor, tak cekam, az odejde na nocni a s dcerou si snad v klidu sama promluvim, chlap by to hrozne vyhrotil.