Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mě jestli to má doma někdo stejně, ale moje dcera hrozně zlenivěla. Když nemá školu, tak jenom leží v posteli u mobilu a dokáže tam být až do noci. Ona říká, že se v něm učí, ale podle mě kouká na seriály. Taky mi přišlo že přibrala, ale nechci jí nic říkat. Dá se to ještě nějak napravit? Povzbudit puberťačku k pohybu a nebo k nějakým koníčkům? Nebo už je pozdě jí do něčeho nutit. Musí si to v hlavě především srovnat sama, ale bojím se aby to nebyly i deprese.
Normalni puberta…
Tak ji zvednu ne?
Pomoct s vařením, úklidem…
Jo, budeš muset přežít otočený oči, kecy, nechuť to dělat…
Ale tomu se říká výchova…
@Anonymní píše:
Dobrý den, zajímalo by mě jestli to má doma někdo stejně, ale moje dcera hrozně zlenivěla. Když nemá školu, tak jenom leží v posteli u mobilu a dokáže tam být až do noci. Ona říká, že se v něm učí, ale podle mě kouká na seriály. Taky mi přišlo že přibrala, ale nechci jí nic říkat. Dá se to ještě nějak napravit? Povzbudit puberťačku k pohybu a nebo k nějakým koníčkům? Nebo už je pozdě jí do něčeho nutit. Musí si to v hlavě především srovnat sama, ale bojím se aby to nebyly i deprese.
Tak pokud sportujete celá rodina, není problém aby se přidala. Pokud vidí, že vy nesportujete, bude to těžké, v pubertě se přístup dětí mění. Ona nemá/neměla žádný koníček dřív? S kamarády nikam nechodí?
A to ji necháš proválet několik let? Tak zavrčím a děcko funguje, ne?
Ještě se dá vypnout WiFi ![]()
Musím přiznat, že i na to došlo a jak rychle se najednou hnuly ledy. ![]()
No jasně, taky by nejraději zevlili u mobilu/PC. Ale jednak mají kroužky, druhak když má matka pocit, že zevlení bylo dost, tak zavelí a jde se něco dělat.
Pokud nemá zájem sama tak můžeš něco vymyslet ty nebo rodina jako tak - výlet, aktivitu (společné procházky, pilates, aerobic apod.). Jinak určitě domácí povinnosti.