Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
On nemá nějaký speciální plán? (teď mi zab, nevzpomenu si, jak se to oficiálně jmenuje).
Domluvila bych se s PPP na jasných doporučeních a vyžadovala je po škole uznávat.
Můj syn nemá tolik potíží jako tvůj, přesto má v čj určité úlevy.
Mou metou by bylo to, aby nepropadal, snažila bych se ho motivovat - čtyřku z diktátu může trochu vyžehlit hezky udělaný referát na téma Marie Terezie.
Sport bych mu neubírala, to je nesmysl.
Za mě lepší šťastný vyběhaný troj-čtyřkař, když holt to líp nejde, než vystresovaný sotvadvojkař, kterej se ve finále k těm čtyřkám stejně sesype.
Začala bych u toho individuálního vzdělávacího plánu (ha, už sem si vzpomněla
).
Známky jsou dobrý tak akorát ke zkouškám na střední/učňák, jinak je to každýmu šumák. Tak si se synem promluvit, jestli už má představu kam směřovat, zkouknout na dané škole přijímací řízení a orientovat se +- na to.
@Mar__tanka1983
On má úlevy z PPP. S češtinou bojujeme odjakživa - nejhorší jsou slovní druhy a určování mluvnických kategorií, ale i to ostatní je oříšek. Zatím nevím, jak to funguje s písemkama ze zeměpisu, dějepisu apod. - jestli i tam má nějaké úlevy. Skoro si myslím, že ne. Ale to hodlám probrat na aktivu.
Jinak děkuji za podporu, budu si to muset pořešit hlavně v sobě, protože chci, aby byl syn šťasten, ať už s dobrými známkami, nebo bez nich… Je to teď takové složité období. Jde do puberty (sám mi řekl, že někdy neví, co se sebou), je citlivý, lítostivý a objevily se u něj tiky „očima“…
Bobís…
Hele fakt ho podpoř, co to jde. Na známkách to prostě neleží, i když by se babičky rády chvástaly geniálním vnoučkem.
Důležitý je táhnout za jeden provaz a společně to zvládnout.
Ty máš dobrý, nebo aspoň to nezmiňuješ, že držíte basu s manželem - u nás jsou boje s panem otcem, chytrej až na půdu, sám dysgrafik a dyslektik, na základce hrůza, sotva prolez učňákem, ale syna buzeruje i za 2-. Jako já nevim, co by od něj ještě chtěl… ![]()
Sport určitě ponechat a hlavně zajistit kvalitní jídlo a psychickou pohodu. Známkami bych se tolik netrápila. Zvlášť dneska, kdy se spousta lidí vzdělává celý život. Uč se s ním, pomáhej mu, ale netlač silou na dobré známky. Jak to půjde, tak to bude. Po základce půjde na učňák, umět řemeslo se dneska hodí a maturitu si může dodělat později. Hlavně ať je zdravý a v pohodě, protože to je základ pro všechno ostatní.
@Mar__tanka1983
Manžel syna nebuzeruje-měl podobné problémy (dys…) jako on, jen se na to dřív nehrálo. Spíš mi vadí, že má manžel strach, aby syn nepropadl a jakoby mu nevěří, že to všechno zvládne. To mě dost sráží a nahlodává.
@smečka.blech Budu se snažit se známkami tolik netrápit. Ono mi nic jiného nezbyde. Pomáhat a učit se s ním budu a uvidíme, jak to všechno dopadne.
Ahoj,
hlavně se nestresovat, když je v 6. třídě, tak i to samo o sobě je dost změna. Mají více předmětů, více učení, je to prostě nápor. Dcera je dysortografik, má horší pozornost, nyní v 7. třídě. Učení má dost, taky známky nejsou vždycky ideální. Minulý rok měla málem za 3 ze zeměpisu. Chodí na tancování, kde je skoro každý den. Je to nápor, dohromady se školou, ale s manželem jsme se shodli, že chceme, aby dělala to, co jí baví. Máme to i rozdělené, já jí pomáhám s předměty jako čeština, naukové předměty a tak, manžel zase matematika a fyzika. Letos mám pocit, že pořád něco píšou, docela se dost učí a ne vždy to dopadne super dobře. Ale zase mi přijde, že si už více našla způsob, jak se lépe učit. Poznámky z hodin nemá nic moc, občas i něco vynechá. Naštěstí má skvělou spolužačku, která jí poznámky vždy nafotí a pošle přes whatsapp. Dcera si z poznámek vypisuje to duležité, dělá si takové jako taháky, z kterých se před testem uči a také se naučila si důležité věci namluvit na telefon a to si pak pouští. Také jí u naukových předmětů někdy dělám výpisky z učebnice a pak se to spolu učíme. Prostě to nějak kombinujeme. Hlavně se držte, mám pocit, že jak jsou starší, tak je to lepší. Dcera má z PPP trochu úlevy, ale asi to nejvíce bere pan učitel na češtinu, kde má zkrácené písemky a možná to bere v potaz třídní na španelštinu. V testech z jiných předmětů to asi moc neberou v potaz, ale já zase moc nechci, aby měla moc úlevy. V češtině je pořád potřebuje, protože občas mám pocit, že něco uměla a jak to nějakou dobu nedělají, je jak, kdyby to viděla poprvé. To asi máte také.
@Leandre
Dobrý den, máte pravdu, že je toho učení hodně a nároky na děti jsou velké. Přijde mi, že jsme toho ve škole tolik nemívali. Kolikrát mám problém se synovo úkoly a musím používat Google, abychom to vůbec dali dohromady.
Když má být písemka, taky synovi vypíšu to nejdůležitější, projdeme to spolu a papír mu dám s sebou do školy, aby se na něj před hodinou ještě podíval.
Také se mi zdá, že se všechno časem zlepšuje, jen to trvá déle a vím že musím být trpělivá. Ale někdy to na mě prostě padne. Když jsem já chodila na základku, byla jsem za špatné známky trestaná a nejspíš budu mít pořád zakořeněno, že jsou horší známky něco špatného. Musím s tím něco udělat, protože chci, aby byl syn šťastný. Jen nevím, jak vybalancovat, aby sám sobě neříkal, že je blbej a hloupej, když mu to nejde. Zakázala jsem mu to už Xkrat, vysvětlovala, ale někdy to o sobě znovu prohlásí.
Zdravím, jaké známky mají (měly) Vaše děti v šesté třídě? Jak jste přijali, když byly špatné? Syn ADD, dyslexie, dysortografie, dysgrafie - z matematiky a fyziky má 1-2, z ostatních předmětů (nemyslím VV, HV apod.) 3-4. Nevím, co se s ním učit dřív. Téměř každý den má alespoň jeden úkol a pozornost udrží tak 10 minut, pak už je mimo. Do toho chodí na fotbal, který ho opravdu baví a naplňuje, ale ukrajuje z času, kdy bychom se mohli po kouskách učit. Z druhé strany nechci, aby celé odpoledne ležel průběžně v knížkách. Nějak nevím, jak z toho ven. Mám pocit, že jsem špatná matka, že nedokážu najít způsob, jak to ukočírovat, aby měl známky lepší. Budu ráda za každý Váš názor a postřeh. Moc děkuji.