Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak byste vyřešili toto:
Syn rozbil spolužákovi brýle. Jsou to pubertaci, věčně se tam dohadují. Nevim, jak hádka vznikla, ale podle mého to je tak 50/50. První fyzický atak byl od spolužáka na mého syna. Dal mu facku. Syn se bránil a přitom spolužákovi spadly brýle a rozbili se.
Zaplatili byste je celé nebo jen třeba půlku?
@lísteček1 Pokud bych měla potvrzeno, že první útok byl ze strany spolužáka, tak bych neplatila ani korunu, jeho problém nemá napadat ostatní.
Jako matka brýlatého dítěte pořád nechápu, proč by mi měl brýle platit někdo jiný, pokud je mému dítěti neserval z obličeje a schválně na ně nedupl. Obruby se dají pořídit nerozbitné a tam už by to musel být opravdu úmysl. Pokud je nemají, je to jejich boj. Nic bych neplatila, dokud by tě rodiče nekontaktovali a pokud by to udělali, pak max. půlku - pošťuchovali se oba.
Neplatila bych nic, pokud si kluk začal. Leda by moje dítě někomu naschvál brýle rozbilo, holt se kluk s brýlemi nemá rvát no.
Ne, zodpovednost ma skola, pokud detem jeste nebylo patnact.
Rvali se oba. Jeden si sice začal, ale druhý taky neměl reagovat fackou. Takže bych nabídla spoluúčast na platbě, ale nevzala bych to tak, že budou platit dva, tak dítě může mít dražší brýle. Chtěla bych prvně znát cenu původních(možná jen skel, pokud jsou obroučky neponičené) a nabídla bych půlku. A aby toho byla ušetřena učitelka, tak bych jí požádala o kontakt na rodiče druhého dítěte(a ať se jich klidně předem zeptá, zda ten kontakt smí dát).
Děkuji za odpovědi. Budeme to řešit příští týden v úterý.
Je to takto rozbité. Asi se budou platit jen skla, ale nevím, brýle nikdo z rodiny nenosí, tak vůbec netuším, jestli se mohou koupit jen skla jestli jde jen jedno sklo koupit.
Nejprve jsem chtěla zaplatit 100 % za skla. Ale když mi syn řekl, že ten druhý napadl jeho, tak už tak rozhodnutá nejsem. Uvažuji nad 50% ceny, protože vím, že sice ten spolužák je sígr, ale ani můj kluk není svatý 😀
Požádala jsem asistentku, kterou mají ve třídě, ať mi zjistí od spolužáků, jak ten konflikt probíhal. Kluk mi říkal, že on dostal první facku a že se jen bránil. Je fakt, že chodí do 8. třídy a ještě se nikdy nepopřál. Takže agresor není, ale občas si přibarvíme pravdu ve svůj prospěch.
Určitě půjde koupit jen jedno sklo. No je to pro kluky zkušenost, že neshody se mají řešit jinak…
Snažila bych se to využít a ukázat jim, že příště jinak a lépe
Obě naše děti nosí brýle a ne, toto bych neplatila (ani v opačném případě platbu nepožadovala).
Jedině za předpokladu, že by moje dítě tu škodu způsobilo úmyslně - vzalo spolužákovi brýle a hodilo jimi o zem apod… ale pokud se to stalo v rámci běžné klukovské tahanice, tak určitě ne.
U malých dětí si tohle musejí „ošéfovat“ rodiče (nerozbitnými obroučkami, tvrzenými skly, šňůrou na krk, pojistkou na blbost apod.) - a ty starší už musejí být vedeny k tomu, že holt svoje vyřizování účtů musejí přizpůsobit svému „brýlovému limitu“.
Jako obrylena vím že v optice jsou schopni udělat vše možné..vyměnit jedno sklo, obě skla, udělat nová skla s novými dioptriemi do starých obrouček…takže pokud obroučka není poškozená tak by neměli chtít celé nové brýle ale jen skla…byla bych ochotná zaplatit půlku za nová skla po předložení faktury…kdyby chtěli brýle úplně nové tak smůla…to je jejich boj že chtějí jiné…
Příspěvek upraven 03.11.22 v 15:25
@VitaminC píše:
Ne, zodpovednost ma skola, pokud detem jeste nebylo patnact.
Jako že by škola měla zaplatit brýle
?
Jinak se přikláním k ostatním - pokud na brýle cíleně nedupnul, neplatila bych. Nebo v rámci výchovy oba kluci půlku ze svého kapesného.
@lísteček1 píše:
Jak byste vyřešili toto:
Syn rozbil spolužákovi brýle. Jsou to pubertaci, věčně se tam dohadují. Nevim, jak hádka vznikla, ale podle mého to je tak 50/50. První fyzický atak byl od spolužáka na mého syna. Dal mu facku. Syn se bránil a přitom spolužákovi spadly brýle a rozbili se.
Zaplatili byste je celé nebo jen třeba půlku?
Ani celé, ani půlku.
Spolužák si začal a ty chceš platit brýle, i kdyby jen část? Ani by mě to nenapadlo…nemá si začínat…jeho chyba…nedala bych ani korunu…
@czaky Tak on dostane facku a ještě mu bude platit půlku ze svého kapesného? Co je na tom výchovného? Měl stát a nechat se fackovat, aby nemusel platit brýle? Ten co si začal si může zaplatit celé brýle v rámci výchovy sám…aby věděl, jak se má chovat…