Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A proč mu dal ten spolužák facku? Asi jen tak bezdůvodně k němu. neprisel a nevrazil mu. Takže bych nejspíš půlku zaplatila (nějakou částkou by se na tom podílelo dite), pokud by mě někdo kontaktova.
@Monchichik píše:
@czaky Tak on dostane facku a ještě mu bude platit půlku ze svého kapesného? Co je na tom výchovného? Měl stát a nechat se fackovat, aby nemusel platit brýle? Ten co si začal si může zaplatit celé brýle v rámci výchovy sám…aby věděl, jak se má chovat…
Zakladatelka zatím neví, jak to celé bylo… a takovéhle konflikty fakt nestojí na tom „kdo dá první facku“. Možná - kdyby se celý konflikt podařilo úplně rozkrýt - by se taky mohlo ukázat, že obrýlený kluk dal sice první facku, ale až poté, co k ní byl vyprovokován např. opakovanou verbální agresí, urážkami či obviněním z něčeho resp. šikanou jakéhokoli druhu… cokoli. Málokterá rvačka mezi puberťáky se dá smést ze stolu jednoduchým „tys praštil první, tak smůla, ty za to můžeš“.
Sice bych - jak jsem psala - také zaplatila pouze v případě, že moje dítě škodu způsobilo úmyslně, ale tvoje vyjadřování vůči klukovi s brýlemi je nepřiměřeně a nesmyslně agresivní.
@BohunkaP Moje vyjadřování je přesně takové jak bych se já zachovala…je jen jasné kdo si začal…co a proč se stejně nedozvíš, protože pravdu neřekne ani jeden…a jo u mě to stojí na tom, kdo dal první facku…i kdyby mu něco řekl, má se otočit a odejít nebo ho ignorovat nebo mu jí vrazit s tím, že možná přijde svojí vinou o brýle…
Neplatila bych, ale je mi jasné že tohle jsou poměrně komplikované situace. Záleží jak bude reagovat druhá maminka.
Já bych je zaplatila, nebo alespoň půlku. Nemyslím si totiž, že sebeagresivnější spolužák přijde z zčistajasnak tvému synovi a dá mu facku. Něco tomu muselo předcházet. Navíc v osmé třídě už by měl být dost starý na to, aby věděl, že se má otočit a odejít a ne se nechat vyprovokovat k agresi.
Příspěvek upraven 03.11.22 v 16:05
Tak prý to bylo takto:
Kluk A (s brýlemi) se pral s klukem B. Skončili a můj syn se ptal kluka B, jaký kluk A dává rány. Jestli malé nebo velké. Kluk A odpověděl, že mu to ukáže a dal mu facku. Syn se bránil, prali se a když přišla asistentka do třídy, tak můj syn držel kluka A kolem krku paží. Brýle se válely na zemi, ale nikdo neví, kdy spadli, syn se jen domníval, že asi při konfliktu s ním.
Jestli to bylo takto, tak nejspíš nebudu nic platit. Ale ještě uvidím, co asistentka zjistí zítra od dětí.
@Aduš8 píše:
Já bych je zaplatila, nebo alespoň půlku. Nemyslím si totiž, že sebeagresivnější spolužák přijde z zčistajasnak tvému synovi a dá mu facku. Něco tomu muselo předcházet. Navíc v osmé třídě už by měl být dost starý na to, aby věděl, že se má otočit a odejít a ne se nechat vyprovokovat k agresi.Příspěvek upraven 03.11.22 v 16:05
No a nechal se vyprovokovat, takze ma ted rozbite bryle a neni duvod, aby mu je nekdo platil.
@czaky píše:
Jako že by škola měla zaplatit brýle?Jinak se přikláním k ostatním - pokud na brýle cíleně nedupnul, neplatila bych. Nebo v rámci výchovy oba kluci půlku ze svého kapesného.
Ano, skola ma na tohle pojistku. Za deti mela zodpovednost ona.
Já bych to nechala zaplatit napůl oba dva zainteresované puberťáky. Předpokládám, že kapsené mají
Pokud ne, tak zaplatit napůl rodiče a chlapečci by si to odpracovali. Už to nejsou malé děti a oba by mohli tušit, že se nemají chovat jak neandrtálci.
@lísteček1 píše:
Tak prý to bylo takto:
Kluk A (s brýlemi) se pral s klukem B. Skončili a můj syn se ptal kluka B, jaký kluk A dává rány. Jestli malé nebo velké. Kluk A odpověděl, že mu to ukáže a dal mu facku. Syn se bránil, prali se a když přišla asistentka do třídy, tak můj syn držel kluka A kolem krku paží. Brýle se válely na zemi, ale nikdo neví, kdy spadli, syn se jen domníval, že asi při konfliktu s ním.
Jestli to bylo takto, tak nejspíš nebudu nic platit. Ale ještě uvidím, co asistentka zjistí zítra od dětí.
No tak to by me zajímalo jak se ptal a docela si dokážu představit, ze posměšně. Já jsem pro vinu rovným dílem - at chlapci rozbijou pokladnicky a zaplatí si to sami třeba 1:2 ve prospěch syna. Podle me by i syn měl uvědomit, ze je rozdíl mezi branenim a pacifikaci agresora a priskrcovanim když má na vrch
realitu se stejne nedozvíte a kazda máma nebude věřit, ze zrovna ten její za to muže. Vzhledem k věku bych chtěla i navrh řešení od kluku
@hospodki Takže posmesne vyjadrovani je duvodem pro to dat nekomu facku? ![]()
@lísteček1 tohle jsem řešila minulý měsíc ![]()
Kluci se teda nepoprali, ale v šatně nějakým pohybem můj syn brýle spolužákovi sejmul ![]()
Nemáte vy, nebo rodiče druhého kluka pojistku „na blbost“?
My ji uplatnili, proplatili celou částku nových brýlí.
@Stevia píše:
@lísteček1 tohle jsem řešila minulý měsíc
Kluci se teda nepoprali, ale v šatně nějakým pohybem můj syn brýle spolužákovi sejmul
Nemáte vy, nebo rodiče druhého kluka pojistku „na blbost“?
My ji uplatnili, proplatili celou částku nových brýlí.
Jsou to 3 měsíce, co jsem pojistku rusila, neboť jsem musela osekat výdaje. S rodičema druhého kluka budu mluvit v úterý.
Jestliže útočníkem byl majitel brýlí, pak neplatit nic!!!
Pokud se rodiče toho žáka domívají, že agresorem byl Váš syn, ať to tedy nejen tvrdí, ale taky prokazují. Jestliže ale máte s jeho rodiči nadstandardní vztahy, pak úhrada poloviny škody by byla vstřícným krokem.
Příspěvek upraven 03.11.22 v 15:39