Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Náhodně jsem našla u dcery lyftové sáčky. Dceri bude za měsíc 18 let a přes týden je na internate. Uklízela jsem a chtěla jsem ji poutirat prach v jejim pokoji, že ji trochu pomůžu, až dojede z intru, aby nemusela uklizet a my měli na sebe víc času. Normálně to nedělám. A našla jsem v poličce skleničku a v ní lyftový sáček a tak jsem se podívala i do šuplíku, to už záměrně a měla tam vapovačku. Máme s dcerou dobrý vztah, nikdy jsem jí nic tajně neprohledavala, s hodně věcmi se mě svěřovala a ovšem jsme vždy komunikovali. Dcera vždy byla proti cigaretám, nikdy dřív jsem u ní nic nenašla. Jak to s ní probrat, aby to nevzala tak, ze ji prohledávam pokoj. Nechci narušit náš vztah, ale zároveň to nechci tak nechat.
Příspěvek upraven 30.09.24 v 23:26
Dcera bude nasrana, ze ji lezes do supliku. Na intru z nudy a pozy zacne kourit mega moc „deti“.
Co s tim? Modli se, at prestane, co nejdriv.
@Sadman píše: Více
Tak nechat tu vapovacku tak a jen zmínit ty lifty. To bych uhrála na to, že jsem ji utírala prach. Normálně to nedělám, ale občas jsem ji utrala i driv prach, tak by to snad prošlo.
@Ivana1718 píše: Více
Lifty jsou ty sacky s tabakem? Tim se extremne kazi zuby, tim bych ji zkusil vystrasit. Neboj, i travu zkusi, tomu nezabranis.
Taky to zkusím přes ty zuby, protože to by možná mohlo pomoci, protože na sebe dbá a záleží jak vypadá. Já doufám, že to jen zkousi. Nikdy nebyl problém a nikdy jsem z nic jiného nenašla.
Zeptal bych se ji, proc to dela… Ted jsem trochu googlil, ten lyft je nikotin bez tabaku, to by asi zuby tolik nemelo nicit. No, svinstvo to je, nac si v mladem veku zbytecne vyrabet zavislost. No zkus zjistit ten duvod. Jestli se ji libi toceni hlavy, nebo jestli ji to nakopne, kdyz je unavena. Samozrejme za to muzou kamosi.
Takže to nesmim nenechat tak i za cenu, že bude nastvana, protoze jsem to našla v jejím pokoji, byť náhodně. Budu ji muset vysvětlit, že jsem nic nehledala, ale, že to bylo náhodně pri uklidu. To vapo nechám tam kde je, protože to už bylo v šuplíku. Ale zmíním, jak je škodlivé i vapo a cigarety a tak vseobecne.
Neříkala bych nic, je dospělá, určitě ví, co všechno to způsobuje. A zároveň jí nemáš pod kontrolou, takže si stejně může dělat co chce. Nijak to neovlivníš. My jsme v pubertě s kámoškama taky kouřily, asi od patnácti a dneska ani jedna z nás nekouří.
@Sadman 56861993
Ještě mě napadlo s tou únavou, jestli to nejsou kofeinove sáčky, protože to bylo ve sklenice a obsah byl i po obvodu skleničky, jako by v tom bylo namočené. No asi se musím zeptat.
Oni jsou pouze holčičí internat. Ale celkem pozdě spát učí se, pak dlouho kecaji do noci. Pak je unavená.
Asi to nebudeš chtít slyšet, ale neuděláš prostě nic. Mám dceru o rok mladší, k cigaretam vždy odpor a dneska kouří jak cigarety, tak má doma vapku. Máme bych řekla dobrý vztah, takže se mi přiznala, že zkoušela i trávu…ale na moje domluvy nereaguje…ve škole, kamarádky prostě všichni hulí. Tvoje dcera je navíc už i plnoleta, takže můžeš domlouvat, ale budeš akorát za trapnou…vlastní zkušenost. Musi to pochopit sama, ale to golt může nějakou dobu trvat..a nebo taky ne.
@Anonymní píše: Více
Myslím, ze ne. Bylo to v malém sáčku a kdyby se to zvykalo, tak by se sáček asi protrhl.
Kouřit jsem začala v 17-ti na intru. Před našimi jsem to tajila do 23 let a pak mě mamka načapala a zapálila jsem si další před ní, no stress. Můj bratranec se před matkou schovává do teď, je mu 40.
Téměř dospělé dceři uklízíš pokojíček proč? ![]()
Jinak určitě sama ví, proč to má a jaké to má následky. Už od základky mívají preventivní programy. Není blbá. Prostě sama chce. Neuděláš s tím nic.
Taky mě to u syna štve, pyskuju furt. Ale stejně jako to bylo u nás, musí si tím asi projít