Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj. Omlouvám se, jestli ten virus píšu špatně, ale v googlu se to píše různě
Před čtrnácti dny mi volali z gyndy, že něco našli ve stěrech při preventivní prohlídce. Dneska jsem tam byla a dělali mi stěry znova, právě že tam ted našli tenhle virus. Já vím, že jsem blbec a neptala jsem se hned doktora, ale mě prostě ty otázky napadnou až když odejdu z ordinace
Máte s tím některá zkušenosti? Dá se nějak toho viru zbavit nebo mě budou do konce života sledovat po čtyřech měsících? Nemohla jsem to nějak přenést na dceru při porodu? Je pravděpodobný, že se to překlene v rakovinu?
@Tečička znam jako papilomavirus. Mne ho nasli pred nekolika lety, ale rozhodne jsem sledovana nebyla, pouze po pul roce klasicky pri prascich. Po dvou letech zmizel sam, nevim, jak jsem toho docilila
Nic to neni, má to pravdu skoro každý, mě to našli jednou a po druhý už to byloo v normě. Rozhodně to neznamená že onemcníš rakovinou. U nás to měla mamka, teta, babička, sestřenice, i já… Všichni mají normálně děti a rakovina nikde ![]()
@Boudová píše:
Nic to neni, má to pravdu skoro každý, mě to našli jednou a po druhý už to byloo v normě. Rozhodně to neznamená že onemcníš rakovinou. U nás to měla mamka, teta, babička, sestřenice, i já… Všichni mají normálně děti a rakovina nikde
Děkuji
mě si zase objednali za čtyři měsíce, tak jsem myslela, že to takhle bude pořád ![]()
@LindaPraha Děkuji, já se bála, že to už ani zmizet nemůže když už ho mám…
Ahoj, tak jestli je to HPV, tedy Human Papiloma Virus, tak někde píšou, že se toho tělo dokáže někdy zbavit (do dvou let), pokud však ten virus neporazíš, pak je neléčitelný, to znamená, že i když ti odstraní projevy jako jsou bradavičky atd, tak ti zůstává v těle a jsi nakažlivá.
Příspěvek upraven 13.03.16 v 11:00
@majki.r ted nejak nechapu to varovani partneru - kdyz to prenasi i oni. Jim to nic nedela. Ty nakazis jeho, on to prenese dal a to mas iluze, ze to te dalsi rekne?:) Taktez odepreni nekterych sexualnich praktik?
Mne bylo z vice stran receno, ze pokud se s virem telo vyporada samo, muze to byt brano jako ockovani a urcita ochrana pred dalsim nakazenim - ovsem vyloucene to neni, pac je jich opet vice druhu
Mě doktor řekl, že jeden způsobuje bradavice a druhý rakovinu a že neví který to je… Tak se trochu bojim no
a zarazilo mě, že jsem s jednym partnerem 5 let a projevilo se to až ted…
@LindaPraha Je to na každým, jak se k tomu postaví. Jak jednou ale máš ten virus v těle, tak je přítomný v epitelu a i když nemáš příznaky, jsi infekční. (Samozřejmě jsou bradavice mnohem infekčnější, přesto ale nemáš jistotu, že nikoho nenakazíš, když je zrovna nemáš.)
Příspěvek upraven 13.03.16 v 11:01
@LindaPraha Jinak za nákazu HPV můžeš podat i trestní oznámení. Pokud partner byl infikován, měli jste styk a on tě nevaroval, je to jako s jinými pohlavními nemocemi a můžeš ho zažalovat.
@majki.r ju es ej hadr. Snad se nedoziju dob, kdy se budou podavat trestni oznameni za prenos chripky
@LindaPraha To jsem jaksi nepochopila…z chřipky se ti asi těžko rozvine rakovina.
@LindaPraha Však si jednej jak chceš, nikomu o tom neříkej a nakaž každého, s kým se vyspíš…jen nechápu, jak pak můžeš v klidu spát, ale je to tvoje svědomí.
Zkus si o tom nejdřív něco počíst, hm?
Jinak to tvé tvrzení o tom, že partnerovi to nic nedělá,… no jde vidět, že o tom nic nevíš.
@Tečička píše:
Takže nesmíme praktikovat orální sex?
Tečičko počti si o tom na internetu a rozhodni se sama…tady je těžké radit, někdo to ignoruje a někdo to řeší.