Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky všechny maminky,
jsem sice teprve na začátku těhotenství, ale chci se vás zeptat: jak je to s nástřihem hráze? Je to nutné? Jaká jsou pro a proti? Jsou v porodnicích ochotni se přizpůsobit? A pokud bych ho nechtěla - umí s tím pracovat???
Pokud máte někdo nějaké zkušenosti, byla bych moc ráda. Díky.
Ahoj,
ještě před porodem jsem chodila na kurzy k Apolináři v Praze. Tohle jsme takyprobírali a v podstatě jsme se dozvěděli, že nástřih nutný není, ale řeší se vždycky až podle konkrétní situace. Stříhá se prý tak 80 % žen, tak jes tím třeba počítat. Je to prevence před natrhnutím, což je prý horší. Současně nám bylo poraděno, abychom tak 6 týdnů před porodem prováděly masáž hráze (tj. za pomoci oleje roztahovaly dvěma prsty poševní vchod). Já jsem tak činila relativně poctrivě, ale nástřihu jsem se stejně dočkala. Tak nevím, ale možná, že by to bylo bez těch masáží ještě horší a mohla jsem se ještě natrhnout. Žel - hráz mi nesešili příliš dobře, ale to už je jiná kapitola.
TAK HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Ahojky Hanko,
z vlastní zkušenosti - nástřih hráze mi dr. provedla až když viděla, že bych se jinak potrhala. Říkala, že hráz byla hodně „tuhá“, nevím jak jinach bych to popsala
, a proto se pro nástřih rozhodla. Když tě nastřihnou lépe se to šije a hojí než když se potrháš.
Jinak ty sama pro nenastřižení můžeš hráž masírovat. Např. Weleda prodává masážní olej přímo na masírování hráze. Když ale trpíš na kvasinky, moc to nedoporučujou ![]()
Jinak u nás v Hradci Králové, a myslím že i jinde v porodnicích, dělají nástřih jen když je to opravdu nutné. Však pro ně je to šití taky práce navíc ![]()
Ničeho se neboj i nástřih se dá vydržet - než tě nastřihnou tak to umrtvej, hlavně pak to šití ledovat, často sprchovat vlažnou vodou a mě se osvědčilo sedět na nafukovacím kruhu - na židli to moc nešlo ![]()
Přeji pohodový porod, pokud možno bez nástřihu ![]()
Ahoj,
nemluvím se své zkušenosti. Jestliže budeš masírovat a nepřeješ si nástřih, tak je o tom lépe informovat asistenku, asi přímo při porodu. Jinak asi nejlepší varianta je masáš a ještě nástřih. Kámoška poctivě masírovala, po domluvě jí nenastříhávali, ale lehce se potrhala
Sice po porodu krásně seděla, narozdíl od jiných, ale cca 1/2roku měla problém při tulení
Ale masírovaná prý lépe srůstá.
Hodně štěstí, pohodové těhotenství, a bezproblémový porod.
Dana
Teda jen bych poupravila, že pokud je mi známo, tak nástřih se neprovádí pod místním znecitlivěním, ale během kontrakce ![]()
Celou dobu na sále mě při kontrolách zkoušela dr i trochu masírovat a pomáhat tu hráz ještě povolit. Nakonec mě stříhli, ale nic jsem necítila, jen slyšela, bylo to v poho. Určitě nám to pomohlo (nemluvě o tom, že pro nás připravovali kleště a to by bylo stříhání stejně a ještě větší). Šití jsem necítila (na šití se umrtvuje), bylo to v pohodě.
Osobně si taky myslím, že nástřih se hojí lépe než potrhání a je podle mě i lepší střihnout, než čekat, jak se budu trhat.
Držím palce, aby se to obešlo bez nástřihu
Gabča a Barča
Ahoj,
my jsme poctivě masírovali olejem z Weledy.Samotná masáž nic příjemnýho ale vyplatila se.Sice jsem se nástřihu taky nevyhnula(malý měl ke konci špatné ozvy,proto se muselo rychle-ale jinak bych to prý zvládla baz nástřihu).
Mě teda stříhali bez umrtvení,při tlačení-nebolelo to jen jsem ucítila tupý tlak a slyšely lupnutí.Šití mě nebolelo,povídali jsme si z doktorem-mám 4 stehy,ketré se díky masáži rychle hojily.Již v porodnici jsem seděla v pohodě a dneska o jizvě ani nevím.
pa
Gabka a Štěpula-3 měsíce
Ahojky Gabinko,
u nás v nemocnici nástřih opravdu dělají pod místním umrtvením.
Nedřív mi to dr. opíchla a pak teprv nastřihla ![]()
I na předporodních kursech nám gynekolog říkal, že nástřih provádějí po opíchnutí.
Ale uznávám,že každá nemocnice to dělá jinak ![]()
Tohle jsou zkušenosti z HK ![]()
pa
ahoj já hráz masirovala a u porodume nakonec nenastřihly rodila jsme v Neratovicich, lehce jsme s enatrhla , jen 3 stehy vubec jsme to necitila a zahojilo s evše rychle
sedet jsem nemohla sice dlouho ale byloto spiš zpusobené dlouhým porodem a namožením než šitim a natrhnutím to jsem skoro necitila, myslím že to byly opravdu namožene svaly, porod mi trval od nedele a narodila se až v 7večer druhého dne ![]()
ahoj, tak ja jsem masirovala, ve finale me nastrihli - aby pomohli malymu ven (byl omotanej pupecni snurou) a vubec jsem to necitila, byla jsem rada ze je venku a hlavne ze to pomohlo. Nejhorsi to bylo druhy den po porodu - byla jsem vycerpana a nemohla sedet… ale den ode dne se to zlepsovalo, rekla bych ze celkem rychle. Sexovat jsme opatrne zkusili pred koncem 6ti nedeli - opatrne to slo, pozdeji bez problemu a ted vubec nevim ze jsem tam neco mela:))) Mozna ze i tou masazi mi to dobre srostlo, ale nevim.
Ahoj Iv-ka a Lukin 3m
Ahoj,
tak já jsem poctivě masírovala a nenastřihávali mě. Možná tomu i pomohlo, že jsem značnou část doby na porodním sále strávila ve vaně, takže ty tkáně ještě trochu povolily.
Natrhla jsem se, ale směrem nahoru, což by mě nenapadlo, že je možné, ale stalo se. Bylo to na 4 stehy, údajně jen z kosmetických důvodů. Nicméně šití bylo naprosto příšerné - umrtvit to moc nešlo (pouze nějakým sprejem) a já jsem si připadla, jako kdyby mi dělali ženskou obřízku. Zahojilo se to pak celkem rychle (při odchodu z porodnice už ani nebylo poznat, že jsem byla šitá).
Závěr - doporučuji masírovat, trávit při porodu hodně času ve vodě (pokud je to možné) a třeba se nástřihu vyhneš (šití bohužel asi ne…).
Zdraví Gábina + malý Ríša 9 m
Ahojka, my masírovali poctivě a vcelku brutálně a vyplatilo se. Rodila jsem bez nástřihu, měla jsem jedinou minitrhlinku u ústí močové trubice, ta se obešla bez šití. Sedla jsem si hned po porodu a veškeré žádné potíže v téhle oblasti nemám a ni jsem neměla:-)
Osobně dávám velkou váhu právě na masáž a vřele doporučuju.
Ale i jinak jsem byla rozhodnutá bez nástřihu a raději se trošku natrhnout.
Hodně štěstí přeje
Jazzi a Matýsek 30 dní
Ahoj a díky všem,
budeme masírovat, tepla vana snad vyjde (podle toho, zda nás nebude v porodnici moc najednou, je tam jen 1 pokoj nadstandard). Zkusím se s nimi domluvit, ať nestříhají, jen v přípdě nouze. Trochu mám obavy s domluvou - jsem z K.Varů a tady je ta porodnice neblaze proslulá, všichni jsou nepříjemní a moc se nestarají. Snad to ale vyjde…
Holky,
všechny píšete, že je lepší nástřih než natržení. Já mám opačný názor. Pokud tkáň nevydrží, tak se natrhne vždy v tom nejslabším místě a pravděpodobně mimo cévní zásobení, což by se mělo lépe hojit. Zatímco nástřih provedou tam, kde je to pro ně nejvhodnější. ![]()
Pro lepší názornost si představte, že zkoušíte roztrhnout látku. Asi vám to půjde jen těžko, ale když ji nastříhnete …?! Takže je pravděpodobné, že vás nastřihnou a ještě se natrhnete! ![]()
Zatím nemám praktickou zkušenost, ale snažím se masírovat hráz a doufám, že to dopadne dobře. ![]()
Co nejméně komplikací při porodu všem přeje Petta
Petto, teorie je to opravdu vynikající, ale v podstatě k ničemu, jen děsíš maminky, které se připravují na porod. Já rodila 2×, pokaždé s malým nástřihem bez umrtvení, nikdy jsem se nenatrhla víc, než byl nástřih. Nástřih nebolí a navíc to fakt pomůže aby miminko bylo rychlej venku. Prosímtě, neteoretizuj a počkej si až to vyzkoušíš osobně, ju?
Sandra
Prohlášení, že nástřih je nutný v 80% je pouze potvrzení toho, že se automaticky střihá.
Rutinní nástřih nebo natržení JE o vedení porodu. Pokud se neurychluje a tlačí se ve fyziologické poloze, počet nástřihů a natržení rapidně klesá. Jestli se chcete vyhnout rutinnímu nástřihu, žádejte porodní stoličku. Na ní totiž rutinní nástřih nelze provést.
Koukněte se na stránky Aperia http://www.aperio.cz/…odnice.shtml , jsou tam dotazníky všech porodnic, které je o sobě vyplňovaly a reakce maminek. Podle mého názoru, pokud porodnice uvádí vyšší procenta nástřihů jak 30, jedná se o automatické nastřihávání všech prvorodiček, pokud nestačí porodit tak rychle, že ty nůžky ani nepopadnou.
Když čtu - třikrát jsem zatlačila a miminko bylo na světě, nástřih jsem ani necítila - tak je to fakt smutný, protože šlo o rutinu.
Samozřejmě pokud je mimko v tísni nebo hodně velké, pak je to nutné. Takže u Apolináře je 80% miminek v tísni nebo příliš velkých?
K tomu pokusu si neberte látku, ale dva igelitové pytlíky. Jeden se snažte roztahovat bez nástřihu a druhý s nástřihem. Výsledek hovoří za vše. To jsem nevymyslela já, ale můj manžel, když uvažoval nad prospěšností nástřihu.
Rodila jsem 4 děti. Dvě nad 4 kila bez nástřihu a bez natržení. Poprvé se mi to povedlo tak, že jsem prostě rodila rychle a strašně se divili. Byla jsem jediná nenastřižená a nešitá. Podruhé jsem byla v porodnici, kde se nástřih neprovádí rutinně a jejich počet nástřihů je 4%. Mluvila jsem s dalšími sedmi maminkami, shodou okolností všechno prvorodičky a ani jedna nebyla nastřižená, vetšina z nich měla jen malinké poranění. Všechny normálně chodili a seděli.
Když mě nastřihnout a řeknou, že nástřih byl nutný, tak nemám žádnou možnost si ověřit nutnost úkonu.
Stefinka