Prosim mate skusenosti s porodom koncem panevnim?

150
16.5.05 20:54

Prosim mate skusenosti s porodom koncem panevnim?

Ahojte mamulky,
nemate prosim niektora skusenost s porodom koncom panvovym?Mna to tak za tie 2 tyzdne caka a mam z toho dost obavy :cry: Bola som psychicky nastavena, ze to bude v pohode, no cim viac sa blizi termin mojho porodu, mam vacsi strach. Na porod som sa fakt tesila (mozno som blazon :) ), ale vazne :wink: aj som sa myslim svedomite pripravovala :wink: : cvicenie, predporodne kurzy… Aj napriek tomu, ze malicka je otocena KP, uprednostnujem klasicky porod. No v poslednej dnoch som sa v roznych clankoch docitala, ze hrozia komplikacie. Tie vsak nikde nie su opisane :( tak neviem ake komplikacie sa maju na mysli… Hmmm, mozno vela citam :cry: Ma teda niektora prosim skusenosti s takymto porodom?
Velmi pekne Vam vsetkym dakujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6429
16.5.05 22:47

Ahoj,

komplikace může/nemusí nastat ve chvíli, kdy by nemohla projít hlavička - pupeční šňůra bývá často u hlavy, takže se může při neprůchodnosti přiškrtit a tím přiškrtit přívod vzduchu k mimku..
dále když dítěti pomáhají (sáhnou na zadeček), často prý instinktivně zvedne ruce, v jakémsi reflexu, takže ty ručičky musí zase složitě dávat dolu (může se vykloubit ramínko), protože neprojde mimi s hlavou a rukama u hlavy.. Tohle mi říkal porodník, když jsme řešili, jestli se ještě porod při naší velikosti riskne. Neriskoval se a šlo se na plánovaného císaře (podle plánu v době porodu jsme měli mít 3,8kg, což je vážně na hranici roditelnosti).
Jinak v ČR je statistika porodů KP značně nelichotivá - zakončuje se téměř polovina porodů, které začaly spontánně, akutním císařem..
Nebo je nutné používat kleště či podobné pomůcky, když mimi nejde a na císař je už pozdě.. KP jsem neriskovala, zvlášť když 2 ze 3 porodníků, co tam byli, by do toho v našem případě nešli..
Kdyby prý ale bylo mimi menší, tak se rizika snižují, je víc místa na průchod, takže komplikací je méně.. Nevím, jak podle UTZ na tom s váhou jste..
Určitě ti zde hodně maminek napíše, že odrodily KP levou zadní, určitě to tak je, ale statistika je statistika… Tak se připrav, že v případě komplikací byste mohli řešit porod akutním císařem.
Držím palce, ať to tak není, ať je vše dle tvých představ a hlavně mimi se ti může ještě otočit, tak nešil, vše bude OK a možná ani ne KP :-)
Ani nevím, jestli jsi chtěla tyto „hrůzy“ slyšet, ale chtěla jsi vědět něco víc o komplikacích, tak jsem napsala, co mi říkali v porodnici… asi ti to na klidu nepřidá, ale jestli máš možnost si zvolit císař, tak bych asi šla do něj.. Naše holčina je značně pohodové dítě a přikládám to i tomu, že při porodu neprošla nějakým traumatizujícím zážitkem…
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kaa
100
16.5.05 23:44

Ahoj,

taky jsem měla holčičku otočenou KP, taky připravená na co nejpřirozenější porod (pohyb, kursy, dobrá nálada …), ale těsně před porodem mě nějak kuráž přešla a chtěla jsem jen co nejbezpečnější řešení pro mimi. Vzhledem k tomu, že jsem byli podle UTZ stále kolem 3,5 kg (nad 3,5 se většinou dělá císař), čekali jsme na spontánní porod. Když začal, znovu mi udělali UTZ a mimi mělo 3,7 takže jsem na doporučení lékařů souhlasila s císařem, na mou žádost pouze v epidurálu, bez narkózy. Byla jsem šťastná, že to takhle dopadlo, když jsem se dozvěděla o všech komplikacích, které mohly nastat, tak jsem byla fakt vděčná, že to šlo rychle a v pohodě. Taky jsem spíš pro přirozený porod, ale pokud by to mělo být dlouhé utrpení (možná stejně zakončené akutním císařem), tak to mi připadá ten císař rovnou lepší. Pokud más obavy, že přijdeš o porodní bolesti, tak neboj, bohatě si užiješ pooperačních, :wink: byla jsem pár dnů úplný lazar.
Má rada je: pokud ti doporučí porod SC, nebrań se mu jen proto, že jsi byla připravená na přirozený porod, mohla bys zbytečně trápit sebe i - hlavně - miminko.

Hodně štěstí přejí Kaa + Bea 8 měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
17.5.05 00:13

Ahoj Ayrinko,

ja jsem shodou okolnosti byla na predporodni konzultaci vcera a bavili jsme se o porodu KP. Ja ziji ve Statech a tady se v nekterych pripadech jeste lekari snazi miminko manualne otocit (asi to neni nic prijemneho), ale v ostatnich pripadech maminka jde vzdy na cisarsky rez. Ja osobne bych mela obavy rodit koncem panevnim a radeji bych ten cisar podstoupila.
At uz se rozhodnes jakkoliv, preji ti hodne stesti, bezbolestny porod a hlavne zdrave miminko!

Adina

• Citovat
  • Upravit
150
17.5.05 00:16

Holky dakujem Vam.
Podla posledneho ultrazvuku v 37tt mame 2500g, takze uvidime ako budeme rast a tiez co poradia odbornici. Urcite nepojdem po hlave a necham si poradit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
23.5.05 20:38

Adino,
tady se také pokusy o manuální obrat provádějí. Jeden jsem podstoupila, abychom mohli rodit spontánně, ale NIKDY bych to už neudělala. Byl to děs pro mne i miminko (srdíčko mu šílelo ještě dlouho po akci, na monitoru to znělo děsně).. A ty modřiny poté a týden pocit, že tě někdo zkopal.. tak takhle ruinovat břicho a riskovat prasknutí plodovky už nikdy nebudu.. to radši další císař :-)
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
27.5.05 17:44

Diky Efino,
obrat som odmietla. Citala som nejake „zazitky“ mamiciek (neviem ci si nahodou nepisala aj Ty :wink: ) Tak vdaka bohu, ze som na tie clanky natrafila.
Lekar sa sice tvaril dost nechapavo…, no proste som to s nim neriesila.
Porod mam este stale pred sebou - malicka je stale zadockom :lol: , no aj tak som rada, ze som to nepodstupila.
Pekny den a dik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
29.5.05 22:32

Já jsem rodila holčičku koncem pánevním a musím říct, že i přes moje obavy to dopadlo všechno dobře, porod byl rychlý a šlo to jako po másle. Myslím, že nemusíš mít strach. Taky jsem byla na otočení mimka, ale to bych už nikdy, nikdy neudělala, zkrátka hrůza. Neotočila se, a zřejmě věděla proč. Takže nakonec šla prdýlkou napřed a porod byl super. Tak neboj…
Akorát se můžeš připravit na to, že bude mít mimísek trochu luxaci kyčlí, ale to zřejmě spraví dvě plínky a taky říkala doktorka, že děti takhle narozený mívají hranatější hlavičku, ale to se spraví. Tak držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
30.5.05 12:39

Diky Bibina :) Uz sa mi to krati, tak som v ocakavani… Smiem sa este opytat, kolko vazila malicka a v akej porodnici si rodila.
 Vdaka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
31.5.05 10:03

Ahoj,

taky jsem prodělala porod koncem pánevním. Proběhl spotánně, protože mimi mělo jenom tři kila (narodilo se o tři týdny dřív). Rodila jsem u Apolináře a tam to dělají císařem, až když má mimi 3,5 kg a více.
Těžko se mi k tomu něco říká, žádná radost to nebyla.. Šla jsem do toho s velkou naivitou (snad to bylo tak dobře, alespoň jsem se nestresovala). Dokonce jsem nechtěla ani epidurál :! Nakonec mě ale doktor k epidurálu přemluvil a byla jsem za něj ráda. Napichování bylo sice velmi nepříjemné (zkoušeli to půl hodiny než se to povedlo, do toho stahy, udělalo se mi i špatně od žaludku, takže zvracení.. :cry: ) Ale poté, co epidurál zabral bylo vše snesitelnější. Druhá doba porodní trvala 7 hodin (což je na KP ještě snesitelné, ale u normálních porodů bývá mnohem kratší). No nakonec se mimi narodilo, trochu přidušené, první den a půl byl v inkubátoru a dostával kyslík, ale ze všeho se zmátořil..
POcit, který mi z toho zůstal byl, že císař by byl asi šetrnější, ale i spontánní porod se dal zvládnout, byť to byl velký záhul..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
741
31.5.05 22:23

Ayrinko,
rodila jsem v Brně, na Obilňáku. Takže to je asi pro tebe bezpředmětný, když jsi z Prahy. Ale porodnictví je na takové úrovni, že si myslím, že porod koncem pánevním doktory nezaskočí. Malá měla 3,10 kg a narodila se o tři týdny dřív, porod mi vyvolávali, ale to bylo kvůli preeklampsii, myslím že s otočením maličké to nemělo co dělat. Měla jsem taky při porodu epidural, a ten to asi dost urychlil a ohromně mi ulevil. Maličká sice „vykoukla“ na svět nejprve prdýlkou, ale neměla žádný komplikace a nijak se neliší od normálně narozených dětí, snad jen že musíme dělat široký balení, ale to je nepodstatný detail. Myslím, že se nemáš čeho bát. Nějaký komplikace sice nastat můžou, ale to může být i u normálního porodu a jak sem řekla, leckterý porod, kdy děťátko jde hlavičkou napřed, je náročnější, než byl ten můj. Chtěla bych tě tímto povzbudit, na svůj porod vzpomínám velice ráda a řadím ho k nejkrásnějším zážitkům v životě - i když netvrdím, že to nebolí :o)
Odvahu ! A doufám, že napíšeš, jak to dopadlo.

bibina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.6.05 11:40

KP

Ahoj Aryinko,
moje holcicka je taky KP, nyni jsem ve 37.tydnu a budu rodit u Apolinare, porad blahove verim, ze se otoci, davam panev nahoru, mluvime i svitime baterkou na opacnou stranu, kde ma hlavicku…at se otoci, ale mame linyho tvorecka. Porodu KP se bojim, bojim se hlavne o miminko… ale snad to dobre dopadne…
Preju i bezproblemovy porod tobe. radka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
8.6.05 07:45

TehulkoRadulko,

řekla jsi svému lékaři, že se toho bojíš?
Oni mnohde přihlíží k názoru matky. Potřebují matku, která je si jista způsobem porodu, aby nenastaly komplikace, kdyz matka nespolupracuje, předčasně to vzdává, takže pak z toho musí být akutní císař a pod.
Psychika dělá hrozně moc, tak se případně při další poradně svěř se svými obavami. Lékař ti je pomůže rozptýlit či podle velikosti miminka zváží, nebude-li CS vhodnější.
 E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky