Nástup do práce a pak školka

100
12.1.15 09:24

Nástup do práce a pak školka

Ahoj Holky, chtěla jsem se zeptat jak jste na tom s nástupem do práce po mateřské. Od ledna chodím 3 krát týdně na brigádu na 3 hodiny a když se vrátím malý šílí a nechce sám spinkat.Od března nastupuji na plný úvazek krátký a dlouhý týden 12 ti hodinové směny. Zatím budou hlídat babičky a od září školka jestli ho vezmou. Chtěla jsem se zeptat jak to zvládáte a jak si děti zvykají. Máme doma mamánka a už ted' z toho mám hrůzu :,( Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20518
12.1.15 09:30

Horší bude to, že začne marodit. Dva týdny doma, týden ve školce a znova. Stává se to. Některé malé děti nezvládají právě to střídání doma/ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101648
12.1.15 09:30

Nevím, já pracovala na 1 den v týdnu od konce MD (opravdu MD, nikoliv RD, jak jsem pochopila z kontextu), takže obě děti si od nízkého věku zvykly na to, že jsou s babičkou či tatínkem a následný přechod do soukromé školky v 2 letech (roce a půl u mladší) už byl celkem bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
12.1.15 09:33

Malý je taky docela zvyklý na to, že jsem občas chodila pracovat, ale největší strach mám ze školky, aby tu zvládl v pohodě :( jinak ty nemoci to bude hrůza ještě, že máme hlídací babičky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
674
12.1.15 09:36

@Martinka1982
Neboj, malý si zvykne. Možná bych se podívala po nějaké školce, jestli by ho nevzali i dřív na pomalejší zvykání. Ze začátku třeba jen na chvíli s Tebou nebo s babičkou (bude-li ochotná), pak jen na dopoledne a postupně najet na celý den.
Pokud je mamánek, tak bych mu to „ordinovala“ postupně.
Každé dítě je jiné. Jak je Tvůj syn starý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
12.1.15 09:42

V dubnu mu budou 3 roky.Taky jsem nad tím přemýšlela, že bych ho tam dala na pár hodin.Na jaře tu budou zápisy tak se s nima domluvím a uvidíme :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
12.1.15 09:45

Malá chodila do přípravky, takže to zvládla skvěle a rovnou tam chtěla spinkat. Nebo je s babičkou, protože nějaké problémy přišly až tak po čtvrt roce. Plus teda hlídá, když je nemocná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
12.1.15 09:48

Taky si myslím, že si časem zvykne. Budou tam i jiné děti tak to snad bude v pohodě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3782
12.1.15 10:34

Ahoj,
Nechci strašit nebo vypisovat nějaké katastrofické scénáře, ale to zvykání na školku je tak neskutečně individuální, že kdybych to sama nezažila, tak bych nikdy nevěřila, jak děti mohou být různé!!

Po zkušenosti staršího „ideálního“ syna, kterého do 3 let nikdy nikdo nehlídal déle než 2 hodiny (= moje mamka, když jsem si skočila k holiči, jinak ne) a který si na celodenní pobyt ve školce zvyknul celkem v pohodě jsem si bláhově myslela, že u mladšího syna to bude stejné nebo podobné. OMYL. To jsem se teda spletla.

Mladší syn – ačkoliv se jevil jako velice živé a kontaktní dítě do těch 3 let – tak si v podstatě na školku NEZVYKNUL NIKDY – a to doslova, jako nikdy tak, že by to přijal jako běžnou součást svého denního režimu. První rok katastrofa – opakuju znova, jen ten, kdo zažil dítě visící ráno na noze, tak nepochopí. Tohle bylo opravdu celý rok, protože kvůli věčnému kolotoči nemocí jsme jaksi „začínali“ stále znova a znova zvykat. Musel chodit i se spinkáním – já i manžel jsme na plný úvazek v práci. Vůbec jsem nevěděla, co dělat a hlavně – co si myslet o chování synka, protože jakmile za mnou zavřely dveře šatny ve školce, tak řev ustal a kluk byl v pohodě až do odpoledne a dokonce se mu nechtělo ani domů – prostě on nesnesl ten moment toho odloučení, tak mi to připadalo. Druhý rok byl o kapánek lepší, že nebyly ty každodenní scény a řev a taky byl méně nemocný (dokonce vydržel chodit i 1 měsíc v kuse) – takže to „začínání“ už nebylo tak markantní. Nakonec chodil do školky 4 roky, je červencový a měl odklad kvůli té katastrofální nemocnosti a můžu říct, že i ten loňský školkový poslední rok kolikrát přemlouval, aby šel „po O“, takže manžel se nad ním „smiloval“ a kolikrát nešel po noční směně si lehnout, ale letěl pro něho a zase na další noční – no, bylo to náročný….Sama netuším, kde se to v tom klukovi vzalo. Přitom je ohromně samostatný, velice slušný atd…Letos už je prvňáček a abychom se nenudili, tak od 23. října marodil – čili zameškal hned na začátku 2 měsíce (uši a zápal plic). ;)

Držím moc pěsti, abyste oba dva – synek i ty – zvládli zdárně tu velkou změnu – práce a školka. Pokud funguje alespoň trochu hlídání – je to k nezaplacení. U staršího syna jsem měla mou mamku, která mi vyzvedávala, u mladšího mi už mamka zemřela a z rodiny není nikdo ochotný aspoň někdy pomoct, takže všechno musíme táhnout/nebo jsme museli táhnout v těch krizovkách jenom my s manželem a je to fakt NÁROČNÝ. :nevim: :zed:

Mám hrozně ráda malé děti a když jsem byla doma na RD - bylo to nejlepší období mého života, milovala jsem být doma s oběma klukama a paradoxně teď jsem ráda, že už jsou větší, protože když z rodiny opravdu není nikdo ochoten aspoň občas pomoct, je to opravdu hodně náročný - myslím v případě, kdy oba rodiče chodí na plný úvazek do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
100
12.1.15 11:17

Jeje tak to musela být hrůza :( doufám, že malý nebude po mě já osobně jsem školku z duše nenáviděla a takový pocit mám dodnes :D uvdíme třeba se mu tam bude líbit. Díky za názory a částečné uklidnění ;) do práce se moc těším a zase si říkám, že krátký a dlouhý týden bude super a malému to vynahradím když budu mít volno ;) je to šikula zatím si zvykl na docela velké změny kdy jsme se před rokem stěhovaly od mých rodičů k novému tatínkovi a i nevlastní sestřičku přijal bez problému. Tak to snad zvládne i s hlídáním a školkou kdy už maminka nebudu pokaždé u něho :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin