Církevní, nebo běžná ZŠ?

Anonymní
9.1.15 15:26

Církevní nebo "běžná" ZŠ?

Pěkný den,
příští týden nás čeká zápis do ZŠ. V blízkosti domova máme dvě základní školy, z nichž jedna je církevní. Můj partner byl vychovaný v křesťanské rodině, jeho tatínek je silně věřící. Moji rodiče jsou spíše ateisti, ale moje babička byla silná křesťanka a k víře mě vedla. Nyní stojíme před rozhodnutím, jakou školu zvolit. Oba jsme věřící, ale pravidelně na mše do kostela nechodíme, pouze příležitostně. Naše rodinné, náboženské rituály jsou pouze modlitbička před spaním a před každým jídlem, konkrétně před večeří shrneme úspěchy i neúspěchy toho dne a poděkujeme. Církevní škola se nám zdá více založená na osobním přístupu, nižší počet dětí a ve třídě mohou být i handicepované děti. Tohle všechno se nám moc líbí, ale jsme na vážkách, či není vhodná spíše pro žáky z rodin, kteří jsou věřící více než my. Druhá škola je s rozšířenou výukou házené a též se nám líbí. Nemůžeme se nějak rozhodnout. Je tady prosím někdo, kdo má zkušenost s církevní školou a není silně věřící? Jak probíhá výuka na těchto školách? Děkuji za Vaše případné názory :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6499
9.1.15 15:29

A co tvá mateřská intuice?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
9.1.15 15:31

My jsme věřící, takž budeme volit církevní školu, syn chodí i do církevní MŠ. Já sama jsem chodila na církevní základku, takže vím, jak to tam vypadá a rozhodně nezáleží na tom jak moc víru prožíváte. Na církevních školách je navíc výuka náboženství, možná nějaké společné mše, duchovní vedení. Ale hlavně je to o celkovém přístupu, hodnotám. Já bych se toho nebála, na těchto školách bývá hodně i uplně nevěřících, nikdo je do ničeho nenutí, ale zase musí počítat, že se tam s vírou a náboženstvím setkají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.15 15:32

Já bych volila spíše církevní, ale nevím, jestli by se v této věci neměl každý svobodně rozhodnout, myslím, co se týká víry. A syn to bohužel v 5 letech ještě nechápe…

• Citovat
  • Upravit
5950
9.1.15 15:41
@Anonymní píše:
Já bych volila spíše církevní, ale nevím, jestli by se v této věci neměl každý svobodně rozhodnout, myslím, co se týká víry. A syn to bohužel v 5 letech ještě nechápe…

Nemyslím si, že by církevní škola znamenala, že bude v budoucnu věřící nebo že mu někdo bude víru/vyznání nutit. Kdybych věděla, že je škola dobrá, poslala bych tam dítě bez ohledu na zřizovatele. Asi tam budou mít náboženství, ale to jsem já (nejsem křesťanka) měla taky a rozhodně mi to neublížilo, naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
9.1.15 15:45

Dej na intuici. Já bych volila indivindy přístup, menší počet dětí ve třídě (ale osobně církevní ani omylem, jsem zapřísáhlý ateista :mrgreen: ).. Ale vím ze zkušenosti, jak hodně dá dětem ten indindy přístup a malý počet žáků, za nás super :palec: Ale rozhodnout se musíš sama, co je Tobě přednější ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
913
9.1.15 15:57

Já jsem ateista, ale přítelovi příbuzní (také nevěřící) dávají děti do církevní školy (nechodí ale na náboženství), protože tam je mín dětí, lepší přístup, je to prý vyhlášená škola.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.15 16:26

Díky moc za názory, asi zvolíme tu církevní. Syn je povahově zdrženlivější a v klasické základní škole by pro něj asi adaptace byla těžší.

• Citovat
  • Upravit
1228
9.1.15 16:35

Hodně záleží na řediteli školy a jaká je celková atmosféra školy, mezi učiteli atd. Vím, o čem mluvím…
Asi se to těžko zjišťuje, ale třeba někdo ze známých?…
Já jsem chodila na církevní střední a nemůžu si stěžovat. V ničem se škola neliší, vzdělání bylo kvalitní, akorát tam bylo 2× týdně volitelné náboženství. Ale tak i povědomost o církvi se do života hodí, neberu to jako hrůza pro nevěřící.
Ještě párkrát za rok byla mše sv. Nijak to nevěřící nepobuřovalo, dokonce dodnes na to někteří dobře vzpomínají (nap. vánoční mše, uvítání roku v kostele atd.).
Jenom pro info, ve třídě bylo asi 70% věřících (někteří více, někteří méně)a zbytek teda nevěřící. Taky si myslím, že pak nevěřící mají i jiný pohled na věřící, když už s nima chodíš nějakou dobu do školy, tak se navzájem obě skupinky učí tolerovat a chápat své přesvědčení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
9.1.15 16:39
@Anonymní píše:
Pěkný den,
příští týden nás čeká zápis do ZŠ. V blízkosti domova máme dvě základní školy, z nichž jedna je církevní. Můj partner byl vychovaný v křesťanské rodině, jeho tatínek je silně věřící. Moji rodiče jsou spíše ateisti, ale moje babička byla silná křesťanka a k víře mě vedla. Nyní stojíme před rozhodnutím, jakou školu zvolit. Oba jsme věřící, ale pravidelně na mše do kostela nechodíme, pouze příležitostně. Naše rodinné, náboženské rituály jsou pouze modlitbička před spaním a před každým jídlem, konkrétně před večeří shrneme úspěchy i neúspěchy toho dne a poděkujeme. Církevní škola se nám zdá více založená na osobním přístupu, nižší počet dětí a ve třídě mohou být i handicepované děti. Tohle všechno se nám moc líbí, ale jsme na vážkách, či není vhodná spíše pro žáky z rodin, kteří jsou věřící více než my. Druhá škola je s rozšířenou výukou házené a též se nám líbí. Nemůžeme se nějak rozhodnout. Je tady prosím někdo, kdo má zkušenost s církevní školou a není silně věřící? Jak probíhá výuka na těchto školách? Děkuji za Vaše případné názory :mavam:

já znám pár případů, kdy na církevních školách studují i děti s čistě ateistických rodin, moje sestra zase jako protestantka studovala na katolické vyšší střední škole. kdyby nic jiného, je to skvělá škola tolerance a za mě - volila bych církev před házenou - ne čistě kvůli církvi, ale ducha školy popisuješ pro mě velmi sympaticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43035
9.1.15 16:50
@Anonymní píše:
Pěkný den,
příští týden nás čeká zápis do ZŠ. V blízkosti domova máme dvě základní školy, z nichž jedna je církevní. Můj partner byl vychovaný v křesťanské rodině, jeho tatínek je silně věřící. Moji rodiče jsou spíše ateisti, ale moje babička byla silná křesťanka a k víře mě vedla. Nyní stojíme před rozhodnutím, jakou školu zvolit. Oba jsme věřící, ale pravidelně na mše do kostela nechodíme, pouze příležitostně. Naše rodinné, náboženské rituály jsou pouze modlitbička před spaním a před každým jídlem, konkrétně před večeří shrneme úspěchy i neúspěchy toho dne a poděkujeme. Církevní škola se nám zdá více založená na osobním přístupu, nižší počet dětí a ve třídě mohou být i handicepované děti. Tohle všechno se nám moc líbí, ale jsme na vážkách, či není vhodná spíše pro žáky z rodin, kteří jsou věřící více než my. Druhá škola je s rozšířenou výukou házené a též se nám líbí. Nemůžeme se nějak rozhodnout. Je tady prosím někdo, kdo má zkušenost s církevní školou a není silně věřící? Jak probíhá výuka na těchto školách? Děkuji za Vaše případné názory :mavam:

ale cirkevni skoly vubec nejsou „pro verici“, najdes tam polovicku zaku ateistu. jestli je to s vami, jak rikas, cirkevni skola je pro vas idealni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25197
9.1.15 17:30

Jsem silný ateista :D Ale citím z tvého příspěvku, že by vám asi sedla víc ta církevní :think: ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.1.15 18:05
Je to jakoby jedna budova, rozdělená na 2 základní školy + jednu církevní mateřskou školu, ale každá z nich má jiného zřizovatele. Volíme mezi spádovými školami, máme je 5 minut od domu. Jsem ráda, že chodí na církevní školy i děti z ateistických rodin, měla jsem obavu, že jsou to školy vhodné spíše pro děti ze silně věřících rodin a to my nejsme. ;) ;)
@kerrankin píše:
Osobne bych vybrala cirkevni, ackoli s manzelem verici (vicemene) nejsme, pokud by byla blizko. Tehdy u nas tam dojizdely deti treba i hodinu (z okraje Prahy do centra), do toho bych teda nesla.
  • Citovat
  • Upravit
95
9.1.15 21:14

Ahoj, dcera půjde taky do církevní základní školy. Kdo nechce mít náboženství, má etickou výchovu. Náboženství nemají povinné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.15 19:32
@simpa píše:
Ahoj, dcera půjde taky do církevní základní školy. Kdo nechce mít náboženství, má etickou výchovu. Náboženství nemají povinné.

To je skvělé, my takto na výběr mít nebudeme…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin