Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Byla bych stastna, kdybych mela praci snu a za skvely penize a jeste s koncem v poledne. Modlila bych se, aby bylo dite co nejmin nemocne a konecne bych si zacala uzivat ten idealni balanc prace-rodina-osobni volno. To je muj sen!
Můj první syn(11) šel do soukromé školky dva měsíce před 3rokem(dostala jsem také super pracovní nabídku )a bylo to úplně v pohodě, věděla jsem, že je o něj dobře postaráno ikdyz mi také bylo líto těch našich společných chvilek (prochazek, chození na kroužky, tvoření ….)
Druhy syn nastupuje do soukromé školky v lednu (3 mu budou posledního dubna), do práce se vracím zpět na jinou lepší pozici, kdy mohu pracovat půl týdne v kanceláři a půl týdne doma na homeoffice, tak je možnost si klidně malého na ty dny co budu pracovat z domu nechávat doma🙂jinak tedy syn je hrozný mamamek tak jsem zvědavá na ten nástup a prvních par dni ve školce ![]()
Já se tedy do práce strašně těšila. Dcera je únorová, takže šla až v 3,5 letech (rok předtím měli plno…). A i když jí strašně miluju, tak mi chyběla společnost dospělých lidí. A jí chyběli děti. Je a vždycky byla velmi společenská. Třeba kovidové karantény byly peklo…
Samozřejmě, že když tam teď je, tak mám takové ty pocity… Jestli je v pořádku, atd. Ale máme super paní učitelky a dcera si školku užívá. My si pak užíváme víkendy a odpoledne ![]()
@ivisek22 píše:
Můj první syn(11) šel do soukromé školky dva měsíce před 3rokem(dostala jsem také super pracovní nabídku )a bylo to úplně v pohodě, věděla jsem, že je o něj dobře postaráno ikdyz mi také bylo líto těch našich společných chvilek (prochazek, chození na kroužky, tvoření ….)
Druhy syn nastupuje do soukromé školky v lednu (3 mu budou posledního dubna), do práce se vracím zpět na jinou lepší pozici, kdy mohu pracovat půl týdne v kanceláři a půl týdne doma na homeoffice, tak je možnost si klidně malého na ty dny co budu pracovat z domu nechávat doma🙂jinak tedy syn je hrozný mamamek tak jsem zvědavá na ten nástup a prvních par dni ve školce
Já nikdy nepochopila nechávat si dítě doma když je HO
… pro mě výhoda HO je hlavně to že začnu třeba v 5-6 ráno, pak se odpojim, hodím na 8 do školky a ve 12 mám hotovo a mohu vyzvednout po obědě hned…ale nikdy jsem nepochopila nechávat si úplně dítě doma, to neudělám vůbec nic
![]()
@Danilan píše:
Já nikdy nepochopila nechávat si dítě doma když je HO… pro mě výhoda HO je hlavně to že začnu třeba v 5-6 ráno, pak se odpojim, hodím na 8 do školky a ve 12 mám hotovo a mohu vyzvednout po obědě hned…ale nikdy jsem nepochopila nechávat si úplně dítě doma, to neudělám vůbec nic
![]()
Ja se nedivim, ze vznikl takovy ten vseobecny dojem, ze lidi na HO se flakaj. Nechat si pri HO dite schvalne doma tomu silne nasvedcuje ![]()
@Janadel píše:
Ja se nedivim, ze vznikl takovy ten vseobecny dojem, ze lidi na HO se flakaj. Nechat si pri HO dite schvalne doma tomu silne nasvedcuje
No právě… já jsem hakliva na ty názory „je tak to je fajn, že jsi doma…To si necháš nemocne dítě klidně doma..anebo si v klidu uvaris a uklidis
“…
@Danilan přesně tak… HO je pro mě super v tom, že jsem doma sama! Ano, sem tam si můžu udělat něco v domácnosti, ale hlavně ušetřím na cestě do práce (u mě 2h denně). A třeba o nemoci dcery si nemusím hned brát ošetřovačku. Naštěstí mám tedy šefku, která chápe, že dítě doma = nižší pracovní výkonost. To asi taky nepůjde u každého…
Taky mi přijde, že necháváním dítěte doma ho vlastně ochuzuju o kolektiv. Kamaradi jsou myslím zajímavější než pracující maminka.
@Danilan pro mě vzhledem k tomu, že bydlím na vesnici a syna budu vozit 13km do města do školky, tak pokud budu mít homeoffice tak se mi to nevyplatí ho tam na 8 vést a na 12 už zase pro nej jet, denně by to byly skoro 2 hodiny strávené jen v autě. Hlavně já mohu pracovat podle svého času. Nemusím pracovat od-do, když na to přijde mohu si práci nechat až po obědě kdy bude syn spát připadně až na večer kdy bude spát 🙂tak pro mě to určitě je lepší nechat si ho doma 🙂
@ivisek22 píše:
@Danilan pro mě vzhledem k tomu, že bydlím na vesnici a syna budu vozit 13km do města do školky, tak pokud budu mít homeoffice tak se mi to nevyplatí ho tam na 8 vést a na 12 už zase pro nej jet, denně by to byly skoro 2 hodiny strávené jen v autě. Hlavně já mohu pracovat podle svého času. Nemusím pracovat od-do, když na to přijde mohu si práci nechat až po obědě kdy bude syn spát připadně až na večer kdy bude spát 🙂tak pro mě to určitě je lepší nechat si ho doma 🙂
Mám to stejně… jen nyní chodíme pěšky procházkou 10 min do školky… příští rok ho budu vozit 9km.. a také nepracuji od do ale mohu kdy chci proto vstanu v 6 a pracuji, pak se v 7 odpojim, vzbudim nasnidame a jdeme a v 8 jsem zpět zase připojena… ve 12 zase odpojena kdy pro nej jdu… pro mě to odpojení a vyzvednuti z/do školky je taková přestávka kdy vypnu… vím, že kdybych ho měla doma tak neudělám nic a on se buď bude nudit, zlobit, nebude s dětmi mít program…
a ve finále si rozfrcam tu práci až do večera po chvilkach a to je na nic…takhle mám už ve 2 čistý stůl ![]()
Ale jo…každému to vyhovuje jinak hlavně když je rodina spokojená…
@Danilan píše:
Mám to stejně… jen nyní chodíme pěšky procházkou 10 min do školky… příští rok ho budu vozit 9km.. a také nepracuji od do ale mohu kdy chci proto vstanu v 6 a pracuji, pak se v 7 odpojim, vzbudim nasnidame a jdeme a v 8 jsem zpět zase připojena… ve 12 zase odpojena kdy pro nej jdu… pro mě to odpojení a vyzvednuti z/do školky je taková přestávka kdy vypnu… vím, že kdybych ho měla doma tak neudělám nic a on se buď bude nudit, zlobit, nebude s dětmi mít program…a ve finále si rozfrcam tu práci až do večera po chvilkach a to je na nic…takhle mám už ve 2 čistý stůl
Ale jo…každému to vyhovuje jinak hlavně když je rodina spokojená…
@Danilan Přesně tak každému to stejně vyhovuje jinak🙂 nastupuje až v lednu tak uvidíme jak to bude🙂ono se to ještě může změnit, že budu pracovat jen z domu a bude chodit každý den 😂 časem tam bude stejně par dni v týdnu i spát a budu ho vyzvedavat později a budu moci vyzvednout i staršího syna ze školy, aby nemusel jezdit domů vlakem každý den. Uvidíme až si to vše sedne
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě hodně osobní.Nástup do školky
Holky, jak jste se vyrovnaly s tím, ze vám vaše ”miminko” nastoupilo do školky? Od ledna nás to čeká a mně je už několik měsíců, vlastně od léta tak strašně smutno, že nám ty tři roky tak rychle utekly, přišlo mi, že jsem si to ani nestihla pořádně užít. Všichni mi říkají - to už se určitě těšíš, že se vrátíš do práce, nebudeš řešit jen maleho atd. Mne to naopak fakt hodně trápí, že nám skončí ta naše dopoledne, ten volný čas jen pro nás dva, dopolední vycházky, výlety, úplně je mi z toho úzko a bolí mě u srdce. Já se ani tak nebojím, jak to zvládne malý, ale jak to zvládnu já. Takže - vy, co jste měly taky takové obavy, jak jste to nakonec zvládly?
Často přemýšlím také nad tím, zda jsem udělala dobře, že jde do školky teď hned v lednu v čerstvých třech letech a neměla jsem počkat ještě do září (to by mu bylo 3 roky a 8 měsíců). Pravdou ale je, že jsem dostala nabídku práce, která je pro mě opravdu práce snů, finančně bomba a hlavně pracovní doba jen do 12-13 h, takže spoustu času pro malého. Říkám si, že těch 8 měsíců do září by nam stejně opět uteklo jako voda a takovouhle nabídku bych už nedostala. V kolika letech jste dávaly děťátka do školky vy a jak to děti zvládly? Malý je zvyklý chodit 2× týdně na 4 hod do soukromé dětské skupiny a je tam spokojený, tak doufám, že jsem udělala dobře…
Prostě, poslední dobou vnímám to, jak utíká čas mnohem více, než dříve a počítám dny, co nám “spolu doma” zbývají. Asi to moc prožívám, ale mi z toho hrozně smutno a moc ráda bych vrátila čas a prožila ty tři roky cele odznovu. Měla jste to taky některá tak?
Příspěvek upraven 16.10.22 v 23:00
Takže, abych byla upřímná. Mně je také líto, že to tak rychle uteklo a dítko mi už chodí do školky. Také mě to bolí, ale to je život. Kdybych byla na tvém místě, tak bych do školky nedávala a na nějakou práci snů se vykašlala.
Ahoj,
já dala do školky syna teď od září, 3 roky mu budou až v prosinci, ale bylo nám to umožněno, tak jsem si říkala, že to zkusím. Nejdříve chodil jen na dvě hodiny, teď chodí po obědě a příští týden chci skusit na spaní.
První tyden byl děs běs
furt jsem byla nervózní, sledovala mobil, jestli náhodou nevolají a tak…
ale víš co, nelituji toho… Teď vím, že to bylo správné rozhodnutí, synovi se tam moc líbí, chodí tam rád, těší se tam a mě došlo, že jsme to potřebovali oba. Já abych byla chvilku zase,,sama", mohla chodit něco přivydělat a on potřeboval jiný kolektiv, jiné děti, zkrátka jinou činnost, než když jsme spolu byli každý den doma. Asi uvidíš, až tam malý bude, jak bude zvládat a tak, ale skus to brát tak, že je to pro něj a i pro tebe dobře, musíte se posouvat dál a školka k tomu prostě patří
držím palce, ať to oba dva zvládnete ![]()
Ahojky, oživuji ať nezakládám novou. Náš 3 letej jde od úterý do školky. Mají mít sebou vlastní hrnecek. Jelikož neumí pít z otevřeného a odmita ho, tak jakmile je na tom pítko, tak mu to nevadí. Tak mě napadlo, že mu tam dam ten s tím pítkem. Jak to tam vlastně funguje? Dětem nalejou pití a daj jim to? Další dotaz wc, měly by s nima chodit hromadne. Vysadí ho někdo na ten wc a sunda kalhoty?
Jinak se jedná o počet děti do 12 a 3 učitelky.
Informaci mám takovou, ze dětem pomáhají, ale skutečnost muže být jiná.
U nás byla jedna z podmínek nástupu (mimo dítě samoobslužné, bez plen…) i to, že umí pít z normálního hrnku, tak neporadím. Tady jim do hrnků nalejí ze džbánu a děti pijí, s hrnkem s víčkem by se asi nikdo nezalamoval. Ale z počtu, co píšeš, se bude jednat o nějakou soukromou školku a ta může mít každá svá pravidla fungování, ptej se tedy tam. Zkušenosti z jiných školek jsou ti k ničemu.
Ono i u těch státních je to instituce od instituce, u nás bez problémů pomáhají se zavazováním tkaniček, mazáním dětí opalovacím krémem, po kakání těm mrňatům pomáhají utřít zadečky… a jinde jedou striktně tak, že na dítě nesáhnou a musí být samoobslužné komplet.
@ugluk píše:
U nás byla jedna z podmínek nástupu (mimo dítě samoobslužné, bez plen…) i to, že umí pít z normálního hrnku, tak neporadím. Tady jim do hrnků nalejí ze džbánu a děti pijí, s hrnkem s víčkem by se asi nikdo nezalamoval. Ale z počtu, co píšeš, se bude jednat o nějakou soukromou školku a ta může mít každá svá pravidla fungování, ptej se tedy tam. Zkušenosti z jiných školek jsou ti k ničemu.
Ono i u těch státních je to instituce od instituce, u nás bez problémů pomáhají se zavazováním tkaniček, mazáním dětí opalovacím krémem, po kakání těm mrňatům pomáhají utřít zadečky… a jinde jedou striktně tak, že na dítě nesáhnou a musí být samoobslužné komplet.
Ano, jde o soukromou školku, ale ne nijak alternativní, jen firemní. Berou od 2 let a přidána hodnota je pracovní doba 8-18 hodin. Jinak je to úplná klasika.