Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pikola to není řešení
jednak druhé ja ani manžel nechceme, a jednak tím o tu práci stejně přijdu. To už muzu zůstat se synkem doma
Syn šel teď v září ve 4 letech, jen na dopoledne a taky mi ten náš čas chybí. Naštěstí mám ještě mladší dítě, tak ho nedávám každý den, teď třeba i pojedeme asi na měsíc pryč, chci si to s ním prostě ještě užít
Chápu Tě.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě hodně osobní.Nástup do školky
Holky, jak jste se vyrovnaly s tím, ze vám vaše ”miminko” nastoupilo do školky? Od ledna nás to čeká a mně je už několik měsíců, vlastně od léta tak strašně smutno, že nám ty tři roky tak rychle utekly, přišlo mi, že jsem si to ani nestihla pořádně užít. Všichni mi říkají - to už se určitě těšíš, že se vrátíš do práce, nebudeš řešit jen maleho atd. Mne to naopak fakt hodně trápí, že nám skončí ta naše dopoledne, ten volný čas jen pro nás dva, dopolední vycházky, výlety, úplně je mi z toho úzko a bolí mě u srdce. Já se ani tak nebojím, jak to zvládne malý, ale jak to zvládnu já. Takže - vy, co jste měly taky takové obavy, jak jste to nakonec zvládly?
Často přemýšlím také nad tím, zda jsem udělala dobře, že jde do školky teď hned v lednu v čerstvých třech letech a neměla jsem počkat ještě do září (to by mu bylo 3 roky a 8 měsíců). Pravdou ale je, že jsem dostala nabídku práce, která je pro mě opravdu práce snů, finančně bomba a hlavně pracovní doba jen do 12-13 h, takže spoustu času pro malého. Říkám si, že těch 8 měsíců do září by nam stejně opět uteklo jako voda a takovouhle nabídku bych už nedostala. V kolika letech jste dávaly děťátka do školky vy a jak to děti zvládly? Malý je zvyklý chodit 2× týdně na 4 hod do soukromé dětské skupiny a je tam spokojený, tak doufám, že jsem udělala dobře…
Prostě, poslední dobou vnímám to, jak utíká čas mnohem více, než dříve a počítám dny, co nám “spolu doma” zbývají. Asi to moc prožívám, ale mi z toho hrozně smutno a moc ráda bych vrátila čas a prožila ty tři roky cele odznovu. Měla jste to taky některá tak?
Příspěvek upraven 16.10.22 v 23:00
Ja se tesila, ze pujdu uz do prace, kdyz byli klukovi 3. Ty tri roky me uplne stacili i kdyz jsem mela luxusni hlidani. Chybela mi moje prace, lidi..a hlavne reseni neceho jineho nez ee plin, kasicek apod.
Já to tak neměla ![]()
Ale já začala chodit do práce hodně brzo. Malému bylo cca půl roku. Nejdříve jen na dvě dopoledne a časem jsem to navyšovala, takže pro mě to asi nebyl takový šok.
Do školky šel ve třech letech. Zvládli jsme to oba ![]()
Já obě děti strčila do školky ve 2, hlídání jinak totiž nemám žádný ![]()
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě hodně osobní.Nástup do školky
Holky, jak jste se vyrovnaly s tím, ze vám vaše ”miminko” nastoupilo do školky? Od ledna nás to čeká a mně je už několik měsíců, vlastně od léta tak strašně smutno, že nám ty tři roky tak rychle utekly, přišlo mi, že jsem si to ani nestihla pořádně užít. Všichni mi říkají - to už se určitě těšíš, že se vrátíš do práce, nebudeš řešit jen maleho atd. Mne to naopak fakt hodně trápí, že nám skončí ta naše dopoledne, ten volný čas jen pro nás dva, dopolední vycházky, výlety, úplně je mi z toho úzko a bolí mě u srdce. Já se ani tak nebojím, jak to zvládne malý, ale jak to zvládnu já. Takže - vy, co jste měly taky takové obavy, jak jste to nakonec zvládly?
Často přemýšlím také nad tím, zda jsem udělala dobře, že jde do školky teď hned v lednu v čerstvých třech letech a neměla jsem počkat ještě do září (to by mu bylo 3 roky a 8 měsíců). Pravdou ale je, že jsem dostala nabídku práce, která je pro mě opravdu práce snů, finančně bomba a hlavně pracovní doba jen do 12-13 h, takže spoustu času pro malého. Říkám si, že těch 8 měsíců do září by nam stejně opět uteklo jako voda a takovouhle nabídku bych už nedostala. V kolika letech jste dávaly děťátka do školky vy a jak to děti zvládly? Malý je zvyklý chodit 2× týdně na 4 hod do soukromé dětské skupiny a je tam spokojený, tak doufám, že jsem udělala dobře…
Prostě, poslední dobou vnímám to, jak utíká čas mnohem více, než dříve a počítám dny, co nám “spolu doma” zbývají. Asi to moc prožívám, ale mi z toho hrozně smutno a moc ráda bych vrátila čas a prožila ty tři roky cele odznovu. Měla jste to taky některá tak?
Třeba ta „úleva“ ještě přijde. U nás je teda školka vzdálená minimálně rok, ne-li dva. Ale když kamarádky kolem řešily zápisy, já si neuměla představit, že bych s dcerou nebyla každý den… a během léta měla takový záchvaty protivnosti, že jsem litovala, že od září nenastupuje
Teď je zase boží, tak uvidíme.
Ale jestli chodí už teď do školky 2× týdně a budeš ho vyzvedávat po obědě, tak to zas až taková změna nebude, ne? Ber to tak, že se musí posunout dál a že jsi odvedla dobrou práci, když jsi ho na to připravila… ![]()
Já bych řekla jen jedno…neboj, dítě stejně bude víc doma než ve školce 😃 aspoň že začátku. Takže bych to tak nehrotila. U nás byl syn cca 4 měsíce vždy 2 dny ve školce a pak týden až dva doma.
Co mají rikat lidi jako my kdy nám jde dite do jeslí v roce?😀 ber to tak, že vsude v cizině chodí skoro od par tydnu. Počkej až uvidis jak se mu tam líbí, parkrat tam pujdes a pak ti bude lito jak uvidis jak té už nepotřebuje, protože učitelky a protože hracky😁 bude to trvat par dni, a bude to v pohode ver mi. Je to další epizoda, další část života, je to smutny ale zároveň krásný. Já musela v 6msyna na brigády každý den na 3 hodky, pro mě to byla taková příprava, no a teď nás čekají v roce jesle, když jsem ale videla ty ostatní děti a našeho učitele, hned se mě ulevilo. Navic mas na integraci 10 dní, nebo alespoň my to tak máme. Zvyknes si rychle
Bero to tak, že je to dobré i pro něj. Pokud má rád kolektiv, tam se zas dostane do jiného prostředí, bude mít jiné aktivity, obohatí ho to. A sama za sebe můžu říct, že můj návrat do práce byl pro mé děti prospěšný - těch pár hodin jsme si od sebe odpočinuli, každý nabral síly někde jinde a ten společný odpolední čas byl o to intenzivnější. Doma 24/7 spolu mě dost ubíjelo, už jsem nevěděla, co dělat, zvlášť v zimě, bylo to dost jednotvárné. A pokud máš možnost takhle zkráceného úvazku, je to značka ideál.
Jestli nepotřebuješ nutně kvůli penězům, anebo že se ti po práci už stýská, tak s malým ještě zůstaň doma. Je to krásný věk, a když už další dítě rozhodně nechcete, tak už si dětství s dítětem neužiješ. 3 leté dítě zas tak dětský kolektiv ještě nepotřebuje, určitě bude raději s maminkou.
Prvni sel ve 3 ale jen na 2 dny tydne, byla jsem tehotna s druhym a trochu odpocinku bodlo (zadne hlidani)…a druhy ve 2 a ctvrt na plno…a to uz jsme se nemohla dockat, po 5 letech doma jsem toho mela plne kecky. Nejvic zvlastni mi prislo, ze uz nevim vsechno, co ty deti delaji cely den, i kdyz teda mladsi byl v soukrome skolce a ti denne davali vzdy spoustu fotek a nejake to povidani.
Ja mam opacny nazor nez @poučená, za me 3letaci detsky kolektiv potrebuji jak sul ![]()
Já se teda těšila, až děti půjdou do školky, doma to bylo dlouhé, nebavilo mě to. Starší syn hrozně akční, do školky šel ve třech letech i když jsem měla doma ročního syna. Ten pak šel ve dvou letech do jeslí, normálně na každý den a já do práce. Já si mateřskou neužívala, takže nějaké vzdychání, že už půjdou do školky, u mě neproběhlo ![]()
Malý je mamanek, já matka závislák…jsme rádi spolu a já si ho takt užívala…ale, šel do školky už teď v září a to má 2 roky a 9 měsíců, protože začal vyžadovat kolektiv a vyhledávat děti… už jsem mu nedokázala dát já to co mu dávají ty děti tam…Je to společenské sluníčko…
Jsem taky smutná, ale vyřešila jsem to pouze zkracenym úvazkem v kombinaci s HO, takže vyzvedávam po obědě, dovolit si to můžu, nasla jsem dobrou nabídku a mam vzdělání a zkusenosti, takze za zkrácený mam stejně peněz jako pred RD za cely úvazek… a alespoň rok dva to takhle nechám… přijde mi že jsme všichni takhle nějak spokojeni a šťastní…
Omlouvám se za anonym, ale je to pro mě hodně osobní.
Nástup do školky