Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@zdenik1988 píše:
To by mě taky zajímalo jak se to naučil. Prostě přišel a říká dávej mi příklad na krát já už to umím. Dost často ho přistihnu jak zkouší těžší a těžší příklady na kalkulačce. Možná tam. On je samostatný. Nikdy neměl potřebu si hrát. Ráno se za ním zabouchnou dveře a přijde na oběd. A pak zase zmizí. Má kamarády kterym je dvanáct. Rozumí si s nimi. Mají stejné zájmy. Uráží ho když o něm někdo mluví jako o dítěti. A je fakt že se i jako puberťák chová. Prostě je jiný. Co nadělám. Přece mu nebudu říkat chovej se na svůj věk.
Tak uvidíš jak to ve škole bude
zas je fakt že v dnešní době internetu jsou ty děti prostě jinde.
@zdenik1988 řeším totéž. Syn čte, počítá v tisících. Píše tiskacím písmem a foneticky správně. Chápe základní zlomky a převody jednotek. Záleží na učitelce. Synova učitelka nebere žádné ohledy, nedává práci navíc. Bude ho nutit slabikovat, jako ostatní děti a nebude mít žádné výhody. Prostě pojede jako zbytek třídy. Bude počítat do 20. Taky se bojím, že se bude nudit, ale bude to muset zvládnout. U nás výběr učitelek nebyl.
@arinecka syn se taky učí sám násobilku. Nedávno mi říkal: „Mami, 3 trojky jsou 9, 4 trojky je 12…“ Podobně mi vyjmenoval i násobky 4,5,6,7 a 12. Neví, že to je násobilka. Prostě si na to přišel sám, když jsem mu řekla, ať rozdělí rajčata na talíře po 3.
Sama jsem učitelka a podobné děti v mé třídě dostávají práci navíc. První měsíc si je oťukám a pak udělají část s námi a když budou hotoví, dostanou své čtení a další úkoly. Nejsem zastánce sloupečků, tak mají různé úkoly na logiku a tak podobně. Případně čtou zadání, nebo pomáhají spolužákům.
@arinecka píše:
Jinak mi to tedy nedá ale jak se dítě samo naučí násobilku? To ho musí někdo učit a pokud ano tak mi to nepřijde jako dobrý nápad.
ani ne, můj kluk taky uměl částečně násobilku před nástupem do první třídy. jsem si z něj vždycky dělala legraci, že z něj jednou bude Velký Podnikatel, protože jeho nejmilejší zábavou už od školky bylo přepočítávání drobáků (a že jsem jich mívala v peněžence hodně) a autíček (taky jich měl mraky). sám si časem přišel na to, že když autíčka postaví do kolony třeba po třech (čtyřech, pěti), tak se mu rychleji přepočítávají, protože je nemusí počítat po jedné, ale hezky třeba čtyři - osm - dvanáct… a s penězma to bylo obdobně.
@zdenik1988 Jak si představuješ, že by s ním měla učitelka jednat?
jinak tedy děti mám tři, měla jsem je v obyčejné základce, ale co tak vím, tak zhruba třetina třídy u nich vždycky uměla číst a tiskace psát, takže mi to nepřijde až tak výjimečné. ostatně, dvě z mých třech dětí to uměly taky. nevím, jak je to ve školách, kde se slabikuje, v té naší se děti učí číst po písmenkách a tam to nevadilo, protože stejně zpočátku se děti věnovaly nácviku poslechu hlásek, takže dělaly třeba chodící diktáty (jako že chodili po třídě, co písmenko, to jeden krok a ještě nějaké obměny v tom byly), tam se ty děti, co už četly (a tedy ty hlásky slyšely) věnovaly třeba tomu, že těm co ještě nečetly, rozkládaly slova na hlásky a tak to společně trénovaly jako hru. čtení jako takové jim zpočátku šlo líp, protože ho už uměly, ale ostatní teprve trénovaly, nicméně počátkem prosince už i tak četly všichni
v matice dělaly Hejného metodu, takže kluk se nenudil, protože tam jsou příklady, kdy třeba jedna úloha má víc řešení, tak mohl hledat další nebo si mohly vymyslet vlatní úkoly a tam kde zbytek třídy vymýšlel úlohy s počítáním do desíti, tam se kluk s jedním spolužákem hecovali, kdo bude počítat s většími čísly
což mě teď napadá, že jeden z klukových spolužáků na matiku chodil o ročník výš (kluk ze mne na domácí procvičování vymámil pracovní sešity, aby je měli stejné), takže pokud je dítě v matice fakt dobré, dá se to i takhle. ale podrobnosti k tomu nevím, protože mě to zas až tak nezajímalo.
@zdenik1988 píše:
Ahoj, měla bych dotaz zda někdo z vás při nástupu řešil problém s tím, že malý se naučil sám číst a pocitat. V podstatě je na stejné úrovni jako neteř co nastupuje do třetí třídy. Píše tiskace takže alespoň něco se bude učit. Do školy se moc těšil protože ho školka nebavila a neměl si s dětmi moc co říct. Když ale zjistil, že tam budou ty samé děti a navíc co se budou učit nastal doslova odpor protože tam a ním budou jednat jako s dítětem. Neřešili jste někdo s učiteli jestli by se dal zařídit jiný přístup a více vytěžovat v hodinách kde je dobrý. Matiku miluje nadevše. Chtela bych mohl pomoci.
To by mě zajímalo, jak to zjistil, co se budou učit, že získal takový odpor. Vy jste snad hovořili s paní učitelkou?
@arinecka tak třeba můj syn ve čtyřech letech kouknul na 4 nožičky párků. Řekl, že chce, ať dám pryč ty konce s ocáskem. A že každý párek má 2 konce tak na 4 párky je to 8 konců. Řekl to sám od sebe, nikdo ho to neučil.
@hanka.br. píše:
To by mě zajímalo, jak to zjistil, co se budou učit, že získal takový odpor. Vy jste snad hovořili s paní učitelkou?
Tez nechapu.
@hanka.br. píše:
Mně se syn zeptal, co se bude učit. Tak jsem mu odpověděla. Takže si myslím, že je normální, že dítě ví, co se bude učit. Navíc okolí mu hlásí, že bude chodit do školy a bude se tam učit číst a psát.
Syn tedy nemá odpor, on se těší. Spíš bude zklamaný, že se vlastně nic nového nenaučí. Naučí se psát. Ale může to stačit, aby se hned nezačal nudit a nezískal odpor. Syn totiž viděl u neteře, která také četla, že dostala knížku a paní učitelka jí dělala pracovní listy, kde luštila křížovky a trénovala zábavnou formou čtení s porozuměním. Takže čeká, že bude jeho učitelka dělat totéž pro něj.
@hanka.br. píše:
No tak to že se budou učit slabikovat a počítat do dvaceti je snad víc než jasné. Naopak jsme se mu snažili vysvětlit, že ne každý to bude znát a Porto pojedou od začátku a musí brát ohled na děti co to neumí.
@zdenik1988 Motivace dětí ke škole a k první třídě je záležitost rodičů. Jen na vás záleží, jestli budou děti už před nástupem otrávené, vyděšené nebo natěšené. A cítit odpor? No to se ti povedlo. Slabikovat a počítat do dvaceti budou děti, které to doposud neumí. Mohla jsi synovi nabídnout mnoho aktivit a oblastí, dovedností, zážitků - nebo jsi mohla mlčet a nechat ho si to představit - ale tohle se ti fakt nepovedlo. No co už teď.
@zdenik1988 Dcera chodí si malotřídky a po pár týdnech pozorování, co umí, dělala češtinu s druhakama, zbytek s prvňákama, výhoda malotřídky. Zkusila bych se domluvit ve škole, nabízeli nám i uvažovat rovnou o druhé třídě, ale to jsme nechtěli.
@hanka.br. píše:
@zdenik1988 Motivace dětí ke škole a k první třídě je záležitost rodičů. Jen na vás záleží, jestli budou děti už před nástupem otrávené, vyděšené nebo natěšené. A cítit odpor? No to se ti povedlo. Slabikovat a počítat do dvaceti budou děti, které to doposud neumí. Mohla jsi synovi nabídnout mnoho aktivit a oblastí, dovedností, zážitků - nebo jsi mohla mlčet a nechat ho si to představit - ale tohle se ti fakt nepovedlo. No co už teď.
Se svým synem mluvím vždy otevřeně. O všem. Ve chvílích kdy máme doma starosti, radosti. Prostě vždy. Nikdy bych nemlžila. Na tohle jednání je zvyklý a za tím si stojím. V této diskusi mi šlo spíše o to jestli jsou učitele otevření nějaké té práci navíc.
@zdenik1988 píše:
Se svým synem mluvím vždy otevřeně. O všem. Ve chvílích kdy máme doma starosti, radosti. Prostě vždy. Nikdy bych nemlžila. Na tohle jednání je zvyklý a za tím si stojím. V této diskusi mi šlo spíše o to jestli jsou učitele otevření nějaké té práci navíc.
To jsou nesmysly, co píšeš. Ty vůbec nevíš, jak bude výuka probíhat, ale pro jistotu ho dopředu otrávíš svými domněnkami o tom, co a jak se budou učit. Já jsem třeba své prvňáčky, co uměli číst a počítat, nikdy nenutila tyhle věci dělat ve stejném tempu s ostatními a nejsem rozhodně sama. Je to malé dítě - nakonec i ty sama v úvodním příspěvku píšeš, že nechceš, aby se k synovi chovali jako k dítěti, ale on dítě prostě je. Udělala jsi chybu a ať už to přiznáš nebo ne, tvojí vinou je chlapec ze školy otrávený. Možná kdyby matky méně vyšlapávaly dětem cestičku ve snaze jim pomoci svou opičí péčí a chovaly se k dětem jako k dětem, byly by ty děti mnohem spokojenější.
@hanka.br. píše:
To jsou nesmysly, co píšeš. Ty vůbec nevíš, jak bude výuka probíhat, ale pro jistotu ho dopředu otrávíš svými domněnkami o tom, co a jak se budou učit. Já jsem třeba své prvňáčky, co uměli číst a počítat, nikdy nenutila tyhle věci dělat ve stejném tempu s ostatními a nejsem rozhodně sama. Je to malé dítě - nakonec i ty sama v úvodním příspěvku píšeš, že nechceš, aby se k synovi chovali jako k dítěti, ale on dítě prostě je. Udělala jsi chybu a ať už to přiznáš nebo ne, tvojí vinou je chlapec ze školy otrávený. Možná kdyby matky méně vyšlapávaly dětem cestičku ve snaze jim pomoci svou opičí péčí a chovaly se k dětem jako k dětem, byly by ty děti mnohem spokojenější.
Opičí péči? Mám šesti lete dítě které ve velkém městě chodí samo ven s kamarády. Můžu ho poslat nakoupit a nechat samotné doma. Řekla bych že škola z nich dělá miminka. Ani minutu bez dozoru. Musíte s prvnackem chodit odemikat skříňku. Sami nezvládnou manipulovat se zámečkem. Jak můžete chtít aby nechidil do družiny když nechce? A jako sam do jídelny a pak domu? To jsem se podle paní učitelky zbláznila. Nám jako dětem nikdo neorganizoval čas a do školy jsme jezdili sami autobusem od první třídy. Navíc syn chodil do předškoláka a fungoval se svojí paní učitelkou a spolužáky několik hodin. Takže co se týče jednání paní učitelky už zažil a názor na to má od začátku výhradně svůj. A to že je nějaké dítě jiné a nechce vodit za ručičku přece není špatně. Nejsem dokonalá matka ale mám dítě které si samo udělá jídlo, hodí veci do pračky a sušky. Počká doma samo. Skočí si nakoupit. Neztratí se. V pohodě si s každým pokeca a to třeba o tématech jako je Černobyl, Starý Egypt a další. Když ho něco zajímá vygoogli si to a načte. Myslím že se nemusím stydět. A domněnky co se učí v první třídě? No myslím že je fakt když mu na tyhle otázky odpověděli i jeho starší kamarádi. Ty tím prošli i v té samé škole???? A kupodivu je to řekla bych všude stejné do kolika se učí počítat.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.