Nástup na mateřskou

634
25.8.05 14:00

Nástup na mateřskou

Ahoj spolutěhulky. Jsem evidovaná na úřadu práce a čekám první mimi. Dá se na mateřskou nastoupit 8 týdnů před termínem porodu nebo je to u prvního mimi 6 týdnů? Díky za rady.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
922
25.8.05 14:03

Katko,
pokud nenastupuješ z neschopenky, pak máš právo odejít na mateřskou 8 týdnů před porodem :) .
Pohodový zbytek těhu a lehký porod :) .
 Berča

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
25.8.05 14:19

Berčo, díky. To je potěšující zpráva. Podpora mi totiž skončila v červenci a další korunky budou až z té mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
25.8.05 16:26

Ahoj, ja sice tehu nejsem (uz to mam 2× za sebou) ale stejnou situaci jako ty jsem pred pul rokem taky mela. Od zacatku tehu sem byla na UP. Konec evidence na UP mi skoncil dnem porodu-6t pred TP jsem dostala materskou (ten jednorazovy prispevek-na 6t). Ode dne porodu sem zacla dostavat socialni davky. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
238
25.8.05 17:01

Tak nevím, ale já jsem minulý týden nastupovala z neschopenky 8týdnů před PP a na sociálce mi řekli, že naopak v případě neschopnosti musím jít v tomto nejdelším termínu. Jinak myslím v zákoně je, že se nastupuje min. 6 a max 8 týdnu před PP. Ale nikdo Vás nutit nemůže, je to pouze vaše právo, které jsem u minulého těhu nevyužila a vzala jsem si pouze několik dní dovolenou na porod a tak jsem na mateřskou vůbec nenastoupila a raději jsem pracovala a brala plat.
Eva + 2,5r +34tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
25.8.05 17:47

Ahoj,
já mám takovej dojem, že je to různý - podle toho jestli nastupuješ z neschopenky či z pracáku (tam berou termín 6t před porodem). Když jsem měla jít na mateřskou, tak mi gynekoložka řekla, že mi to napíše až 6t před porodem, protože s tím dělá sociálka hrozný problémy a někdy trvá dost dlouho než to zúřadujou, když ji napíše 8t před porodem. :!
Mně to bylo jedno, protože jsem v jednom případě byla na neschopence a v druhém na mateřské se starší dcerou.
Já vím, že to není naše věc, že jim to na sociálce dělá problém zaevidovat a vyřídit, ale mám tuto zkušenost.
 Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
25.8.05 19:21

Díky všem za info, ale nějak z toho nejsem o moc chytřejší. Já bych ráda na mateřskou už těch 8 týdnů před, kdyby to šlo, abych měla aspoň o pár korunek víc. Zkusím se zeptat na příští kontrole u Dr., třeba mi poradí. Jestli to někdo víte přesně, jak to je, tak budu ráda.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
25.8.05 19:23

Ještě mě napadlo, že jestli těch 8 týdnů není problém, když je neschopenka, tak by bylo asi nejlepší si ji pak nechat napsat a bylo by to vyřešené.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.8.05 22:13

Katarino když půjdeš 8 týdnů před porodem na md, stejně nebudeš mít víc peněž, protože délka md je pořád stejná, akorát půjdeš o 2 týdnydřív do práce.:-)

• Citovat
  • Upravit
443
26.8.05 06:22

Ahojky Katrino,

já jsem na tom úplně stejně, pokudli jseš na ÚP a již nepobíráš žádné penízky tak jít na mateřskou 8 týdnu před TP. Klidně můžeš, jen se domluv s tou paní ke které na ÚP chodíš. Jinak ti ta nechopenka musí být na nic, protože žádné penízky z ní nemáš. Ale neschpenka ti v tom může bránit.
Mateřská dovolená končí po 6 měsících a pak do 3 let dítěte budeš brát rodičovský příspěvek cca 3600 Kč. Neboj nebudeš muset jít dříve do práce.
A nárok na to máš jít 8 týdnů před. A jestli jim to trvá dýl něž to zůřadujou tak je to jejich problém. Jen penízky ti pak musí zaslat zpětně. Ničeho se neboj.

Já to tak taky budu dělat. Zjistila jsem si snad vše možné.

Achesa a Ferdík 30tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
634
26.8.05 08:38

Acheso, díky za radu. Zdálo se mi to divné s tím, že bych pak měla kratší rodičovák, když ten je do 3 let věku dítěte. Na to přece nemůže mít vliv, kdy nastoupím na mateřskou. A hlavně, já si potřebuju trošku přilepšit teď, nevím,co bude za tři roky, pravděpodobně další mimi. A jestli jim to déle trvá, tak to neva, hlavně když to bude. Ještě jednou díky.

Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
26.8.05 09:42

Ahoj, a neni nahodou rodicovsky prispevek do 4let veku ditete??? Ja ho tedy pri prvnim decku takhle pobirala a pochybuju ze by se to za posledni 2roky opet vratilo na 3letej rodicak. Sany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.8.05 09:58

Ahoj Katarino!
Tady máš něco,v čem snad najdeš odpověď : http://www.aperio.cz/…peceni.shtml#… !Jinak jsem se byla ptát na sociálním na ÚP -tam mi řekli,že nárok na mateřskou mám,jestliže jsem v uplynulých 2letech byla zaměstnána a nebo v evidenci na ÚP ......a bylo za mě placeno nebo jsem si platila zdravotní a sociální pojištění!Jestliže jsi otěhotněla po odchodu ze zaměstnání-mám dojem,že mateřská je asi 120kč na den!Jestliže jsi byla těhotná již při odchodu-bude se mateřská počítat z tvého platu,ale je to omezeno 6měsíci ochranné lhůty!
Ahoj Hanka

""http://bd.lilypie.com/Yfpyp2/.png:http://bd.lilypie.com/Yfpyp2/.png

• Citovat
  • Upravit
327
26.8.05 13:35

Ahoj,
mateřská se Ti nezkrátí. Jenom ta doba, po porodu, kdy pobíráš 69% z platu (u Tebe nevím, kolik to je).
 P.

Anonymní píše:
Katarino když půjdeš 8 týdnů před porodem na md, stejně nebudeš mít víc peněž, protože délka md je pořád stejná, akorát půjdeš o 2 týdnydřív do práce.:-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
26.8.05 13:43

příspěvek jsem smazala, bo by jste mě za můj názor na některé příspěvky typu jak ze státu vymáčknout víc peněz roztrhaly na kusy. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí