Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj, mám dotaz. Zkoušel někdo nativ či minimálku a posílal pak případné embryo na genetiku? A jaký byl výsledek? Má to smysl, přeci jen se pak cena díky metodám o dost navýší a zisk oocytů bude malý. Ale já mám i při plném ivf jen 2 zralé oocyty, takže o moc horší už to být nemůže ![]()
@Toluma Dobrý večer, já mám za sebou 3× ivf a 1× Ket bez úspěchu, nikdy jsem neotehotnela, letos v červnu minimální stimulace, 1 zralé vajíčko a těhotenství, které bohužel skončilo ve 12tt, v září další minimální stimulace a 0 vajíček, říjen nativní cyklus a 0 vajíček. Nevím jestli to bylo díky změně kliniky nebo změnou stimulace, že se podařilo otěhotnět, asi bych na vašem místě zvolila minimálku. Pokud už u klasického ivf máte málo vajíček, tak třeba ta minimální bude zase naděje v tom, že se něco změní.
Přeji hodně štěstí ![]()
@coolnelly
diky za reakci a cim byla stimulace v nativu a cim v minimalce?
koukam, ze vhoda je, ze se muze opakovat v podstate kazdy mesic. akorat ten cas a penize. kolik byla cena, kdyz nebylo zadne vajicko?
Ahoj, já bych řekla, že PDG má smysl jen v případě, že máte víc kvalitních embryí a „hrozí,“ že by se některá mrazila. Myslím, že ani finančně se to u dvou, tří embryí nemůže vyplatit. Vím, že je možné, aby to proplatila pojišťovna, ale pak stejně také něco doplácíš. Leda že ti nejde o peníze a chceš za každou cenu eliminovat stres z čekání na to, jak dopadne další transfer. Jinak za sebe doporučuju minimálku, tam jsem měla největší úrodu (2 vajíčka, takže ani tak žádná hitparáda).
@akleticu
to je pravda, ze u maleho mnozstvi to nema smysl, ale my kvuli genetice to ivf podstupujeme, takze bez nej nema smysl ho podstupovat. a v tech klasickych stejne nebylo vic nez 2 kusy, co nedosli do blasty, takze tahle cesta nikam nevede.
a PDG mame na pojistovnu, bohuzel ve vetsine center se plati za odber vzorku a to okolo 10 000, coz miprijde teda za jedno embryo dost - za ty penize bych ho jako samopatce mela pomalu otestovane ![]()