Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já bych se teď objednala na termín IVF po Novém roce. Na mě když šla taková depka, tak jsem se s mužem domluvila, že si užijeme léto a v září půjdem rovnou do IVF. Bez dalších zbytečných vyšetření, zkusmo léků, zkusmo IUI.. Tím rozhodnutím a jasným termínem se mi nesmírně ulevilo. Užila bych si být tebou Vánoce a příští rok na to nastoupila ![]()
Na co čekáš? Až zahřmí? Souhlas s Čičorečkou, v lednu šup do IVF.
Hlavně bych šla zažádat o adopci. Než se deset let snažit přes IVF, které nemusí vyjít.
Musíš si přiznat, že tvoje vaječníky už můžou být na pokraji kolapsu a vajíčka budou spíš KO než OK. Objednej se po novým roce na IVF a pokus se domluvit, zda by ti udělali na pojišťovnu PGD. Odpadnou ti tím geneticky vadná embrya, která se sice můžou na pohled vyvíjet dobře, ale transfer se stejně nevydaří.
@krajta proč adopci? Má spoustu let na to, aby otěhotněla. Žádný zásadní problém nemají, tak proč to tak hrotit.
Po novém roce bych šla na ivf. Není na co čekat. Ve 34 letech už plodnost jen klesá.
@Čičorečka Zatím na mě depka nejde, za ten rok a půl jsem obrečela jedinou menstruaci. Zatím nehysterčím a snažím se uvažovat rozumně. Jen občas si říkám, že už to trvá nějak dlouho…
@Kacise na hrom asi nečekám
jen vím, že je plno párů, kterým se dlouho nedařilo a nakonec se dítěte dočkaly.
Proti IVF nic nemám, jen nevím, jestli se do toho hrnout až na krev.
@krajta O adopci neuvažuji, partner děti už má.
Plodnost klesa, ale bez imunologie bych na ivf nesla. Byla jsem tak domluvena v pronatalu a nakonec se prislo na antifosfolipidovy syndrom krome jineho a donosila jsem dite jen diky hematologii a injekcim. Jen s ivf bych stejne potratila.
@karkarka Já otěhotněla v tomto věku hned ten měsíc co jsem chtěla. Prvni ve 28slo daleko hůř. A ve 39taky na první dobrou…takže u mě plodnost asi neklesá ![]()
@Anonymní píše:
@Čičorečka Zatím na mě depka nejde, za ten rok a půl jsem obrečela jedinou menstruaci. Zatím nehysterčím a snažím se uvažovat rozumně. Jen občas si říkám, že už to trvá nějak dlouho…Když tě napadá vyhledat psychologa, asi tak úplně v cajku nejsi. Objednat se na IVF neznamená jít na krev. Samozřejmě můžeš čekat na přirozené početí, pak ale nechápu ten dotaz.
@Čičorečka prostě jsem celkem odolná a ze všeho se nehroutím. To ale neznamená, že by mě psycholog neuměl rozbrečet. Třeba ty emoce mám v sobě bloklé, on by pomohl mi je uvolnit. Ptala jsem se na názor, jestli s tím má někfo zkušenost a pomohlo mu to ![]()
S IVF jsem ok, dotaz je k tomu, jestli o IVF žádat hne nebo třeba až na jaře, nebo by někdo dával šance jestě IUI.
@Anonymní píše:
@Čičorečka prostě jsem celkem odolná a ze všeho se nehroutím. To ale neznamená, že by mě psycholog neuměl rozbrečet. Třeba ty emoce mám v sobě bloklé, on by pomohl mi je uvolnit. Ptala jsem se na názor, jestli s tím má někfo zkušenost a pomohlo mu to
S IVF jsem ok, dotaz je k tomu, jestli o IVF žádat hne nebo třeba až na jaře, nebo by někdo dával šance jestě IUI.
No tak na to jsem ti odpověděla.
@krispyna to je právě to. Mě v CAR řekli, že před IVF udělají jen genetiku. Nechápu proč ne imunologii. Tu by mi dělali až po neúspěšných IVF pokusech? Někdy jsou ty postupy opravdu zvláštní ![]()
@Janli díky, i když vypadám na 30 a cítím se na 27, tak si právě skutečný věk vaječníků uvědomuju a rodičovství chci jít naproti. Vím, že ve 34 nemá cenu si cokoli namlouvat.
AMH mám sice ok, ale to se může za půl roku změnit.
To PGD je určitě dobrý nápad, ale jen tak bezdůvodně jej asi nenabízejí/neproplácí
přitom věřím, že by párům ubylo starostí.
Zdravím všechny přispěvatelky a prosím o názor.
Rok a půl se snažím otěhotnět. Od března v CAR. Partner spermiogram, že o polovinu mladší ročníky můžou závidět. Mě při základním testování zjistili silné ureoplasma (přeléčeno ATB) a sníženou buněčnou imunitu, jejíž léčba je při snaze o početí nedoporučována. Test (hyfosy) potvrdil průchodnost vejcovodů.
Zkoušela jsem Fertipronu, Gynex, čaj Radnické, jeřáb, akupunkturu.
Půl roku docházím na fyzioterapii. Při první návštěvě sdělení, jak mám pánev a páteř vychýlenou a začalo kazdoměsíční rovnání kostrče. Snažím se denně cvičit Mojžíšovou. Výsledky se dostavují pomalu, ale zlepšení je.
Menstruace chodí jak hodinky, ovulace vždy 12.-13. DC, cítím ji, potvrzena každý měsíc na folikulometrii a utz.
3× neúspěšné IUI. Je mi 34 let. Šly byste, být mnou, teď hned do IVF? Nebo počkaly po novém roce, mezitím trochu vydechly, uklidnily hlavu, objednaly k psychologovi…?
Mám pocit, že pokud IUI selhalo, v domácích podmínkách se jen tak nezadaří… a i když se necítím stará, čas utíká. Zároveň mě trápí, že mi v CAR neudělali detailnější rozbor imunity, pokaždé se na to ptám a prý moje pálení po sexu nezpůsobuje alergie na sperma, protože by to odhalil základní test, ale ta moje snížená buněčná imunita…
Díky za názory