Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Hele to co popisuješ mi přijde jako funkční problém, tedy že by mohl zabrat ten plán s půl rokem oddechu a klidně k tomu můžeš mít i podporu psychologa, aby si skutečně efektivně zvládla snižovat hladiny stresových hormonů ve svém těle - které bývají za těmi funčkními obtížemi. Pokud ti tohle radí v CAR a neženou tě hned do IVF, tak to znamená že myslí více na tvé zdraví než na výdělek a pak bych se jich držela.
Případně na závěr toho půlroku františkovy lázně - podle toho co píšeš by si na ně měla mít indikaci (tedy budeš vůči zaměstnavateli na nemocenské) a tou dobou už snad nebude lockdown.
Takže když to hodím do kalendáře, tak na nějaký květen/červen lázně a pak teda počkat jestli to zabere a když ne, tak se na konec léta objednat na IVF.
Jsem o dva roky mladší než ty a snažíme se třetím rokem. Mám za sebou 3 IUI. Do vánoc bychom měli ještě 2 IUI stihnout. Po vánocích chceme ještě na šesté IUI a zároveň začít řešit IVF. Takže já bych doporučila podobný postup a jak už ti tu holky radily, v klidu si užít vánoce. Léta nám sice ubihaji, ale myslím, že ještě nejsme tak staré, aby rozhodovaly dva měsíce, během kterých snažení trošku vypustíme ![]()
@Ou děkuju, to je přesně to, co jsem myslela. Určitě bych se IVF nebránila, pokud bych měla jasnou diagnozu. Ale takhle stále neznám důvod.
Ohledně lázní se poptám, ve Františkových jsem byla měsíc na doléčení po slepáku, věděla bych, do čeho jdu ![]()
V CAR mě netlačili ani do IUI, ani teď do IVF. Jen mi doktorka naznačila, že po třech nevydařených IUI není moc šancí, aby by vyšlo čtvrté.
Ahoj anonymní, měla jsem taky problém otěhotnět, snažili jsme se s manželem hned po svatbě, ale nedařilo se, dva roky jsem zkoušela vše možné a nic, ve 22 letech jsem poprvé navštívila Car, příčinu nenašli, ivf jsem podstoupila, a ve 24 jsem porodila, Po porodu jsme se pokoušeli o sourozence, opět mi pomohli v car, teď je mi 26 a jsem ve 3. Měsíci
, já bych na nic nečekala a po novém roce se do toho pustila ![]()
@Catherine22 souhlasím, dva měsíce v tomhle kolotoči roli nehrají. Dala jsem si přes léto 3 měsíce pauzu od Ovitrelle a návštev CARu. To když mi řekli, že vejcovody mám průchozí a zároveň jsem věděla, že spermiogram vyšel víc než dobře. Nezadařilo se a od září jsem šla na IUI.
Od první návštěvy k první IUI uteklo půl roku. Tedy - vyloženě netlačím na pilu, jiní mají po 2 měsících 1.IUI za sebou.
Děkuju a přeju, aby na šesté IUI už nedošlo.
@Stella15 a dělali Vám imunologii, nejen tu základni, prosím?
Mě furt přijde divné, že i přes turbospermie a ukázkovou ovulaci se mi nepodařilo ani jednou otěhotnět. Je tedy pravda, že před MS jsem testovala jen 1 (test negativní) a MS vesele chodí na den přesně.
Jasně, jsem za MS ráda, vím, že jsou ženy, které nemenstruují a můžu být o něco klidnější, když moje tělo funguje.
Teď si dám opravdu pohov a na nový rok si naplánuju další krok za mimčem ![]()
@Anonymní píše:
@Ou děkuju, to je přesně to, co jsem myslela. Určitě bych se IVF nebránila, pokud bych měla jasnou diagnozu. Ale takhle stále neznám důvod.
Ohledně lázní se poptám, ve Františkových jsem byla měsíc na doléčení po slepáku, věděla bych, do čeho jdu
V CAR mě netlačili ani do IUI, ani teď do IVF. Jen mi doktorka naznačila, že po třech nevydařených IUI není moc šancí, aby by vyšlo čtvrté.
IUI má šanci 10-15%. Kdyby čtvrtý a další pokus byl nesmysl, tak jich nebudou pojišťovny hradit šest do roka.
Nám se podařilo hned první. Teď chceme druhé dítě a už tak úspěšní nejsme, ale chci dát IUI určitě větší šanci než jen tři pokusy.
@Anonymní píše:
IUI má šanci 10-15%. Kdyby čtvrtý a další pokus byl nesmysl, tak jich nebudou pojišťovny hradit šest do roka.
Nám se podařilo hned první. Teď chceme druhé dítě a už tak úspěšní nejsme, ale chci dát IUI určitě větší šanci než jen tři pokusy.
IUI nezpochybňuji a taky bych byla ráda kdyby mi vyšlo hned to první.
10-15 %, jinde udávají 8-12 %. O procenta zas tolik nejde, ale opravdu si nejsem jistá, že má v našem případě smysl vyčerpat všech 6. IUI se převážně doporučuje při poruchách ovulace (nemám) a zhoršeném spermiogramu. Pro IUI je potřeba 40 mil., máme 140 mil., koncentraci požadují přes 20 mil./ml. My máme 100 mil./ml. S pohyblivostí 75 %. Jestli se mi s tímhle nepodařilo 3× otěhotnět, je asi potřeba pátrat dál a zkoušet něco jiného.
Mohla bych do ledna chodit na další inseminace, ale pravděpodobně bych se nehnula z místa. Před IVF mi aspoň udělají další vyšetření.
Mě v CARu IUI nic nestojí, vyčerpat bych mohla všechny, ale důvod úplně nevidím…
Ahoj anonymní,
byla jsem na tom velmi podobně jako ty. Jen jsem tedy o tři roky mladší, ale zase partner neměl až tak ukázkový spermiogram. V CAR nám narovinu řekli, že je vše v pořádku, ale jestli se nám už nechce čekat, pomůžou nám. Byla jsem 3×na IUI a pak IVF.
Co je důležité si uvědomit, je, že i IVF může být běh na dlouhou trať, takže bych na tvém místě nečekala a minimálně šla na odběr vajíček. Není to nic hrozného a hodně mě to uklidnilo.. Že tam prostě ty embrya na mě čekají…
Jinak u nás v rámci prvního cyklu proběhly 4 transfery, z nich jen jeden úspěšný a stejně nedopadl. Nakonec jsem v pauze před dalším transferem otěhotněla přirozeně po 2,5 letech…
Přeji hodně štěstí! ![]()
@Ou v tomto s tebou nesouhlasím. Kdyby bylo zakladatele pětadvacet, tak ať rok počká, ale jí je 34 a to už je problém. Funkční poruchu mít nemusí, ale nejspíš má nekvalitní vajíčka a ta kvalita bude jen a jen klesat. Taky se může stát, že za rok jí nepomůže ani ivf. Řešila jsem ivf v tom samém věku. Šla bych do ivf co nejdříve, nemusí se zadařit hned první a nakonec bude rodit na prahu čtyřicítky. Nikdo nemládneme, ale tady to stárnutí jde sakra rychle.
Dobrý večer, mohla bych se prosím zeptat, jestli nemá někdo zkušenost nebo neví? Mám už po stimulaci, po ET a beru 3× denně Duphaston, jsou to hormony. Neřekli mi dávkování a bohužel mě to nenapadlo samotnou
Prášky beru pravidelně, ale nemám mezi nimi stejný počet hodin v rozestupu braní. Nevíte prosím někdo, jestli je to velká chyba nebo jestli to ničemu nevadí? Děkuji moc! ![]()
@Zoe09 nevadí to, prostě ráno, v poledne a večer. Přesný rozmezí se nedodržuje. Je to samozřejmě ideální, ale velký vliv to nemá.
@Anonymní píše:
Ahoj anonymní,byla jsem na tom velmi podobně jako ty. Jen jsem tedy o tři roky mladší, ale zase partner neměl až tak ukázkový spermiogram. V CAR nám narovinu řekli, že je vše v pořádku, ale jestli se nám už nechce čekat, pomůžou nám. Byla jsem 3×na IUI a pak IVF.
Co je důležité si uvědomit, je, že i IVF může být běh na dlouhou trať, takže bych na tvém místě nečekala a minimálně šla na odběr vajíček. Není to nic hrozného a hodně mě to uklidnilo.. Že tam prostě ty embrya na mě čekají…
Jinak u nás v rámci prvního cyklu proběhly 4 transfery, z nich jen jeden úspěšný a stejně nedopadl. Nakonec jsem v pauze před dalším transferem otěhotněla přirozeně po 2,5 letech…
Přeji hodně štěstí!
Děkuji ze příspěvek. Jsem si právě vědoma i toho, že ani první cyklus IVF nemusí být pro některé spásou
A že se vám pak zadařilo přirozeně, to je takové příjemně povzbuzující, děkuju ![]()
@Maja25 apoptozu dělali, o fragmentaci DNA nevím, ale pravděpodobně ne. Děkuju za příspěvek, opravdu jsem teď odhodlaná dopřát si volný konec roku a od ledna se pustit do IVF. Už jsem domluvená na konzultaci a věřím, že od ledna se posunu na své cestě za dítětem. Děkuju za přání
i informaci k počtu IUI, zatím se mi k tomu nepodařilo nic dohledat, ale v CAR se poptám. A máš pravdu, čas letí. Připadá mi to jako před chvílí, kdy mi gynekolog podal leták s kontakty na CAR a ono už to bude 9 měsíců…