Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já mám kamaráda dnes už dospělého a prdlá matka mu coby maličkému propíchla ucho, celý život se za to chudák stydí, i ve čtyřiceti nosí dlouhé vlasy přes uši, aby ta díra nebyla vidět.
O tomhle by opravdu neměli rozhodovat rodiče, ale člověk sám.
Nebylo to tak, ze levy ucho meli pichnuti heterosexualove a pravy homosexualove? Tak se ho asi budete muset zeptat ![]()
Jo jo, pryč jsou ty doby, kdy se za rodinnou tradici považovalo třeba to, že po generace jsou to dobří řemeslníci, nebo třeba lékaři. Teď k vytvoření tradice stačí i díra v uchu ![]()
@dominikanova píše:
Já vím že se vám to může zdát zvláštní, ale máme pro to s přítelem své osobní důvody, jednak on má ucho také propíchnuté od dětství a přáli bychom si, aby to byla taková rodinná tradice (ačkoliv se to může zdát zvláštní).
To neni zvlastni. To je debilni ![]()
To je proste vec, kterou si maji rozhodnout sami. K chlapeckum to proste nepatri.
Máme v rodině, má to myslím nalevo, nyní je mu šest a kluci se mu smějou
…ale vyndat jí nechce, protože to tak má tatínek
@Ondrášovka.N píše:
To neni zvlastni. To je debilni
A nechutný k tomu…
Já jsem před pár lety zažila takového nešťastného kluka na táboře. Rodiče mu nechali píchnout náušnici (kroužek) jako malinkému, on si jednou asi jako tříletý nešťastně zasekl náušnici o nějakou větev a natrhlo mu to ucho - nic vážného, ale brečel, rodiče se lekli a náušnici hned sundali. Jenže on se pořád ptal, proč měl to bebí, a oni si vymýšleli, a když se pak asi za rok zeptal, proč má pořád tu dírku v uchu, tak jeho mámu nenapadlo nic lepšího, než si vymyslet, že byl moc nemocný a dostal takovou velkou injekci od pana doktora. Ten malý to přijal jako vysvětlení, jenomže na tom táboře už mu bylo víc a když se ho děti zeptaly, jestli nosil náušnici, tak on spustil, že měl speciální nemoc a dostal injekci od pana doktora do ucha, čemuž se starší děti smály a mladší chodily za námi a ptaly se na jakou nemoc se dávají injekce do ucha
Ten kluk za to nemohl, to jeho matka neměla koule přiznat, že tu dírku, co se mu nelíbí, mu tam nechala udělat ona, tak ho dostala do téhle blbé situace (a pak nám právě na náš dotaz, co jako máme těm dětem říkat, když nechceme lhát, odvyprávěla to o natrženém uchu a jak to vyřešili „šalamounsky“)
Co já vim, tak se říkalo, že levá je pravá a pravá je špatná…nebo tak nějak, ale to bylo za mého mládí a tenkrát to bylo moderní.
Máme ve školce chlapečka, co má naušnici. Taky to „dostal jako dárek ke druhým narozeninám“
Navíc tam má dost výrazný kamínek. Ale kamínek nebo kroužek, to je fuk, nikomu se to nelíbí, reakce okolí na to jsou vesměs negativní. Můj taky, za mě je to hrozné a myslím, že dvouleťák z toho má sotva rozum a měl by si toto rozhodnutí, zda mít či nemít propíchuté ucho, učinit sám v pozdějším věku.
Je to fakt hnusne. Jeste chlapeckovi vytvorit uces,,ala Jagr,, a na krk mu povesit pekny vyrazny retez.
Jsem si myslela, ze nausnice u muzu byly moderni tak pred 20ti lety.
Kdyz neco takoveho vidim, tak si vzdy pomyslim neco o inteligenci rodicu.
Stejne tak, kdyz jsem videla 4lete dite s vyholenou hlavou a na hlave pankace. Holt deti se rodi i jednodussim lidem.
A jako zavadet to jako rodinnou tradici…? Prosim…?
![]()
A jinak jiste, ve 2 letech je samozrejme zraly si toto rozhodnout sam. Dcera ma cerstve 2 roky a vcera mi vysypala bobky z plenky na zem. Mozna i brouka by zblajzla. Zkusim se ji zeptat zitra, jestli nechce piercing do pupiku ![]()
A ptali jste se ho, jestli to sám chce (pochybuji, že dvouletý je schopen rozhodovat takové věci sám za sebe)? K holčičkám to patří, u kluků je to divné až úchylné. Nevím, proč se nás ptáš na názory okolí, ale naše názory slyšet nechceš. Naštěstí nikoho osobně neznám, ale viděla jsem za život pár takových chlapečků. Vypadali jak malí homouškové.
@blumen Ty jsi v zahraničí? Zajímalo by mě, v jaké zemi. Taky jsem v zahraničí a taktéž tu máme naušnice zakázané (obě moje holky mají ouška v Česku propíchnuté) - ve školce i ve škole. Zajímavé je, že protože tu děti naušnice prostě nenosí, často se mě maminky ze školky a ze školy ptají, jestli u nás nosí naušnice i kluci, což mi přišlo dost nepochopitelný dotaz, ale teď vidím, že nebyl zas tak od věci. ![]()
@dominikanova Ja si nechala v puberte pichnout treti dirku a nosila v jednom uchu nausnice dve, po par letech se mi to prestalo libit a ted me dirka dost stve, navic jednou za par mesicu zacervena a zahnisa. Lituju ze ji mam.
@dominikanova Pokud jde o samotné důvody, doufám, že si vezmeš k srdci rady holek a ještě si to rozmyslíš - protože věci typu „manažer si dírou v uchu“ se sice možná za pár let budou brát jinak než dneska (např. kérku má dneska každej druhej), ale možná taky ne. Na druhou stranu, pokud čekáte, že chlapci budou modré límečky, tak by ty následky nemusely být tak fatální.
Nicméně pokud by sis to nerozmyslela, určitě LEVÉ ucho: já mám zafixováno, že v pravém uchu ji mají jako poznávací znamení gayové - a myslím, že nebudu sama. U dítěte to samo tak nebude fungovat, ale třeba po desátém roce už se to může brát jako „manifestace“…
Jo a nečekej, že to dítěti nedají vrstevníci sežrat. Jednak za sebe, a druhak - co mám zkušenost - i mnozí rodiče si rádi přisadí, když se jich dítě zeptá, proč jejich spolužák má náušničku.