Návrat do práce po dvou RD

695
28.3.23 13:08

Návrat do práce po dvou RD

Ahoj, nastala nám tato situace. Bez přerušení jsem 5 let doma, 2 děti za sebou, mladší teď budou 2 roky. Smlouvu se zaměstnavatelem mám na dobu neurčitou, takže jsem stále zaměstnancem, i když nyní dlouhou dobu na RD. Nyní se mi blíží pomalu nástup do práce a je tu problém. Vedoucí mi náhle tvrdí, že mi už s druhým dítětem nemusí držet pracovní místo. V zákoníku práce jsem se k ničemu nedobrala. Je tu někdo moudřejší, kdo mě odkáže na nějaký paragraf apod.? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21966
28.3.23 13:14

Zaměstnavatel musí držet místo dle pracovní smlouvy. Je jedno, jestli jsi doma s jedním dítětem nebo s deseti v kuse, pokud máš smlouvu na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
695
28.3.23 13:16

@nozu
Ano, já si to myslím taky, ale potřebuju mít v ruce něco oficiálního, s čím bych mohla za vedoucí a ubila ji argumenty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72728
28.3.23 13:17

@Dinomama musí držet místo do 3 let věku dítěte.. a to toho nejmladšího. I kdybys jich měla 10 za sebou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1730
28.3.23 13:24
@Dinomama píše:
@nozu
Ano, já si to myslím taky, ale potřebuju mít v ruce něco oficiálního, s čím bych mohla za vedoucí a ubila ji argumenty.

No v ruce mas zakonik prace. At ti ukaze, kde se tam takovy nesmysl pise. Neskutecne, co zamestnavatele na zamestnance zkousi a spolehaji na nejich stresovy ustupek z neznalosti. Drzim palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37280
28.3.23 13:37

Musí tě vzít zpět na místo dle tvé platné pracovní smlouvy. Odkaž ji na tento dokument, který jste vzájemně se zaměstnavatelem podepsali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
28.3.23 13:38

Já myslím, že musí držet místo odpovídající původnímu, ale přesně tvoje (tvou původní pracovní pozici) ne, to je jen po dobu mateřské. Tj. pokud jsi dělala v kanceláři treba nákupčí, může tě dát kamkoliv do administrativy, takže třeba jako recepční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
28.3.23 13:39
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.3.23 13:40

Nejspíš mají někoho vyhlídnutého, kdo jim sedí. A u tebe hledají možnost, jak se zbavit.
Nedej se. Hlavně nic nepodepisuj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102851
28.3.23 13:53
@řeřicha píše:
Já myslím, že musí držet místo odpovídající původnímu, ale přesně tvoje (tvou původní pracovní pozici) ne, to je jen po dobu mateřské. Tj. pokud jsi dělala v kanceláři treba nákupčí, může tě dát kamkoliv do administrativy, takže třeba jako recepční.

To ale není pravda, musí ji zaměstnat dle platné pracovní smlouvy, takže pokud má ve smlouvě nákupčí, tak ji rozhodně nemůže dát na místo recepční. Ale samozřejmě, pokud byla nákupčí plácnu ponožek, tak klidně po RD může dělat nákupčí přes trička.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
28.3.23 13:55
@j.a.n.i1 píše:
To ale není pravda, musí ji zaměstnat dle platné pracovní smlouvy, takže pokud má ve smlouvě nákupčí, tak ji rozhodně nemůže dát na místo recepční. Ale samozřejmě, pokud byla nákupčí plácnu ponožek, tak klidně po RD může dělat nákupčí přes trička.

OK. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.23 14:02

Mě třeba zase nechtěli dát na stejnou třídu, ze které jsem odcházela. Dělala jsem na PSSZ, oddělení OSVČ, 10. třída. Na stejnou PSSZ, na stejné oddělení by mě vrátili, ale třídu by mi dali jen 8. Že tam jiná volná není. Také jsem to nechápala. Nakonec jsem se vracet nemusela, šla jsem na rizikové a pak rovnou na rodičák a po rodičáku jsem měnila práci. Hlavně jsem měla 12 let zkušeností, dělala jsem odbornou práci na 10. třídu a na tý 8. třídě bych najednou dělala co…? To samý, jen za nižší plat? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Tosidelassrandu
28.3.23 14:11

Ne, nemusí ti pracovní místo držet. Ty si dovedeš představit, že bys chtěla zaměstnat někoho, kdo byl 5 let úplně mimo?

• Citovat
  • Upravit
28.3.23 14:18

@Tosidelassrandu musi ji drzet misto, nesirte neco co neni pravda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
28.3.23 14:21
@Natalie1321 píše:
@Tosidelassrandu musi ji drzet misto, nesirte neco co neni pravda

Ne 5 let