Návrat do práce při RD, samoživitelka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Návrat do práce při RD, samoživitelka
Ahoj,
jsem do 26.10.2015 na RD s mladším synem a pobírám RP, od 1.4. nastupuji ale do práce na plný úvazek (ne k původnímu zaměstnavateli) a syn bude chodit do soukromé školky a dcera do státní. Jsem na děti sama, rozvedená. A teď několik dotazů…
- musím něco hlásit na pracáku, pojišťovně apod?
- když mi děti budou marodit mám nebo nemám nárok na ošetřovné, když pobírám RD (našla jsem pár diskusí ale jsou starší a navíc se odpovědi dost lišily)
- když budou děti marodit, mohl by čistě teoreticky na ošetřovné ex? (opět má na to vliv moje pobírání RD?)
- může na ošetřovné např babička? to asi ne ne? (v domácnosti s námi nežije)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Záleží, kolik je mladšímu. Nad 2 roky myslím může chodit do školky na celý den, jinak je to omezené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hlásit nemusíš nic, na ošetřovné mít nárok budeš, babička co žije jinde, tak ne, a jejich otec, to nevím, já byhc řekla že ano, ale tím si jistá nejsem, to určtě poradí někdo jiný ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
1. nemusíš hlásit nic, na zdravotní pojišťovnu tě nahlásí zaměstnavatel
2. na ošetřovné nárok máš
3. ex by měl nárok na ošetřovné na starší dítě, s mladším můžeš na OČR jenom ty (ty na něj pobíráš rodičák… až ho nebudeš pobírat, může i otec)
4. pokud babička nežije ve společné domácnosti, tak na OČR nemá nárok
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepíšeš, kolik je mladšímu synovi (tomu, na kterého pobíráš RP). Pokud mu už byly 2 roky, nemusíš hlásit nikde nic, RP ti normálně poběží dál, pojištění za tebe bude platit zaměstnavatel a nahlásit by tě měl on (předpokládám, že plný úvazek znamená normální pracovní smlouvu).
S ošetřovným je to složitější. Babička ani nikdo jiný, kdo s vámi nežije v jedné domácnosti, ho pobírat nemůže každopádně. U ex záleží na tom, na které dítě. Na dítě, na které pobíráš RP (čili na mladšího syna), můžeš mít OČR jen ty, nikdo jiný. U staršího dítěte může i ex (u druhého rodiče platí výjimka z podmínky společné domácnosti).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je mu 2,5 takže školku vím že řešit nemusím.
Aktuálně řeším situaci, kdy starší dcera hodně kašle a na školku to není a já potřebuju nastoupit do práce. Takže když by mi ex vyšel vstříc (což nevím jestli vyjde) tak by si mohl vzít ošetřovačku na ní a já bych měla po starostech a on zaplaceno. To by bylo super.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, zapomněla jsem dopsat, co v případě, že synovi ještě nebyly 2 roky - v tom případě ho smíš dát do školky jen na omezenou dobu (nepamatuju si přesně číslo, něco kolem 40 hodin měsíčně, možná 46, určitě najdeš na netu), jinak ztrácíš nárok na RP. Tohle bys na ÚP hlásit musela, je to povinnost tvoje, nikoliv školky. A že je školka soukromá v tom nehraje roli, omezení platí pro jakékoliv kolektivní zařízení, zjednodušeně řečeno (ačkoliv soukromé školky čsto inzerují opak). Kdybys nechtěla o RP přijít, musela by ti hlídat chůva nebo třeba někdo z rodiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otec - urco by nemel narok na penize. Jako omluvenku jo. Ale jevim jak je to pokud dite nema v peci a nezije s nim ve spol. Domacnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Panuška píše:
Je mu 2,5 takže školku vím že řešit nemusím.Aktuálně řeším situaci, kdy starší dcera hodně kašle a na školku to není a já potřebuju nastoupit do práce. Takže když by mi ex vyšel vstříc (což nevím jestli vyjde) tak by si mohl vzít ošetřovačku na ní a já bych měla po starostech a on zaplaceno. To by bylo super.
Pokud pobíráš rodičovský příspěvek, jen ty můžeš čerpat OČR
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blecha72 píše:
Pokud pobíráš rodičovský příspěvek, jen ty můžeš čerpat OČR
RD ale pobírám na mladšího, když by byla ošetřovačka na starší (6 let) tak by to šlo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Otec - urco by nemel narok na penize. Jako omluvenku jo. Ale jevim jak je to pokud dite nema v peci a nezije s nim ve spol. Domacnosti.
má nárok i na peníze. společná domácnost se nevyžaduje, pokud se jedná o ošetřování dítěte do deseti let jeho rodičem.
akorát teď mě napadlo, že ošetřovné je jenom pro zaměstnance, pokud by byl ex OSVČ, tak ti nárok nemají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Panuška píše:
RD ale pobírám na mladšího, když by byla ošetřovačka na starší (6 let) tak by to šlo ne?
jj, na starší jo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina píše:
má nárok i na peníze. společná domácnost se nevyžaduje, pokud se jedná o ošetřování dítěte do deseti let jeho rodičem.akorát teď mě napadlo, že ošetřovné je jenom pro zaměstnance, pokud by byl ex OSVČ, tak ti nárok nemají.
Na dite se kterym je na rd narok na penize nema. Na starsi jo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lama Lama píše:
Na dite se kterym je na rd narok na penize nema. Na starsi jo
no vždyť jo. na tu kašlající téměř šestiletou holčinu rodičák nepobírá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Panuška píše:
jo
- načítám...
- Citovat
- Zmínit