Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tady někdo koukal na Sperminátory ![]()
Proč by se měla široká veřejnost koukat na to jak cizí ženské sledují výšku sliznice nebo kolik má uzrálých vajíček a její manžel pohyblivých spermií? Fakt myslíš, že by to někoho bavilo?
A koho to zajímá, tak se informace dozví od lékařů. Dneska už většinou nejde o kontroverzní téma, první IVF v ČR proběhlo v roce 1982.
@Serpentini
Prave, ze sperminatori jsou strašná kravina. Nechapu, jak tohle mohlo vyjít 🤦🏽♀️.
A prave, ze lidi co IVF nepotřebují, nemají s tom žádnou zkušenost to proste nechápou, nevědí, jak je to náročné, drahe, co vše je potřeba atd..
@Anonymní píše: Více
A proc by to podle tebe potrebovali vedet?
Co vše je potřeba? Pár konzultací, u obou se odebere krev na genetiku a pohlavní nemoci, u ženy i na hormonální profil. Muži se odebere sperma a vyšetří se. Žena si píchá injekce s hormony, chodí na kontroly, pak se jí odebere vajíčko, ve zkumavce se spojí se spermií a pak se vrátí do těla. Následně čekáš jak to dopadne. To už dnes určitě každý ví. Co na tom chceš víc řešit?
A upřímne, potřebují takovou zkušenost?
No stálo nás to přes půl milionu a nikomu to neříkám a nikdo to nepotřebuje vědět. Ještě by záviděli ty peníze.
Je to zajímavá myšlenka. Byla třeba dokumentární série 4v tom o různých těhotenství a lidi to asi sledovali. Tak třeba by byl zájem i to, jak k tomu těhotenství došlo a že né vždy to jde snadno. Taky vím že byly ty dokumenty Dělníci života nebo jak se to jmenovalo a tam byl jeden díl věnovaný IVF.
Ted o tom na dvtv mluvi jddna novinarka. Nataceji. Jeslti se chces nekde sverit, zkus ji napsat
https://www.ceskatelevize.cz/…rodukce-2-0/
Mluví se tam i o procesu. Koukala jsem na něj. Sama jsem se svým dvojčetem z IVF, takže je to pro mě blízká tématika, i když čekáme dítě přirozeně.
Mně by se to téma taky líbilo. Celkově, že nema clovek dlouho cekat, nez dojde do CAR (rok do 35let).Co rikat a nerikat zenam co se snazi otehotnet. Že ta uspesnost neni zase tak velka a hlavne, ze cely proces trva pomerne dlouho… jak je to narocne pro partnery, co se dlouho snazi (rizeny sex dle ovulace, neustale kontroly ultrazvukem) atd atd. A myslim, ze by to lidi zajimalo. Dost to zlehcuje okoli, ktere o tom vi kulovy, kdyz tim nekdo jiny prochazi. Take je zvysujici se trend oddalovat tehotenstvi po 30tce a vic a celkove plodnost evidentne klesa. 🙏
U nas se nakonec povedlo prirozene, ale diky doktorce, ktera me poslala po několika potratech na vsechna vysetreni. Dalsi, o cem se nemluvi, ze IVF neni vse spasne… ja doufala, ze to bude pro nas “jistota” a vyvedli me z omylu, ze nase potraty IVF nezlepsi! Nakonec to dopadlo vse dobre, ale dost me to sebralo “jistotu”
Mně přijde, že informací je hodně a tabu to není (viz třeba Hana Třeštíková se svým „projektem“ Matkou po čtyřicítce. Ta to téma skutečně dojí). O trendu stárnoucích matek se dle melho plká pořád.
Spousta lidí se na IVF stále dívá jako na zásah proti přírodě (když nemmůžou, ať děti nemají). Popř. se zabývá morální otázkou, co s nevyužitými embryi. Bylo by ti jako někomu, kdo tím prošel, být pak třeba rodinou konfrontována s tímto?
IVF jsem si prošla. A bylo by fajn o tom něco natočit. Ale ne jen to happy, ale i pozadí.
Myšleno: zdravotní rizika spojená s IVF (málokdo to na plnou pusu řekne), finanční pozadí obchodování s DV a dárci celkove atd.
Nás IVF stalo přes půl milionu. A prosili jsem 6 klinikama. A sakra velké rozdíly. Jak ve snaze pomoci, tak v už ani své chyby. Kde stížnost na kliniku, která byla prokazatelna byla smetena ze stolu.
Stížnost za nás vedl náš lékař, kterému bylo jasné a stručně na poradě sděleno, že se nekálí do vlastního hnízda.
O ztracenych vzorcích z genetiky ani nemluvím.
Hlavně že člověk podepisuje milion papíru o nakládání s genetickým vzorkem a bla bla bla. A pak ho někdo ztratí a doteď nevím co se stalo.
Takže bych byla ráda, kdyby se natočil pořád o IVF, ale ne jen to základní, ale i na to, na co si dát pozor.
Ahoj/Dobry den,
Napadla me asi takova naivní vec
. Jelikož jsem prošla IVF a nejen ja, ale hodně z nas. Tak me napadlo, zda je nějak možné podat návrh do televize, aby byla natočena nějaká série dokumentu o IVF. Jelikož se s tím potýká hodně páru, a vůbec se o tom nemluví. Lidé, kteří si tím neprošli vůbec neví, jak to probíhá a většinou si každý myslí, že je to zadarmo, přitom není. Je vůbec nějaká taková možnost podat někam návrh? Nebo bych do toho musela byt nějak zapojena, kdybych návrh podala? Myslim si, ze takovy dokument by mel smysl a lide by o tom věděly vice.