Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Musis ji to rict.
Nic jineho nepomuze.
Diky mami, ale dlouhe navstevy me vycerpavaji. Prijed jen na odpoledne. A porad dokola.
Prostě jí řekni, že na víc dní nechceš aby jezdila a hotovo..
to tady za tebe nikdo nevyřeší.
Vadí ti, když je u tebe matka na pár dní, že ti sahá do tvé lednice? ![]()
A že tys nějakých minimálně cca 20 let sahala automaticky do její lednice, to ti nevadí? ![]()
@bigl píše:
Vadí ti, když je u tebe matka na pár dní, že ti sahá do tvé lednice?
A že tys nějakých minimálně cca 20 let sahala automaticky do její lednice, to ti nevadí?
On bude rozdil v tom, ze matka si voli, ze bude matkou. Deti se nikdo nepta, jestli zrovna s touhle pani chteji zit, takze jim vycitat jidlo jakozto nevydelecne cinnym, je ponekud chucpe.
@VitaminC píše:
On bude rozdil v tom, ze matka si voli, ze bude matkou. Deti se nikdo nepta, jestli zrovna s touhle pani chteji zit, takze jim vycitat jidlo jakozto nevydelecne cinnym, je ponekud chucpe.
Tak každý to má v rodině jinak. Kdyby ke mě přijela máma na návštěvu na několik dní, tak beru jako automatiku, že si vezme z lednice kdy chce a co chce. Ne že musí čekat, až já jí něco nabídnu. Ale každý má vztahy v rodině jiné. Pro mě nepochopitelné, že vlastní matka, která mi utírala pokladěný zadek a nudle u nosu, která mě léta živila a vychovávala, by mi nemohla sáhnout do mé lednice. ![]()
Právě proto, že máš dítě a tvá matka vnouče, byste měly na vašem vztahu pracovat. Vždyť je hezký, že má takový zájem. Ber matku takovou jaká je. Zapracuj na svých pocitech a přísných požadavcích, starost o „návštěvu“ zahoď za hlavu.
A neb.. Jaký si to uděláš, takový to máš. Ale po letech „nesouznění“ by sis sama mohla říct, že už to tak nechceš a že chceš mít s matkou hezký vztah. Tak na tom dělej, samo se to neudělá.
@bigl Nekdo ma formalni vztahy, coz naznacuje i to, ze se vydaly driv jednou za tri mesice.
Ja matce do lednice nechodim a do te moji nechodi ani matka, ani tchyne.
O tom kdo, kdy, a na jak dlouho k vám přijede, rozhoduješ ty a manžel. Ano, i když jde o vlastní maminky ![]()
Normálně jí to takhle řekni. Ne, nejsi pozvaná, zvu tě až na tehdy a tehdy a jen na den, případně od do. Ano, bude uražená a bude dusno. A co? Je to tvůj domov.
Příspěvek upraven 01.08.22 v 20:40
@bigl píše:
Vadí ti, když je u tebe matka na pár dní, že ti sahá do tvé lednice?
A že tys nějakých minimálně cca 20 let sahala automaticky do její lednice, to ti nevadí?
Prosimtě to se fakt nedá srovnat, závislé dítě, které si člověk dobrovolně pořizuje s tím, že se o něj bude starat, a dospělá ženská s vlastní domácností.
Nehledě na to, že ve spoustě rodin neexistuje aby děti vyjídaly ledničku samy a musí se taky zeptat.
Pokud ji tam na tak dlouho nechceš, řekní jí to. Já mám raději návštěvy delší, klidně celodenní, ale pak zase hurá domů. Přespávám jen opravdu málokde.
A tvůj manžel řidičák nemá? Jezděte za mámou společně autem o víkendu, jenom na otočku, na půlden. Nemusíte sedět u ní doma, můžete se projít venku, jít na oběd, jet na výlet…
@Liberalissima píše:
Prosimtě to se fakt nedá srovnat, závislé dítě, které si člověk dobrovolně pořizuje s tím, že se o něj bude starat, a dospělá ženská s vlastní domácností.Nehledě na to, že ve spoustě rodin neexistuje aby děti vyjídaly ledničku samy a musí se taky zeptat.
Tak asi je to tak, že já ke svojí lednici nemám žádný emocionální vztah. Může si do ní vlézt kdo chce a vzít si co chce. Nabízím to každé návštěvě, která je u nás na víc dní, je jedno, jestli je to rodina nebo kamarádi. Vzdycky říkám, ať se cítí jak doma a vezmou si cokoliv, co tam najdou, když budou mít hlad.
Na jednu stranu hezký že má tvoje máma zajem, na druhou stranu chápu i tvůj nezájem. Popovidej si s ní, nastavte hranice, udělejte plan a program tak aby to vyhovovalo hlavně malému a abyste byly obě v pohodě. Vlastně ses tu vypovídala, ale kdy ses třeba takhle vypovídala ji, ulevilo by se ti a mohly byste začít jakoby od nuly. Taky nesnáším když mi máma leze do lednice nebo když je moc chytrá atd, ale je to moje máma (mimochodem u ní mám taky vždycky dveře a lednici otevřenou). Jednou budeš ráda za babičku a že má babička hezký vztah s tvými dětmi. Podle mě je to důležité.
@bigl píše:
Tak asi je to tak, že já ke svojí lednici nemám žádný emocionální vztah. Může si do ní vlézt kdo chce a vzít si co chce. Nabízím to každé návštěvě, která je u nás na víc dní, je jedno, jestli je to rodina nebo kamarádi. Vzdycky říkám, ať se cítí jak doma a vezmou si cokoliv, co tam najdou, když budou mít hlad.
@bigl píše:
Jasně, chápu, je i to o nastavení, toto každý vnímá jinak samozřejmě. Máš pravdu, že u vícedenních návštěv je to rozhodně praktičtější.
Ale neargumentovala bych tím, že se rodiče o děti v dětství starají, tenhle argument neuznávám u ničeho, protože ty děcka prostě nemají na výběr a je docela nefér jim to tím pádem do smrti předhazovat.
Tady jde spíš i o to, že zakladatelka tam matku má vícedenní návštěvu nechce a ta se zve sama, pak bude zakladatelka vnímat hůř i všechny jevy s takovou návštěvou spojené. Musí si dupnout aby k nim matka jezdila jen tehdy, kdy je skutečně pozvaná ![]()
Ahoj, jak zacit…pred tim nez se mi narodil syn jsem navstevovala mamu 1× za 3 mesice. V detstvi/dospivani jsme si moc nerozumely, kazda jsme jina, zkratka jde o to, ze nevim jak a proc, ale proste ze me vysava energii. Pred 7 mesici se mi narodil syn, bohuzel nebo spis bohudik s mamou od sebe bydlime 90km, ani ja ani ona nemame ridicak, cesta trva 2,5h. Takze k nam jezdila na 2-7 dni. Jenze ja jsem vzdy po 3h v jeji pritomnosti unavena, podrazdena z toho, jak na me porad mluvi, proste to nedavam. Navic sice zabavi syna, ale jinak musim se o ni starat, jelikoz beru, ze je moje povinnost se o navstevu starat a vadi mi, kdyby se tu chovala jako doma, sahala do lednice atd, jsem hakliva na svou domacnost. Celodenni pritomnost moji matky je pro me svym zpusobem zásah do manzelskeho soukromi. Sama nikdy vdana nebyla. Ted nabyla dojmu, ze kdyz ma vnuka, bude tady jezdit na par dni. A ted proc nejezdim ja k ni -bydli v jednopokokojovem byte, kde je plno nabytku, neuklizi tam, ma spinave nadobi, sklenicky na kavu atd. casto jezdi k priteli. Je mi tam uzko. Neni tam zazemi, prostor ani pro miminko, nehlede na to, ze s nim nemuzu ani nechci cestovat verejnou dopravou na otocku. Matka je od svych 15 let kuracka, a ja od detstvi nemam rada cigaret. kour. Takze mi treba vadi, kdyz na me nebo syna mluvi a citim smrad.Kdyz ji vyzvednu na nadrazi tak si hned zapali a kour jde na syna. Naposledy u me byla 2× „na otocku“, prijela v 9h rano a zpet v 16h. Byla jsem po jeji navsteve vyrizena a ji zacinaji tyhle navstevy vadit, ze pry bude jezdit tak na 4 dny. Nevim, jak dal