Název rostliny a péče

297
11.3.13 17:06

název rostliny a péče

Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda víte, jak se jmenuje tahle rostlina? Hlavně se jí moc nedaří a tak bych se zároveň chtěla zeptat, jak se o ni starat? díky za cenné rady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33315
11.3.13 17:20

Bromelie to je. Za rady budu taky ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6529
11.3.13 17:27

No jestli je to bromelie, tak to je pralesní tropická rostlina, takže stálou teplotu asi tak 20C a vlhko -nejlepší je ti mít v nějakým foliaku
po odkvětu ale umírá
ale tvoží „odnože“ a ty zachovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
11.3.13 17:53

Aha, ale to vůbec nevim jak to vypadá ty odnože :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
11.3.13 18:11

To vypadá na odkvetlou Vriseu splendens. Pochází ze Střední Ameriky, bromélie, ideální teplota pro pěstování okolo 23 oC, do fóliovníku bych jí nedávala, hrozí napadení plísní, zálivka odstátou vodou do listové růžice. Tohle je mateřská rostlina, na bocích vytvoří výhony, vypadají stejně jen jsou menší, po vyzrátí se přesazují a starší rostlina odstraní. Existuje i hnojivo pro Bromélie. Někdo přesazuje každý rok, mě se to moc neosvědčilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
11.3.13 18:43

?

Tohle má být ten výhon nebo ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
11.3.13 18:45
@teriiiy píše:
Tohle má být ten výhon nebo ne?

Ano, vypadá to na mladou rostlinku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
11.3.13 18:52

Jsem si právě myslela, že je to třeba květ, že je to takhle zabarvené ;) ale pokud je to mladá rostlinka, tak co tedy s tím? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
712
11.3.13 20:40

S tím zaléváním do listové růžice pozor. Nesmí tam zahnívat a kytka potřebuje hlavně vodu ke kořenům. Mladé výhonky tam nechtě, neodlamujte. Ony si berou živiny z té mateční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
11.3.13 21:15

Tak se zaléváním ke kořenům bych byla opatrná, bromélie jsou epifity a ve své pravlasti se zachytávají kořeny ve větvích stromů, kořeny jsou víceméně volně. Vodu shromažďují právě v té listové růžici. Ano substrát by neměl proschnout, ale všeho s mírou. Bromélie pěstuji léta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
11.3.13 21:21
@teriiiy píše:
Jsem si právě myslela, že je to třeba květ, že je to takhle zabarvené ;) ale pokud je to mladá rostlinka, tak co tedy s tím? :)

Nechat být. Časem nová rostlinka zesílí, stará odumře, potom bych jí přesadila do nějakého lehkého substrátu, dolů něco propustného, třeba keramzit. Za čas nová rostlina vytvoří taky takový okvětní stvol, potom je potřeba k žáfoucímu zabarvení více světla. A tak dále…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
11.3.13 21:33

Jo a pokud máte v bytě sucho, tak bych občas rosila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
12.3.13 14:59

..

Pátrala jsem a myslím, že je to nějaká Guzmania.. jen mě zaráží, že listy ani květ nebyli rozvité jak to vidím všude na obrázcích

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
12.3.13 16:36

Tak guzmánie patří taky k Broméliím, nejčastěji se prodává guzmania minor, ale ty mají trošku jiné květenství, a jsou trošku nižší a rozložitější. Vy máte fakt tu vriseu splendens, nejčastěji se prodává varieta „Flammendes schwert“, česky planoucí meč, protože je vzhledově nejatraktivnější, ale to pofle fotky fakt nepoznám.
Bromélie mají tyto rody: Vrisea, Guzmania, Aechmea, Tilandsia.
Jinak Bromélie jsou velice zajímavé rostliny vcelku nenáročné na pěstování, tedy alespoň variety, které jsou běžně k prodeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
297
12.3.13 16:44

,..

Je to složité, každý říká něco jiného.. ta vrisea má placatý květ, což z téhle květiny není.. opravdu jsem z toho zmatená :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí