Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda víte, jak se jmenuje tahle rostlina? Hlavně se jí moc nedaří a tak bych se zároveň chtěla zeptat, jak se o ni starat? díky za cenné rady ![]()
No jestli je to bromelie, tak to je pralesní tropická rostlina, takže stálou teplotu asi tak 20C a vlhko -nejlepší je ti mít v nějakým foliaku
po odkvětu ale umírá
ale tvoží „odnože“ a ty zachovat
To vypadá na odkvetlou Vriseu splendens. Pochází ze Střední Ameriky, bromélie, ideální teplota pro pěstování okolo 23 oC, do fóliovníku bych jí nedávala, hrozí napadení plísní, zálivka odstátou vodou do listové růžice. Tohle je mateřská rostlina, na bocích vytvoří výhony, vypadají stejně jen jsou menší, po vyzrátí se přesazují a starší rostlina odstraní. Existuje i hnojivo pro Bromélie. Někdo přesazuje každý rok, mě se to moc neosvědčilo.
@teriiiy píše:
Tohle má být ten výhon nebo ne?
Ano, vypadá to na mladou rostlinku.
Jsem si právě myslela, že je to třeba květ, že je to takhle zabarvené
ale pokud je to mladá rostlinka, tak co tedy s tím? ![]()
S tím zaléváním do listové růžice pozor. Nesmí tam zahnívat a kytka potřebuje hlavně vodu ke kořenům. Mladé výhonky tam nechtě, neodlamujte. Ony si berou živiny z té mateční.
Tak se zaléváním ke kořenům bych byla opatrná, bromélie jsou epifity a ve své pravlasti se zachytávají kořeny ve větvích stromů, kořeny jsou víceméně volně. Vodu shromažďují právě v té listové růžici. Ano substrát by neměl proschnout, ale všeho s mírou. Bromélie pěstuji léta.
@teriiiy píše:
Jsem si právě myslela, že je to třeba květ, že je to takhle zabarvenéale pokud je to mladá rostlinka, tak co tedy s tím?
Nechat být. Časem nová rostlinka zesílí, stará odumře, potom bych jí přesadila do nějakého lehkého substrátu, dolů něco propustného, třeba keramzit. Za čas nová rostlina vytvoří taky takový okvětní stvol, potom je potřeba k žáfoucímu zabarvení více světla. A tak dále…
Pátrala jsem a myslím, že je to nějaká Guzmania.. jen mě zaráží, že listy ani květ nebyli rozvité jak to vidím všude na obrázcích
Tak guzmánie patří taky k Broméliím, nejčastěji se prodává guzmania minor, ale ty mají trošku jiné květenství, a jsou trošku nižší a rozložitější. Vy máte fakt tu vriseu splendens, nejčastěji se prodává varieta „Flammendes schwert“, česky planoucí meč, protože je vzhledově nejatraktivnější, ale to pofle fotky fakt nepoznám.
Bromélie mají tyto rody: Vrisea, Guzmania, Aechmea, Tilandsia.
Jinak Bromélie jsou velice zajímavé rostliny vcelku nenáročné na pěstování, tedy alespoň variety, které jsou běžně k prodeji.
Je to složité, každý říká něco jiného.. ta vrisea má placatý květ, což z téhle květiny není.. opravdu jsem z toho zmatená ![]()