Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Fl.49 píše:
Našetřeno nemám nic, plat 90 tisíc čistého, o tohle mi nejde, spíš mě zarazily ty úroky a tak malá jistina a nezdálo se mi to normální.
Nasetreno mas nula, zvladnes tu hypo vubec platit? Jsi pojisteny na výpadek prijmu?
Vis, ze maximalni podpora v nezamestnanosti je cca 23 tisic?
@Fl.49 píše:
Ahoj, přemýšlím nad hypotékou, která má následující parametry:Výše hypotéky - 3 200 000,– Úrok - 5,49 procent
Výše splátky - 18 230,–
Splatnost - 30 let
Fixace - 5 let
Celková splatná částka - 7 331 062,–Nejvíc mě s…, že až za 17 let bude jistina na stejné částce (9 109,–) jako úrok (9 120,–)
První dva roky se umořuje z hypotéky jen 3 500,– až 4 000,– další roky dost podobné.
Jít do toho nebo ne
úrok za 17 roků bude jinej, pokud tam zvládneš cokoliv vložit
@Tarena píše:
Nasetreno mas nula, zvladnes tu hypo vubec platit? Jsi pojisteny na výpadek prijmu?Vis, ze maximalni podpora v nezamestnanosti je cca 23 tisic?
Přesně toto mě napadlo..s 90 ti čistého bez úspor…
@Fl.49 tady si to můžeš propočítat
http://www.finconsult.cz/…-kalkulacka/
@DanielaD Tak fix na 5 let mi vychází nejvýhodnější, nehledě na to, že počítám i s tím, že úrokové sazby půjdou za těch 5 let dolů tak bych pak mohl refinancovat. Platu se nebojím, spíš se mi každý rok o 5 až 10 procent zvyšuje. Práci bych sehnal jinde bez problémů za stejných podmínek.
@Anais Brno Díky, zadal jsem si tam stejné parametry jako uvádím nahoře a částka u předplacení za celou dobu hypotéky vychází na 6 533 703,– což je o mnoho míň, to nechápu.
Tu fixaci bych osobně nechal, menší fixace má vyšší úroky a zase u delší fixace je problém, že to nemáš šanci změnit, když úroky půjdou dolů, což podle mě v následujících 3 až 5 letech opravdu výrazně nastane a budeš platit zbytečně, jen bych snížil tu splatnost alespoň na 20 až 25 let.
Každopádně platit tolik na úrokách je normální, bohužel okolní země mají úroky úplně o něčem jiném, navíc ceny nemovitostí na metry čtvereční jsou také levnější a o mzdách ani nemluvím, ty máš třeba moc pěknou mzdu, na kterou dosáhnou +- 4 procenta lidí v ČR, každopádně i s touhle mzdou mi přijde, že si všichni myslí, že bys měl mít našetřené miliony. Přitom jen úvěr na normální auto za 500 tisíc, včetně pojistek, benzínu a oprav máš 10 - 15 tis, kvalitní jídlo + jednou týdně restaurace a máš to další 10 tisíc, náklady na bydlení bez hypotéky 4 - 7 tisíc, zábava 5 tisíc měsíčně, 2× ročně dovolená a pak výlety v průběhu roku máš cca 10 tisíc měsíčně. Lítá to, když chceš z toho života něco mít.
@Fl.49 píše:
@Anais Brno Díky, zadal jsem si tam stejné parametry jako uvádím nahoře a částka u předplacení za celou dobu hypotéky vychází na 6 533 703,– což je o mnoho míň, to nechápu.
Já tvoji situaci neprepocitavala.
My třeba maximálně využívali splatky k datu výročí, teď peníze točíme na sporicich a termínovaných vkladech, abychom hypo doplatili…
Ve tvém případě bych si udělala bilanci, kolik jsi schopný reálně ušetřit, kolik jsi schopný dát např na splátkách k datu výročí, případně vem v potaz, kolik si banka účtuje za mimořádnou splátku.
Tyhle čísla si musíš dát na papír ty. Nemáme představu jaké máš náklady a životní styl. Jen mě fakt překvapuje, že s tímhle příjmem nemáš žádné úspory a rezervy…nad tím bych asi taky zapremyslela…
Jak půjdou úroky v budoucnu to se dneska predikovat nedá, ale pod dvě procenta to už reálné nevidím…
@Fl.49 píše:
Našetřeno nemám nic, plat 90 tisíc čistého, o tohle mi nejde, spíš mě zarazily ty úroky a tak malá jistina a nezdálo se mi to normální.
Toto je ale hodně tragický a jsi finančně negramotný.
@Cenarius píše:
Toto je ale hodně tragický a jsi finančně negramotný.
Ano, tohle je naprostá katastrofa. 99% lidí jsou fakt finanční analfabeti. Nechápou pojem úrok, procento, anuitní splátka, rok, finanční rezerva, nic. Pak na tyhle pojmy koukají jako Alenka. Přitom by tyhle pojmy měl znát žák základní školy.
Buď v klidu, na hypo potřebuješ 20% z ceny nemovitosti svůj základ, takže pokud nemáš nic našetřeno, hypotéku ti stejně nedají a úroky tě tedy nemusí vůbec trápit.
Tu našetřenou částku mám, ale neberu to jako úspory, nýbrž to použiju na hypotéku. Je pravda, že bych nějakých 35 tisíc měsíčně mohl ušetřit, ale vyhovuje mi jak žiju a nechci se nikde omezovat, každopádně jestli nechci přeplatit tolik, tak nad tím dost zavažuju. Pojištění v případě úmrtí, invalidity 2. a 3. stupně a dalších věcí bych měl samozřejmě k hypotéce sjednané.
@Fl.49 píše:
Tu našetřenou částku mám, ale neberu to jako úspory, nýbrž to použiju na hypotéku. Je pravda, že bych nějakých 35 tisíc měsíčně mohl ušetřit, ale vyhovuje mi jak žiju a nechci se nikde omezovat, každopádně jestli nechci přeplatit tolik, tak nad tím dost zavažuju. Pojištění v případě úmrtí, invalidity 2. a 3. stupně a dalších věcí bych měl samozřejmě k hypotéce sjednané.
Tak když odložis měsíčně 35, ročně 420 000 a za nějakých 6/7 let to máš splacený…
@Fl.49 píše:
Tohle je cikánské přemýšlení - žij tak, jako by nikdy neměl přijít zítřek. Takže ty žiješ tak, jak bys ten příjem měl napořád jistý. Velká nezodpovědnost. Máme dohromady s manželem 75 tisíc, dvě děcka, z toho jedno na VŠ, hypotéku a z toho ještě 6-7 tisíc měsíčně odkládáme. A z ruky do huby fakt nežijeme. Vím, že ses na to neptal, ale při tvém příjmu sis měl poměrnou část již našetřit samozřejmě s ohledem na to, jak dlouho vyděláváš takovou částku. Pak bys nemusel sypat do chřtánu bankám.
@Fl.49 píše:
Pokud nemáš nic našetřeno, tak ti hypotéku stejně nedají. Přece musíš dát nějaký základ.