Názor na hypotéku

121
1.8.23 16:41

Názor na hypotéku

Ahoj, přemýšlím nad hypotékou, která má následující parametry:

Výše hypotéky - 3 200 000,– Úrok - 5,49 procent
Výše splátky - 18 230,–
Splatnost - 30 let
Fixace - 5 let
Celková splatná částka - 7 331 062,–

Nejvíc mě s…, že až za 17 let bude jistina na stejné částce (9 109,–) jako úrok (9 120,–)

První dva roky se umořuje z hypotéky jen 3 500,– až 4 000,– další roky dost podobné.

Jít do toho nebo ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4164
1.8.23 16:43

A jaké jsou další možnosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
1.8.23 16:45

Ten úrok mi vyšel všude dost podobně, jen mě zarazilo, že se umořuje tak málo a jen měsíční úroky jsou přes 14 tisic, to je takhle normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
1.8.23 16:52

Tak nepíšeš, jaká je hodnota nemovitosti, zda to bude vybaveny, jakou finanční rezervu budeš mít.
Taky záleží jaké procento tvých příjmu budou náklady na hypo plus náklady na bydlení.
Každý rok můžeš splatit myslím 20 nebo 25% z jistiny. Bude ve tvých možnostech se z hypo vyplatit dřív nebo výrazné snížit jistinu?
Jaký máš back up plán pro případ snížení nebo výpadku příjmu???

• Citovat
  • Upravit
116088
1.8.23 16:54

A jaký máš příjmy, kolik máš našetreno, kolik je to let?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
1.8.23 16:54

Aktuálně to takhle normální prostě je.
Je předpoklad, že do budoucna budou sazby klesat, ale samozřejmě jistota to není.

Spíš jsem se ptala na jiné možnosti ve smyslu nájmu, zůstat tam, kde aktuálně bydlíš atd.
Pokud je hypotéka nutnost a musí to být hned, tak se - kromě licitování s bankama či například půjčky v rámci rodiny - nedá dělat asi nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
1.8.23 16:59

Našetřeno nemám nic, plat 90 tisíc čistého, o tohle mi nejde, spíš mě zarazily ty úroky a tak malá jistina a nezdálo se mi to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2094
1.8.23 17:02

Obecně to takto funguje ano. Nejdříve se splácí úroky z hypotéky. I proto se dávají do daňového přiznání jako odcitatelna položka úroky z hypotečního úvěru, nikoliv jistina jako taková. Logicky že čím vyšší úroková sazba, tím víc přeplatis skrz úroky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kutil Tom
1.8.23 17:08
@Fl.49 píše:
Našetřeno nemám nic, plat 90 tisíc čistého, o tohle mi nejde, spíš mě zarazily ty úroky a tak malá jistina a nezdálo se mi to normální.

Pokud bereš 90 čistého, proč uvažuješ o hypo na nesmyslných 30 let? Dej si ji na 15 a uvidíš, jak ten poměr klesne. Prostá matematika střední či dokonce základní školy? ta procenta…

• Citovat
  • Upravit
4164
1.8.23 17:09
@Fl.49 píše:

a jak by ti to vycházelo s kratší fixací a především kratší splatností?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
1.8.23 17:16

@Kutil Tom Zase tam bude větší měsíční splátka a né o málo, navíc pořád platím náklady na jídlo, auto, zábavu, dovolený a teďka náklady na bydlení, takže spíš mě napadlo, zkusit to zaplatit do té fixace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kutil Tom
1.8.23 17:22
@Fl.49 píše:
@Kutil Tom Zase tam bude větší měsíční splátka a né o málo, navíc pořád platím náklady na jídlo, auto, zábavu, dovolený a teďka náklady na bydlení, takže spíš mě napadlo, zkusit to zaplatit do té fixace.

Jo? Mně to v kalkulačce vychází pro těch 15 let na splátku 26tis místo 18. Jako to je při 90 čistého pro tebe takovej rozdíl, aby sis kvůli tomu vzal nesmysl na 30 let? Tak v takovém případě si hypo radši vůbec neber, jestli tě tohle vytrhne…

• Citovat
  • Upravit
5018
1.8.23 17:24
@Fl.49 píše:
Ten úrok mi vyšel všude dost podobně, jen mě zarazilo, že se umořuje tak málo a jen měsíční úroky jsou přes 14 tisic, to je takhle normální?

Anuitní splácení. Zkus to googlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
1.8.23 17:35
@Fl.49 píše:

Tak to záleží na tobě, pokud neživíš dalších 5 krků a neplánuješ jít v nejbližší době na mateřskou, tak já bych si vzala hypo na 10 let se splátkou okolo 35tis. a přeplatíš tu hypo jen o milion a kousek. Jestli to je na něco obyvatelného a slušně vytopitelného, tak s energiemi tě to bude stát třeba 40-45tis. a pořád ti zbývá 45tis. na jídlo, auto, dovolenou.
Další věc je, jestli jsi schopná zhodnotit ty peníze líp, tzn. splácet 18tis. a 20tis. investovat se ziskem třeba 10%.
Mně přijde 30 let úplně děsivých :?, beru to u lidí, kteří ty příjmy nemají a nic jiného jim nezbývá, ale ty máš úplně jiné možnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
1.8.23 17:40
@Fl.49 píše:

teď vyděláváš 90, bude toto platit i za 10 roků? To nikdo neví, ale asi sotva.

Máš fix na 5 roků, každý rok ve výročí se ti hypo otevře, můžeš tam dosypat kolik chceš.

Po 5 letech doporučuji hypo přepočítat + novou smlouvu.

Také záleží na co si hypo bereš, jestli na byt 1+nic, tak je to hodně drahé.
Musíš mít fix na 5 roků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel