Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, nevím jestli sem tohle téma úplně patří, nevěděla jsem, kam ho jinám zařadit. Je mi 16 a jsem šíleně přecitlivělý člověk, byla mi diagnostikovaná úzkostná porucha a asi od 13 let řeším většinu svých problémů sebepoškozováním. Teď už je to trochu lepší, chodím k psychologovi. Poslední dobou jsem ale začala přemýšlet o jedné věci - tedy jak to asi vnímají ostatní, když si třeba všimnou, že mám po ruce škrábance (běžně nosím spoustu náramků a různě to skrývám, ale někdy se stane že si je zapomenu vzít, nebo mám čerstvé rány a pod náramkama by se mi zanítily). Co byste si pomysleli vy, kdybyste potkali holku, která by měla poškrábané ruce a chovala se dost introvertně? Začali byste se jí stranit? Změnilo by to vaše mínění o ní? Mám totiž pocit, že se mě spousta lidí straní a nevím, jestli je tohle ten důvod.
Ano změnilo, řekla bych si že seš blázen a zasloužila bys naliskat ![]()
Možná je prostě od sebe odrazuješ už jen negativním myšlením.
Zkus na sobě zapracovat po psychické stránce, mě jeden problém vyřešila kineziologie. Ale další samozřejmě jsou, ale už to není tak moc intenzivní. Držím pěsti ať se z toho dostaneš!!!
![]()
Blbý, teď je to ještě dobrý. Ale počket až budeš mít pohovory do práce, až budeš do té práce chodit a muset neustále nosit dlouhé rukávy. U dětí se řekne že prostě blbnou - ale jizvy budeš mít až do smrti. Za mě největší blbost kterou jsem kdy dělala a budu za to do konce života trpět, víc než jsem trpěla pro to pro co jsem se sebepoškozovala.
A ano straní se tě, protože vypadáš prostě jako „emo“ holka se kterou asi nebude sranda, a děti takové přátelé nechtějí.
Takže zamakej na psychoterapii a už to nedělej, nikdy.
Mě se spíš většinou lidi ptají, co se mi stalo, že mám tak strašně zjizvený ruce. Zjizvený je mám fakt hodně, samé velké rány od popálenin, řezání atd. Někteří koukají divně, ale já to nějak neřeším. Ale nikdy se mě nikdo nestranil, nebo jsem to nepocítila.
Ani to nijak nezakrývám, stejnak by to nešlo. Musela bych chodit celoročně v triku s dlouhým rukávem až přes prsty ![]()
Příspěvek upraven 04.09.14 v 21:42
@Silmarilion Já tě chápu, jsem na tom psych. také bídně a občas jsem měla k sebepoškozování sklony, ale ne takto moc. Jinak já tě potkat, asi přemýšlím, jestli není něco v nepořádku u vás doma, bylo by mi tě líto a snažila bych tě pochopit. Kdo nezažil, nepochopí, naopak, tak to prostě je. Drž se
.
@geilens ![]()
@Silmarilion Asi bych si pomyslela, že máš problém a potřebuješ pomoct. Zvlášť, pokud to děláš pravidelně, což pravděpodobně znamená, že se neumíš jinak vyrovnat s nějakým stresem nebo bolestí. Jsi ve velice citlivém věku, ani dítě, ani dospělý.. Tvoji rodiče si ničeho nevšimli?
A co na to sebepoškozování říká psycholog? Vždyť si musel všimnout ran na tvých rukou..
@Silmarilion Pokud tě někdo hodně dobře nezná, tak se tě stranit bude. Pokud máš dobré kamarády, budou se snažit ti pomoc. Mně bylo asi jako tobě, když jsem se řezala, celé předloktí, nohy, břicho atd. Jednoho dne to kamarádka nevydržela a prostě mi dala facku
dnes se tomu směju. Dlouho jsem se z toho nemohla dostat, až když jsem začala chodit s mým, teď už manželem, zjistila jsem, že to dělá taky. V tu chvíli se ve mě probudil pocit, že je to svinstvo a musím ho toho zbavit, tím pádem i sebe a byla jsem dost striktní. Nakonec bylo skončit mnohem snazší, než se zdálo. Zatni zuby a snaž se přestat, za pár let se budeš za ty jizvy stydět. Život za tohle nestojí a pokud to je výkřik o pomoc, tak se jí beztak nedočkáš ![]()
Měla jsem několik kamarádek, které se sebepoškozovaly… Jsou to velmi citlivé osoby. Dusí v sobě problémy. Člověk by měl mít někoho komu věřit, pak jde všechno snáz
A jak psala Anonymní… Něco v nepořádku u vás doma. Ten nepořádek bude nedůvěra.
@Amaranthe proc? Ptala se, odpovedela jsem popravde co bych si myslela ![]()
@Silmarilion Sebeposkozovani je hrozna vec jak citit fyzickou bolest nad tou dusevni. S takovym clovekem bych se normalne bavila, ale asi spis odrazujes sama svym chovanim ostatni. Tezko za Tebou pujde kdyz mas hlavu sklonenou a citis se tak jaki kdybys chtela hned vypadnout. Vstricny krok by mel zacit u Tebe…
Lidi jsou ruzny, ja bych se zrovna kvuli tomuto asi nestranila a max si myslela, sakris, co tu holku asi trapi… ale jak rikam, kazdy je jiny… kasli na lidi a zamer se na lecbu, at se das do kupy… hlavni cast lecby je na tobe, doktori ti pomuzou… jakmile to zvladnes, nebudes uz nikdy muset resit co si kdo mysli o skrabancich apod. a kazdy dalsi den, kdy vse zvladnes bez jedineho skrabnuti, budes mit ze sebe lepsi a lepsi pocit, budes silnejsi a silnejsi!
drzim palce ![]()
@geilens No, je vidět, že umíš škatulkovat kvůli vzhledu… Holka co je trochu pořezaná, no Bože! Já takových viděla a ještě uvidím. Dnes je to naprosto normální bych řekla. ![]()
@eseta píše:
Mě se spíš většinou lidi ptají, co se mi stalo, že mám tak strašně zjizvený ruce. Zjizvený je mám fakt hodně, samé velké rány od popálenin, řezání atd. Někteří koukají divně, ale já to nějak neřeším. Ale nikdy se mě nikdo nestranil, nebo jsem to nepocítila.
Ani to nijak nezakrývám, stejnak by to nešlo. Musela bych chodit celoročně v triku s dlouhým rukávem až přes prstyPříspěvek upraven 04.09.14 v 21:42
hele, ono je fajn když není poznat že sis to dělala sama, že je to zranění. To j hned jiná. Ale já tam mám dva nápisy které jsou prostě jasné že jsem si udělala sama a to už se nikdo neptá protože je to každému jasné…
já chodím celoročně v dlouhém, i s dlaněmi… ale v poslední době mám celkem kuráž chodit mezi cizí bez.. ale mezi známé ne, právě proto že vím že bych to s němi musela řešit