Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, Chtěla bych se Vás zeptat ve kterém věku se Vaše dítko naučilo říkat R a Ř? Syn ted nastoupil do první třídy, šest mu bylo před 3 týdny a písmenka R a Ř zaměnuje s L. Když píše, tak mu to problém nedělá a pozná to R. Neumí ho ale vyslovit. Třeba místo slova krtek řekne kltek.
Na logopedii jsme chodily přes rok a nedaří se a nedaří. Odklad ve škole nám nedoporučovali, protože jinak je moc šikovný a všechno mu jde.Ve školce se už dost nudil. Můžete mi prosím poradit, jak jste to učili Vaše dítka? nebo to příjde samo od sebe? Moc Vám všem děkuji za rady
.
Můj syn se to teď učí na logopedii - paní doktorka řekla, že R a Ř je třeba řešit v pěti letech. On ještě pět nemá, ale chodili jsme tam dříve kvůli jiným věcem, takže když už jsme ostatek vyřešili, začali jsme s tímto o něco dřív.
Učíme se zatím tradičními „dn, tdn, ddn, ddd“… apod.
Příspěvek upraven 03.09.14 v 14:30
@Mensy Já jako malá furt na vycházkách s mamkou trénovala tdáva a tdpaslík - nevím, kolik přesně mi bylo, ale bylo to ještě ve školce… Že bych s ní chodila i k dr. to si nepamatuju, takže možná to vyřešila se mnou sama… a „ř“ jsem sestřenku ze Slovenska naučila zase opakováním „ržeržicha“ nebo „ržíkala“ ale tam už musí umět to „r“…
@Mensy moje sestra se naucila az cca v 7 mi letech. A proste logopedie porad dokolecka cvicit a cvicit.
Také jsme ted nastoupili do první,7 mu bude v listopadu a R a Ř neumí. Chodíme na logopedii, jde to pomalu…
@Crystal87 jde to děsně pomalu, nějaký tdn atd…nám teda vůbec nepomáhá
Hlavně už ho to po roce vůbec nebaví. Vždycky mu řeknu, že jdeme trénovat a je na mrtvici ![]()
@Mensy píše:
@Crystal87 jde to děsně pomalu, nějaký tdn atd…nám teda vůbec nepomáháHlavně už ho to po roce vůbec nebaví. Vždycky mu řeknu, že jdeme trénovat a je na mrtvici
Tak my teda máme taky tohleto a pomalu mu to tam naskakuje
máme to asi půl roku možná mín no…ono to chce čas…
@Mensy nezoufej. Syn chodil na logopedii od 4 let a R a Ř se naučil sám až skoro v 5,5 letech. Jak je jinak hodný a poslušný dítě, tak teda cvičit nechtěl ani za boha.
Nakonec jel s mojí mamkou k babičce na týden na prázdniny a překvapivě to s ním trénovala moje 75-ti letá babička, která dodnes R a Ř neumí dobře vyslovit a syn mi pak asi po 4 dnech volal a krásně z ničeho nic R říkal.
Ř mu pak naskočila samo zhruba po 3 týdnech.
Ale má u nás ve vsi kamarádku, která s ním teď nastupovala do první třídy, holčička mele nádherně už od 18-ti měsíců, R a Ř neumí doteď a to má babičku logopedku. A problém s nástupem neměla ani omylem. Je jinak hrozně šikovná a šíleně upovídaná. ![]()
Tak ono to chce ale hlavně trénovat, můj syn je taky na mrtvici, když jdeme trénovat, ale nedá se svítit, těch pět minut denně tomu prostě věnujeme a přes to nejede vlak. Píšeš, že jste na logo chodili přes rok, už nechodíte? Je jasné, že to trvá, když dítě netrénuje pravidelně…
Takže za mě radím, zatnout zuby a vydržet a trénovat. Už jen kvůli tomu, aby se mu děti ve škole nesmály, protože ve školce to ještě tolik nevadí, ale podle mě ve škole už by dítě mělo mluvit včetně R a Ř.
Dcera taky neumi, ma sest, my teda zijeme v usa, kde to r je uplne jine, ale ja s ni byla pres leto v cr na logopedii a nejdrive se musi naucit vyborne L, dle me to umi, dle logopedky neni ciste a od toho teprve to R a Ř. Trenovat stale dokola..
Tak to by ti ale meli rict na te logopedi, jak ho to naucit, ne? Proto tam chodite.
My s tim take bojujeme, Rozarka ted taky nastoupila do 1. tridy, 6 ji bylo v cervenci. Stale neumi Ř, R umi jen jednokmitne a je to boj - nechce spolupracovat. Na logopedii chodime od jejich 4 let, ale ona ma kratkou podjazykovou uzdicku, navic neumi dobre pracovat s vydechem, takze ty cviky jsou trochu jine nez jen klasicke tdnka, ale to by vam proste meli rict na te logopedii, proc to trva tak dlouho
Syn neuměl L, R,Ř. V 5 letech jsme začali chodit na logopedii, rok a půl poctivě cvičili každý den, i když jsem byla unavená i když se on vztekal. Do první nastoupil, už vše uměl. U dalšího jsem si vyžádala doporučení pediatra už ve 4,5- příští týden jdeme na logopedii poprvé. Už se „těším“ na ten kolotoč.
Moje dcera neuměla říci r a ř ve 4 letech a tak jednou byla na celý den u prababičky, která má vystudovanou pedagogiku a večer když přijela od ní domů, tak už to krááásně uměla. Vůbec jsme s partnerem nechápali. Opravdu ji to nějak vysvětlila nebo co a bylo to.
Takže ono to jde, jen je to o trénování, trpělivosti a výdrži.
Bohužel vážně jedině logopedie
a cvičit, cvičit - před zrcadlem nejlepší
můj manžel necvičil jako dítě poctivě a teď, když čekáme mimčo, tak mi zatrhnul jméma, ve kterých je R…prý by se cítil blbě, což chápu…tak malému hodně zdaru a cvičit
…jestli jsi z Prahy, mám kamarádku logopedku ![]()
Jedině na logopedii a cvičit a cvičit. U nás se nejprve opravuje L(prý ho má moc tvrdé, takže R zatím cvičit nemáme) D taky zlehčujeme. Ale bude mu 5 v listopadu. Dostali jsme za úkol zlepšit jemnou motoriku, takže navlékáme korálky, malujeme, nejspíš koupím i ty gumičky na nármaky
Na L už slyším zlepšení, tak předpokládám, že postoupíme na nácvik R.