Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Taminka @spaagetka @blecha72 Můžu se zeptat, jak jste trénovali hlásku L? Dceři budou v listopadu čtyři roky a neumí L, R a Ř. Vím, že na hlásky R a Ř musí nejprve umět L, ale nevím jak to podporovat. Starší dcera se učila R doma, Ř pak s logopedkou ve školce. Mladší jde do školky až příští rok.
@Vlkoška, na nácvik L je potřeba, aby jazyk byl v přesné poloze, za zuby - jakmile ujede byť o kousek, je to slyšet. Není to hláska, kterou by se dalo jen tak podporovat nějakým jednoduchým a opakovaným „td“ - třeba my jsme na to měli od logopedky takovou špachtličku s obrázkem, kterou jsem mu vždycky přímo v pusince ukázala, kam má opřít jazyk a potom jím jakoby plácl dolů, aby to slyšitelně plesklo.
Tohle by sis měla nechat ukázat od logopedky konkrétně, je snadné to dítě naučit špatně (třeba tak, že začne jazyk vystrkávat před zuby nebo něco podobného).
Holky díkaz, mě logopedka řekla, at to ted chvíly necháme být a odpočine si, a že až mu to začne vadit, tak mu to naskočí samo.No nevím nevím… ![]()
@Mensy píše:
Holky díkaz, mě logopedka řekla, at to ted chvíly necháme být a odpočine si, a že až mu to začne vadit, tak mu to naskočí samo.No nevím nevím…
To asi nee
@BohunkaP Dík
Stavím se za logopedkou ve školce, která učila starší dceru Ř a poradím se s ní.
@blecha72 píše:
To asi nee
To „asi“ ano.
@Mensy píše:
Holky díkaz, mě logopedka řekla, at to ted chvíly necháme být a odpočine si, a že až mu to začne vadit, tak mu to naskočí samo.No nevím nevím…
To je podle mne to nejlepší, co v tuto chvíli můžete udělat. Drilujete už strašlivě dlouho - pokud tam není změna, musí z toho sám být pořádně otrávený. Potřebuje oddechnout hlavně psychicky, cítit, že na tom nestojí svět. Chvilková pauza dělá zázraky, ostatně nejen v učení výslovnosti.
Když se někdo učí třeba správné technice zpěvu, také mu čas od času prospěje třeba měsíční odpočinek. Hlas se ustálí, všechno naučené se usadí, rozleží… a člověk se posune o kus dál.
@BohunkaP Možná naskočí, možná ne. Krátký odpočinek neuškodí. Na to, že to přijde samo bych nespoléhala a po čase začala znovu trénovat. U nás hodně pomohlo jednak to, že malý (tehdy) viděl pokrok a jednak měl slíbeno, že si koupí hračku v automatu. My tam ty dvacky běžně neházíme, byl to pro něj svátek.
@Vlkoška Ten nácvik je fakt lepší vidět, aby ses to naučila, spousta z nás má špatnou výslovnost a ani o tom nevíme
Ale jsou jí teprve 4, takže má celkem čas ![]()
@Vlkoška nam logopedka ukazala, jak delat la la la. Otevrit usta, spicku jazyka dat na hrbolek za predni vrchni zuby a bez pohybu brady - musi zustat ve stejne pozici - rict la a dat jazyk dolu za predni spodni zuby. Dulezite je
ze se brada opravdu nesmi pohnout. a jazyk musi zacinat na tom hrbolku nahore.
@Mensy Neboj
Sestra mela taky ted 6 a sla do prvni tridy a neumi. Chodi na logopedii, ale jak byla zvykla ze skolky ze tam nikdo moc neumi mluvit, tak se stim netrapila a R a Ř nerikala.Ted kdyz uz nastoupila do skoly, tak si to pochvily uvedomi kazde decko.Jak uvidi ty starsi deti ze umi hezky mluvit, tak se zacne taky snazit neboj. Zachvili to pujde samo ![]()
Dcera umí R od tří let, syn ho neumí ještě v pěti
Ale je víc písmenek, co mu nejdou vyslovovat, logopedie tedy moc velký úspěch nemá, takže odklad je jasný ![]()
Já se o oboje naučila až ve druhé třídě. A nikdy jsem s tím pak už neměla problém. Dodneška si pamatuju, že jsme tenkrát s mamkou šly vyzvednout sestru z jeslí a já to tam poprvé řekla.
Jinak trénovat na logopedii, ono rok tréninku v tomhle není žádná doba, jenom dnes, jak lidi nemají trpělivost a chtějí všechno hned, tak se jim zdá, že to nezabírá. Ale zabírá to určitě.
Na druhou stranu, nastoupil do školy, je toho teď na něj asi dost, tak bych mu od toho taky dala chvíli svátek. Vždyť se to zase nezblázní. Nejdůležitější je přistupovat k tomu s klidem. Jo a dostala jsem za to tehdy krásnou perníkovou chaloupku ![]()
Můj syn má 8 let, je ve druhé třídě, měl odklad. Ale kvůli povaze, ne řeči. R se naučil v průběhu prvního pololetí, Ř ještě neumí, ale chce se jej naučit a taky už jej sem tam vyrazí.
Já jsem šla do první třídy a taky jsem neuměla říkat R a Ř. Povídala mi mamka, že jak jsem nastoupila do školy, tak jsem prý pořád trénovala TD a za chvíli jsem to uměla, jak jsem nechtěla, aby se mi tam smáli