Nebiologický otec v rodném listě a alimenty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22270
6.7.21 15:59

Jak stare jsou deti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5508
6.7.21 23:11
@Anonymní píše:
A když řekl že platit nebude, můžu to dát k soudu? Nechce se mi s ním soudit ani tahat z něho prachy. Jsem ráda že je pro dítě otcem a má o něho zájem. Jsou spolu od narození. Spíš mě zajímá na co mám právo

Právní nárok na to máš, pokud chceš svého právního nároku využít, pak dej na soud návrh na zaslání výzvy k plnění vyživovací povinnosti.
Morální nárok je poněkud složitější. Záleží, za jakých podmínek se „otcem“ stal, zda věděl, do čeho jde, jak je na tom finančně, jak hradí potřeby dítěte v době, kdy je s ním, jaká je tvá životní úroveň a případně zda žiješ v novém partnerství.
Paradoxem je, že vyživovací povinnost stíhá potomky a předky (ti jsou definovaní jako příbuzní přes pokrevnost), ale vymáhá se vyživovací povinnost po osobě, která předkem není. V tom je dost bordel v zákoně, který se tiše přehlíží.
Ona vůbec otázka, zda vyživovací povinnost má stíhat spíše matrikového otce, který s dítětem nežije, nebo sociálního nebiologického otce, který s dítětem žije, nebo biologického otce, který je matce znám, ale není buď zveřejněn nebo zapsán, je na rozsáhlou diskusi. Největší paradox je, pokud matka nechá zapsat matrikového nebiologického otce, toho pak vyžene a začne žít s biologickým otcem s alimenty od právního otce. Tady už bych to „peklo“ viděl jako celkem jisté… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna