Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky mám takový dotaz máme doma druhaka nejzpíš předělaneho levaka býval strašně chytrý a šikovný jen škaredě psal a byl bordelař ale vše se nějak pokazilo paní učitelka pořád nalehala že je nepořàdný že má občas něco na zemi že to není normální a tak a že musí chodit na doučování že musí být důsledný a pěkně psát ale něco se tím pokazilo začal ztrácet pastelky a manžel mu je každý den počítal říkala jsem nedělej to a kluk začal nosit horší známky začal se nám vracet k levé ruce a hlavně začal se občas zamyšlet já tvrdím že to je tím že jsme byly všichni moc důsledni Teda já ne pro mě bylo hlavní že nosí jedničky a ale teď je pojedničkach nevíte co stim?
Uplne jsem nepochopila, proc je v nazvu nechutenství
@Anonymní píše:
Dobrý den maminky mám takový dotaz máme doma druhaka nejzpíš předělaneho levaka býval strašně chytrý a šikovný jen škaredě psal a byl bordelař ale vše se nějak pokazilo paní učitelka pořád nalehala že je nepořàdný že má občas něco na zemi že to není normální a tak a že musí chodit na doučování že musí být důsledný a pěkně psát ale něco se tím pokazilo začal ztrácet pastelky a manžel mu je každý den počítal říkala jsem nedělej to a kluk začal nosit horší známky začal se nám vracet k levé ruce a hlavně začal se občas zamyšlet já tvrdím že to je tím že jsme byly všichni moc důsledni Teda já ne pro mě bylo hlavní že nosí jedničky a ale teď je pojedničkach nevíte co stim?
Vis co je to nechutenství? Proč jste ho předělávali na praváka? Kvůli tomu že je bordelar se chodí na doučování? Já ten text asi nechápu, možná kdybys používala čárky a tečky, tak to dá větší smysl ![]()
Nechápu… proč jste ho nenechali psát levou? To může dělat spoustu z těch problémů… a doučování na to, aby nezapomínal věci a byl pořádný? To je taky blbost. Co se na takovém doučování dělá? Je to celý nějaký nesmyslný. Ujasni si, o co ti jde, a o to se pak snaž. Ale nějak normálně. Ne stresem..toho už má kluk evidentně dost.
To nechutenství chápu jako nechuť k čemukoliv, protože z jeho pohledu stejně dělá všechno špatně. A nedivím se mu, s tímhle přístupem
Myslela jsem, že předělávání leváků je věc dávno překonaná. A píčelka bude taky dobrej materiál, co ho na tom doučování jako doučuje?
Nechte kluka žít a dýchat. Ukažte mu, že ho máte rádi takového, jaký je a nesnažte se ho předělávat. A najděte si psychologa. Ne primárně pro syna, ale i pro vás, rodiče.
@Murka píše:
To nechutenství chápu jako nechuť k čemukoliv, protože z jeho pohledu stejně dělá všechno špatně. A nedivím se mu, s tímhle přístupemMyslela jsem, že předělávání leváků je věc dávno překonaná. A píčelka bude taky dobrej materiál, co ho na tom doučování jako doučuje?
Nechte kluka žít a dýchat. Ukažte mu, že ho máte rádi takového, jaký je a nesnažte se ho předělávat. A najděte si psychologa. Ne primárně pro syna, ale i pro vás, rodiče.
Vzdxt vubec nevis, proc na to doučování chodi. Sama pise, ze uz nenosi jednicjy. Tak predpokladam, ze nezvlada uplne ucivo, tak si ho proste pridala do doucovaci skupiny.
@vokishka mě to vyznělo, že chodí na doučování kvůli bordelarstvi ![]()
@Murka píše:
@vokishka mě to vyznělo, že chodí na doučování kvůli bordelarstvi
Vzdyt je to cele zmatene, ze si to treba i mysli neznamena, ze to tak je. Pise, ze nosi horsi znamky. To je duvod k doučování, pokud je to druhak a uz nezvlada ucivo,
Předělali ho ve školce byl na obě strany a a všimli jsme si toho až v první třídě že je asi víc na levou stranu ale už byl nakonci první třídy prý už je pozdě. Na doučování taky nevím proč na něj začali tak tlačit když v tu dobu měl samé jedničky je to celé divné podle mě toho má už dost učil se tam rychle vše uklízet a rovnat do aktovky ale jinak by prý doučování nepotřeboval až teď si pokazil známky nějak má podle mě všeho dost
Pokud měl samé jedničky v první třídě a teď už ne, tak už na ně není. To se stává. V první třídě má jedničky většina dětí.
Ve druhé třídě se už začínají ukazovat rozdíly, protože se vedle čtení a psaní začíná dělat i gramatika a postupně se rozdíly prohlubují.
Škaredě píše, že je „předělaný“. Podle mě ale byl prostě nevyhraněný a pak si pod vlivem prostředí vybral. To se bohužel děje. Ve škole takové děti taky máme. A škaredé psaní je problém chvíli, pak to nikdo neřeší.
Nepořádnost je problém a to velký, který se potáhne dál. Učím prvňáčky a jeden chlapeček nás takto pořád zdržuje. Má kolem sebe chaos, neustále něco hledá a hlavně děti mu po tom nechtěně šlapou, on pak pláče. Celá třída je zabalená a může jít a on pořád hledá věci.
Zkuste na tom zamakat i doma, aby byl schopný mít pořádek.
Na tvém místě bych zašla za učitelkou a zjistila, co se děje i od ní. Hodně věcí jsou tady domněnky. A hodně škol má teď speciální pedagožku, která může učitelku navést, jak s dítětem nejvhodněji pracovat, a jak i vy můžete pomáhat.
Doma bych se zaměřila na to, jak se chová. Jestli není často smutný, zádumčivý, bez energie… To by mohlo značit i další problémy. Promluv si s ním u hraní a společného čtení.
Ale nejspíš prostě jen nebude jedničkář ![]()