Nechat se vyáčkovat
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ptám se, protože neteř to párkrát u svých zaměstnanců zažila. A v nějakém rozhovoru jsem nedávno těla, že je to poměrně časté, zejména u generace sněhových vloček. Hádám ten zaměstnavatel to u nějaké kancelářské myši řešit nebude, na to nemá čas. A Soudy? Kde bude ten zaměstnanec za pět let, až k nemu dojde?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@BohunkaP píše: Více
Když skončím v zaměstnaní pro hrubé porušení prac. kázně a půjdu pracovat jinam..
V nové firmě uzavřu prac. smlouvu a např. v té nové firmě po týdnu skončím - z rozhodnutí zaměstnavatele.
Půjdu na ÚP, tam jim ukážu smlouvu z nové firmy. Jak oni zjistí, že jsem v předešlé firmě skončila pro hrubé porušení?
Dokládají se jim veškeré prac. smlouvy za poslední 2 roky? Když bych chtěla podporu
Přemýšlím nad ukončením v práci. Na dohodu mě určitě nepustí, tedy jediná možnost buď vydržet do září, pak mi končí smlouva. Nebo se vyačkovat, tedy nepřijít do práce a oni mě vyhodí pro hrubé porušení.
A ani s tímhle, ani s ÚP nemám žádné zkušenosti, proto se ptám
Ale myslela jsem si, že se o tom dozví jen nový zaměstnavatel, ale ne ÚP
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Nedělal bych to.
Novému potenciálnímu zaměstnavateli bych sdělil, že jsem zaměstnán s pokud se v současném zaměstnání nedohodnu na dřívějším skončení pracovního poměru, tak holt na mne bude muset počkat do konce výpovědní doby.
Jak bys mu asi vysvětlila to „vyáčkování“?
Lhala bys mu, že jsi odešla dohodou?
A kdybys řekla pravdu, tak co by si pomyslel o tvé pracovní morálce a spolehlivosti? Až půjdeš od něj, tak se taky necháš vyáčkovat?
Mimoto, tvůj současný zaměstnavatel po tobě může vymáhat škodu, kterou mu neomluvenou absencí způsobíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, a co je to za zaměstnavatele, který na tebe nepočká výpovědní dobu a je pro něj přijatelnější, když porušíš smlouvu, kterou máš se současným zaměstnavatelem?
Jste ze stejného těsta a jeho přístup ke smlouvám je stejný, jako tvůj, nebo je to seriózní zaměstnavatel?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Osobně bych se,,vyačkovat'' nenechala. Ať už je to v práci jakkoliv s vedením, snažila bych se vždy vystupovat naférovku. Zkusit se domluvit o ukončení PP a nebo podle toho, co je ve smlouvě. Určitě z toho budeš mít pak lepší pocit. A jak už bylo zmíněno, ukončení PP zvlášť hrubým způsobem má pak vliv i na pobírání PvN, kdyby se stalo cokoliv.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše: Více
Ne, střední Čechy. Hospoda. Rozházela jednu partu, která krátila hrubé tržby - čti kradla - a druhý den nepřišel nikdo z nich. A totéž se jim stalo ve výrobně, dovolila si napomenout zaměstnankyni, že musí dodržovat receptury, zaměstnankyně se obrátila na fleku, převlékla se a půlce směny odešla. Tak to prostě je. Nejlepší jsou prý Ukrajinci, tedy Ukrajinky. Ochotné, pracovité, spolehlivé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon proč by čekal? On potřebuje člověka k určitému datu, jistě měl zsjemcu víc. No tak si vybere toho, který muže nastoupit hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
No, pokud zaměstnanec odejde z fleku, tak mu soudy mohou na základě žaloby zaměstnavatele uložit náhradu škody, kterou nedodržením pracovní smlouvy zaměstnavateli způsobil. Nelze spoléhat na to, že žalobu nepodá a nelze spoléhat na pomalost soudů.
A pokud soud prohraje, tak je jedno, kde po letech bývalý zaměstnanec je - leda by před dluhy utekl někam do zahraničí, například do Thajska, nebo byl tak nemajetný, že by mu exekutoři neměli co vzít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše: Více
Někdo si vybírá podle toho, že může nastoupit hned, jiný si chce počkat na kvalitu a kvalitu zaplatí.
No, a kdo může nastoupit hned? Ten, kdo zrovna zaměstnání nemá (je nezaměstnaný nebo absolvent,…), ten koho zaměstnavatel pustí na dohodu, nebo ten kdo na smlouvy kašle a nechá se „vyáčkovat“.
V posledním případě tím novému zaměstnavateli ukazuje svůj přístup k pravidlům a smlouvám a pokud to nový zaměstnavatel akceptuje nebo dokonce požaduje, tak tím zase ukazuje svůj přístup k pravidlům a smlouvám.
Mimoto takhle to může fungovat u zaměstnavatelů a na pozicích, kde je zaměstnanec „kusovka“. Kus, jak kus.
Takže svůj k svému… Jen aby se potom ten zaměstnanec nedivil, až s ním nový zaměstnavatel vyšplouchne, a nebude to úplně podle pravidel ani podle toho, co bylo dohodnuto.
Pokud je někdo zaměstnaný a chce na lepší, tak musí on i jeho nový zaměstnavatel počítat s výpovědní dobou. Seriozní zaměstnavatel s ní počítá a pokud si uchazeče o pozici váží, tak na něj počká.
Ale kdo se chce plácat od hochštatlera k hochštatlerovi, ať se nechá „vyáčkovat“. Jen aby si potom nestěžoval.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zrovna dneska jsme toto řešili v práci. Vedení je domluveno se slečnou, že ať klidně odejde na áčka protože to hoří.
Hrozně záleží asi jakou máš práci. Pokud jako řádový zaměstnanec, úplně bych to neřešila.
- Citovat
- Upravit
Pravidla pro přiznávání podpory mluví jasně: Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání, který v posledních 6 měsících před zařazením do evidence uchazečů opakovaně sám ukončil pracovní poměr nebo se kterým byl v tomto období rozvázán pracovní poměr pro hrubé porušení pracovní kázně.
Jak konkrétně to zrealizují v praxi, to bohužel nevím, nemám s tím osobní zkušenost. Odhadla bych, že když ukážeš smlouvu z nové firmy, která bude jen týden stará, tak začne úřad práce zkoumat tvé předchozí zaměstnání… ale to opravdu jen hádám. Každopádně já osobně bych to zariskovala pouze v případě, že bych s jistotou věděla, že se bez té částky podpory existenčně v pohodě obejdu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit