Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
jdu si zase pro radu…Mám doma závisláčka, citlivku! Jsem na ní dost sama, manžel v práci, babičky taky, takže je na mě Kája prostě fixovaná a je i ráda doma, ve svém prostředí. A k věci: vím, že když ji odvezu k babičce a budu jí tam chtít nechat(abych mohla doma v klidu umýt okna), bude strašně ječet, držet se mě kolem krku a ječet bude i cestou, až ji tam povezu…Až zmizím, bude pravděpodobně ještě chvíli vyvádět, a pak snad přestane(kdyby ne, mamka by mi volala). Jenže řeším teď: zda je dobré jí tam takhle násilím dávat, aby si prostě nespojila BABIČKA - NECHÁ MĚ TU! Kdo zná moje dítě, ví, že si všechno pamatuje a spojí.
Co myslíte, jaké máte zkušenosti?
Příspěvek upraven 23.11.11 v 12:34
Je aspon trosku zvykla na cizi? Nevim
. Moje holky jsou zvykle na babicky,ale i tak to jsou citlivky na dyl jeste nikde nebyly…
A nebude lepší aby babička přijela k vám, věnovala se malé a ty v klidu myla ta okna?
Asi by jsi si měla položit otázku zda chceš malou naučit aby byla u babičky častěji než 1× za půl roku. Zdá se mi že ta fixace na tebe je tam značná. Asi je to tím jak píšeš, že je jen s tebou…
Tak za 1. můžeš jí tam vozit častěji i když to není třeba.Třeba jen na dvě hodinky aby si zvykala a ty si v klidu uklidíš,dojdeš nakoupit
2. nebo jí prostě budeš mít doma
Já jsem pro odvykání od tebe, je to cvik pak na školku atd.
Já bych jí tam netáhla. Kvůli takové blbině jako mytí oken.
Chci, aby si zvykala, ale ne nějak aby z toho měla záchvaty!
Když je na tebe takhle fixovaná, tak bych jí zbytečně nestresovala a poprosila babičku, zda by mohla přijet k vám. Do budoucna bych malou snažila zvykat i na ostatní.
Týja píše:
Chci, aby si zvykala, ale ne nějak aby z toho měla záchvaty!
No a jak bere když ona je doma, tj, ve známém prostředí s babičkou a ty bys šla pryč?
Bydlí babička daleko? Pokud ne, tak by pro malou přijít, projít se po venku, pak jít na chvíli k ní, prostě si udělají nějaký výlet a na to malou nalákat.
Pokud ji tam musíš odvézt, tak ji nalákat na něco tam, procházku, tvoření a prostě se ztratit. Ono to chvilku trvá, naši mi většinou mávali, ale někdy jsem se prostě musela vytratit a mezitím je prarodiče odlákali na nějakou zábavnou činnost (třeba vaření, chystání snídaně, hraní apod).
Souhlasím s Verenikou, že úplná fixace není moc dobrá, právě kvůli školce a podobně. Pro aktulní mytí oken zní pěkně nápad jani, ale jina kbych zkusila jezdit tam s ní častěji a třeba tam být i sní, dát si s babičkou kafe, třeba na hodinku a zase s ní jet domů, aby pro ní nebyla vždycky návštěva babičky jen nepříjemná. Myslím, že by pak třeba tolik nevyváděla, až bys jí tam chtěla nechat ![]()
Takhle bych to nedelala..babcu bych pozvala k vam,pohraly by si,pak by mohly jit na prochazku a k babicce domu.Ty by jsi pak pro dcerku dojela.
Zvykani je pekna vec,ale jetlize je na tebe tak moc fixovana,chce to postupne,pomalu,ne ji vzit a nekam ji odvezt.Pro ni by to byl akorat stres,nic vic.Tot muj nazor.
Kydž jí nechávám doma s manželem, je to OK, s babičkou by doma ječela na 100%.Ven bych je poslala, ale máme tu trichu inverzi, takže courat se moc nedá. Jen jsem chtěla vědět, zda máte někod zkušenost s tím, že by si dítě takhle spojilo babičku s tím, že se mu tam nechce, protože tam bude samo?
na začátku si psal, že tvé dítě si to takhle vždycky spojí, tak to nedělej. Zvykat na babičku můžeš až inverze nebude.
Ona se s babičkou vidí jednou za 14 dní - někdy i dříve, je na ní zvyklá, chodíme k ní, nebo ona k nám, ale nenechávám jí tam samotnou - fakt výjimečně! Takže je problém v tý samostatnosti!!!
No,předně. Fixace na matku je normální až do 6 let. A to že někdo tvrdí že dítě má být otrkané je blbost. Už i Komenský to věděl, dítě si do 6 let buduje základy. Voják, když jde do boje, taky dlouho cvičí, aby obstál. Stejně tak dítě musí mít pevnou základnu, aby v dnešní době obstálo.
Pomalu, ale zvykej jí. A když to nepůjde hned, buď trpělivá, je to dítě a má právo se jako dítě chovat.