Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
kdepak, nám všem doma dělá velmi dobře určitý řád během dne, který se mění v závislosti na ročním období nebo s věkem dětí.
Přes leto 18.30 večeře o pul osme koupání a nejpozději v 20.30 spíme odpadat bych nesnesla.
večer chci mit klid poklidit a pohodu be se otravovat s deckem co mi tu do 23 hodin řve a pobihá…i když znam takove maminky kterym děti skáčou po hlave ještě ve 23h…deti mam tři a vsichni chodi spat stejne v zimnim obdobi cca o hodku driv…
jo a mame 2.5 roku
Příspěvek upraven 16.07.18 v 22:23
Ano nechavam. Odpadne mezi 21 a 22 hod, vstava v kolem 6 (ma 20 mesicu). Kdyz na to prijde, zvladnu ji uspat i v 20. Pak ale vstava ve 2 az 3 hodiny a zhruba 3-4 hodiny je neulozitelna, je proste vyspana. To vse bez ohledu na to, kolik spi pres den - at spi 20 minut, nebo 2 hodiny a bez ohledu na denni aktivitu.
Ne, protože výsledkem není spící dite, ale přetažené dítě a to je moje osobní představa pekla. Navíc teda považuji večer za svůj osobní čas a nevyhovuje mi, aby mi tu kolem litalo dítě s očima jak baterky. Děti neuspavam, uspávala jsem prsem, zavinutim, šumem, po odstavu flaškou mléka. A po odbourání mléka zbylo cteni, pusu, dobrou a spát. Přijde mi to jako mnohem lepší návyk než sáhodlouze uspavat nebo se sirkama v očích a nemožnosti zhlédnout film či číst si čekat, až dítě konečně padne.
U nás uspávání nikdy nefungovalo a nefunguje dodnes. Takže dopřát pořádnou aktivitu a nechat odpadnout. Dcera má 3,5
Přes den už nespí, vydrží v klidu ležet cca 20 minut a třeba si číst, ale spánek ani ťuk. Coby kojené dítě usla téměř výhradně u prsa ![]()
@oliš píše:
Ne,to bych se u starší dcery nemusela dočkat
přesně ![]()
Starší dcera má pět let a jednou týdně, většinou v sobotu, děláme „ponocování“. Takže jsme na zahradě a jde spát, až když sama chce. Ona to miluje a strašně se na ponocování těší. Stejně si kolem deváté řekne, že chce jít spát, protože už nespí po obědě a má dost. Ale jinak a hlavně v týdnu toto neexistuje, máme jasně daná pravidla, co se nočního spánku týká. To chodí kolem půl osmé a buď usne hned, nebo si prohlíží knížky, ale už je prostě v posteli. Mladší má 20 měsíců a té se ponocování netýká, ta chodí mezi 18-19 hodinou.
@emma38 píše:
Přes leto 18.30 večeře o pul osme koupání a nejpozději v 20.30 spíme odpadat bych nesnesla .večer chci mit klid poklidit a pohodu be se otravovat s deckem co mi tu do 23 hodin řve a pobihá…i když znam takove maminky kterym děti skáčou po hlave ještě ve 23h…deti mam tři a vsichni chodi spat stejne v zimnim obdobi cca o hodku driv.....
třeba ty moje, i když v 8 jsou umyté v posteli..
@halflive píše:
Urcite ne, dite potrebuje pravidelny rezim
Jak ktere… Moje starsi ne, mladsi ano.
@tvetinka ne, vedela jsem, kdy uz je unavena a potrebuje jit spat. Pretazene dite se u nas rovnalo hyperaktivni protivne dite, ktere pak ani usnout samo neumelo a trpelo tim. Takze pro me bylo vyhodnejsi di davat do postele ve stejnou dobu a prizpusobit se tomu. Ted ve 3.5 letech ji necham klidne odpadnout (o vikendu a na dovolene), v tydnu musi v 9 spat, to je jasne.
Ne, občas mám pocit, že místo dětí nám domů nasadili motorové myši. Celý den se nezastaví, běhají, řádí v bazénu a večer neodpadá ani jedna. Starší (4,5) s námi vydržela na chalupě u ohně do 22,15 a spát šla z donucení. Obě se po 19 jdou koupat a kolem 20 hod. spát. Mladší (rok a čtvrt) uspávám, u kojení neodpadá. Starší má v posteli pohádku a pokud u ní neusne, odcházíme a usíná sama.
Loni i předloni mi o dovolené starší syn chodil spát před půlnocí z donucení, vstával pak v 8.
Ja pozoruju priznaky unavy a podle toho ukladam. Kdybych dala moc brzo,bude akorat rvat a stejne usne az bude unavena,tak at si radeji chvili jeste pohraje a v klidu jde pak spat. Mame ale hranici ted v lete do 21,30. Male je 10 mesicu. V zime si navykla do 20h spinkat. Tak se tesim zase na zimu. Koupeme ale pravidelne mezi 19h a 19h30.
Syn má rok a půl a od miminka usínání nechávám na něm. Např. dneska „odpadl“ o půl osmé, většinou kolem deváté, jindy třeba v 10 a výjimečně i později… Když vidím, že už začíná být ospalý a protivný, to je ten pravý čas jít do postele. Hrozí, že únavu překoná a potom nechce spinkat. Ale když je brzy a ještě se mu nechce spát, tak ho neudržím ležet. Musela bych ho přivázat k posteli, jinak fakt nevím. Docela mi vyhovuje, že chodí spát podle únavy a ne podle toho, že už hodiny ukazují určitý čas. Stejně večeří, umývá se a jde spinkat většinou plus mínus stejně. ![]()