Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, zacina se u nas vyvrbovat velky problem. Mala ma uz tak mesic problemy kdyz k nam prijde navsteva, nebo my dem na navstevu, nebo se na prochazce potkam se znamym a on ji napr. pozdravi, koukne do kocarku atd. Reakce je hystericky rev. Takze napr. tento vikend mame navstevu(dokonce je to male strejda ale bydli 180km od nas takze je vlaste pro ni cizi clovek)cili uz od PA rve a vcera k nam vecer prisli dalsi 4lidi na vecerni partii a to zacla rvat na max proste dokud neodesli, pak ztlumila. Ted se dokonce chystaji na leden hory na chate kde by bylo cca 30lidi, sice vsichni nasi znami ale pro malou „hrozny cizaci“
No zachvili strejda odjizdi tak konecne budeme mit vsichni klid. Delaji Vam to taky Vase deti
Jak dlouho to potrva
Da se s tim neco delat
Popr. co si myslite o tech horach
Diky. Sany.
Ahojky Sany, četla jsem od prof. Matějčka, že ve druhém půlroce, prcci začnou odlišovat „své lidi“ od lidí cizích a začne si od nich tvořit odstup. Zvlášť tehdy, když se k nim chovají, jak já říkám, vlezle. I nám dospělým není příjemné, když nám někdo leze do „naší zóny“. Dítě má potřebu intimity ze strany „svých lidí“.
My s tím taky máme velký problém, babička na něho nemůže ani sáhnout. Ze zkušenosti vím, že syn bez problému snese nenápadné navázání kontaktu, ale jak na něho začně někdo halekat a nutit se mu, je konec, začne řvát a není klid, dokud pro něho nepříjemná osoba neodejde. Radila bych, požádat návštěvy, aby malou prostě ignorovali, a pokud bude mít zájem, sama se pokusí s nimi navázat kontakt. Časem se to určitě spraví, ale hodně taky záleží na nátuře prcka. Např. známá má holčičku, která je kamoš hned se všema, ale syn bere jen ty, kteří jsou tzv. jeho krevní skupina.
Alte + 8měsíční Kuba
Ahoj Sany.
U nás je to občas taky na nervy. Radimek nemá problém s maminkou, tatínkem a s jednou babičkou (moje matka). Další příbuzní jsou v kurzu podle nálady a frekvence návštěv. Drahuška tchýně k nám už chodí preventivně alespoň jednou do týdne a Radimek ji vzal „na milost“, už neřve.
Velmi často záleží na tom, jak se k němu dospělý chová. Když ho chce z ničeho nic vzít na ruce, řve, ale pokud si sedne na zem s začne si jako hrát s hračkami, číst knížku, stavět komín, dělat blbosti … je kontakt navázán a Radim je v pohodě. Jak už bylo řečeno, je to normální, dítě si prostě samo vybere a věkem se vztahy upraví.
Beruška
Ahoj, my máme taky takový problém. Malé je půl roku a už asi 2 měsíce taky nikoho cizího nesnese. Když ji držím, na všechny se směje, piští ale jakmile se přiblíží moc blízko a začnou na ni sahat a být vtíraví, je konec. Návštěvy jí nevadí, když mě sedí na klíně, vydrží být hodná. Ale nějak mě to nevadí, počítám s tím, že z toho vyroste. Není sice hysterická ale řve. Kamoška má stejně starého kluka a tomu je zase úplně jedno, kdo ho chová. Hlavně že se chová
.
Ahoj Sany,
mám s malou trochu podobný problém a možná už vím, jak na něj. Malá celkem reaguje dobře na všechny možné chlapy, ale jak vidí ženskou, tak každá už ji není po chuti. Na lidi reaguje dobře, když je u mě nebo u manžela na rukou. Když je na zemi tak je řev.
Většinou když k nám někdo přijde nebo my přijdeme někam, tak potřebuje asi tak 15-20 minut na aklimatizaci. To znamená, že si ji ostatní lidi nesmí všímat. Za chvilku k ní začnou promlouvat pomalu a ona už se na ně směje a už je vše ok. Možná to tak zkus, možná to pomůže.
Asi tvé dítko není moc zvyklé na cizí. já bych doporučovala brát ji více mezi lidi, ale kdo ví…
Ivulka
Ivulko: naopak zvykla na ostatni je. Da se rict ze u nas se dvere nezastavi. Doma se taky vecne nevalime. Napr. od narozeni(leden) byla v kvetnu u babicky na vikend, pak v srpnu na tyden-to rvala ale my sme hned jeli pryc, tak pry jeste chvili rvala a pak byla cely tyden v poho, no ted po Vanocich bude zas tyden u babicky, zacinam z toho mit hruzu
Jinak u nas spise zabiraji zensky, ale nesmi se na ni divat, chlapi se ani nedivaji a rve jak tur.
Alte: prave ze k ni nikdo vlezly neni, napr. kdyz prijde navsteva jen ji reknou ahoj a dou si po svym. Nekdy ji ani nikdo nic nerika ale proste staci ze se otevrou dvere a vchazi cizak ![]()
Sany.
Sany, u nás je právě tou rozbuškou, JENOM to ahoj a pohled do očí ![]()
Babička si toho už všimla, tak když jsme k nim vždycky přišli, úplně ho musela zezačátku ignorovat, a pak to bylo lepší. Mrzí nás to, že takhle reaguje zrovna na babi. Ale byla u nás moje kolegyně z práce, kterou moc dlouho neviděl a úplně se do ní zamiloval. Kuba si asi vybírá, s kým hodlá být kamoš a s kým ne
Ale vždycky mu vadí, když jde na něho někdo hrrrr.
Přeji, ať se to brzy spraví a holčička je v pohodě.
Alte
No holky, nepotesim vas, ale toto je normalna vyvojova faza. Vlastne asi potesim - vase deti su normalne ![]()
Po 6.mesiaci si dieta zacina uvedomovat, ze rodicia su medzi tymi ostatnymi ludmi special, ze ich detske potreby (najma potreba pocitu bezpecia) vedia naplnit len oni. Zacinaju mat strach z cudzich ludi.
V tomto obdobi sa prejavuje aj separacna uzkost - deti placu, ked je mama z dohladu.
Treba to vydrzat, toto obdobie prejde. U niekoho ma lahky priebeh, ani nezbadate, ze sa nieco deje, niektore dietatko reaguje viac, ale vacsinou sa to okolo roka straca. Dieta si uvedomi, ze mama i tato je tu pre nich, ze ked sa nan pozrie niekto cudzi, nic zle sa nedeje.
Pomoct mozete napriklad tak, ze vzdy budete dietatku nablizku, ked sa ma stretnut s niekym cudzim, budete sa mi prihovarat, ak place, zoberte si ho na ruky a pritulte. Ubezpecte ho o tom, ze mama-stred vesmiru je tu a ze sa nic nedeje. A znamych, pribuznych a vobec ostatnych o tomto poucte, nech to chapu, nech sa napriklad prilis hrrr dietatku neprihovaraju, ale nech pockaju, kym sa osmeli.
Nas Dabko tiez velmi plakaval, napriklad ked sme stretli niekoho znameho na ulici. Zrazu sa ocitol zoci-voci cudzej osobe, mama s tato nikde (nevidel na nas, boli sme za kocikom). Pomohlo, ked som si k nemu cupla, aby na mna videl a aby som bola v jeho vyske.
Teraz je to uz ostrielany chalanisko, neskryva sa za mamine sukne. Jednoducho to preslo, naucil sa, ze sa na rodicov moze spolahnut, ze su stale pri nom a ked nie, ze sa vratia.
Este mi napadlo, ze sme o tomto asi mali kedysi dennicek - Letni miminka 2004, tak si to mozete skusit vyhladat ![]()
Drzim palce, aby ste to co najlahsie a najrychlejsie zvladli. ![]()
Ahoj,
to jsem rada, ze nejsem sama s timto problemkem.
Kdyz nekoho potkame na ulici a chvili vykladame, tak je to v klidu.
Ale horsi je to kdyz nekdo prijde na navstevu, to hned upozornuji, at si ho moc ze zacatku nevsimaji. On potom prijde sam. Ale taky jak nekdo zacne byt vtiravy tak to je nejdriv otoci hlavu a:ja te nevidim a nechci te, jestli to nestaci tak potom zahajuje rev.
Takze babicka z HavlBrodu, se kterou se nevidime casto, tak tu situaci zna to presne delal „Honzikuv tata-jeji syn“. Tak vi ze on prijde, ale az se okouka.
Tak at je toho plakani co nejmene.:-)
Kac+H