Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Včera jsem se rozhodla u své 10měsíční dcery, že ji už nebudeme v noci kojit. Zdá se mě totiž, a to mě potvrdila i dětská doktorka, že to není hlad, ale pouhý zvyk. Přes den už stejně nekojíme. Nakojila jsem ji v 8 hodin večer a pak až v 5 ráno. Když se ve 2 v noci vzbudila tak jsem ji zkontrolovala plýnku, dala čaj (který stejně nechtěla) a pak nosila až do těch 5 hodin. Mezitím jsem ji zkoušela dát spát do postýlky. V pět ráno jsem ji nakojila a pak usnula do 8 hodin, kdy se vzbudila. Tak to byla první noc bez kojení. Chtěla bych vědět jestli jste to někdo absolvoval až do konce, a co nás tedy ještě čeká.
Prý by to mělo tak za 4 dny zabrat a malá by měla spát bez kojení až do 5 hodin. Tuto metodu odnaučení mě řekla laktační poradkyně a prý funguje. Pokud někdo s tím má zkušenosti, budu ráda když je napíše.
Katka
Ahoj Katko,
nám bylo asi 7 a půl měs. když jsme odnaučovali kojit v noci. První den asi kolem 1 začal kňourat a takhle vydržel 20min. Vždycky jsem jen dala dudlík a odešla. Po 20min. usnul. Pak se probudil asi kolem 4 a to už jsem ho nakojila. Druhý den se interval kňourání zkrátil na 15min. a tředí den stačilo jen dát dudlík a hned spinkal. Bohužel, teď se mu klubou horní zoubky a vsávám ve 12 v půl 4 a v 6. Doufám, že až ty potvůrky vylezou bude spinkat celou noc.
Ahoj Jana
Ahoj Katko, mohla bys napsat vic, co ti rekla laktacni poradkyne? A mala byla v klidu, kdyz jsi ji nosila? A co kdyz si pro zmenu zvykne na noseni?
Ja kdyz synovi nechci dat, tak by vzbudil sousedy sirokodaleko. To je rev primo lvi. Uz mu bude skoro 13m, tak ja bud pockam az bude mit rozum nebo po vanocich:-) Nakonec nikdy nenajdu odvahu. A v noci kojim a kojim a kojim. Nastesti ted mam delsi obdobi, dky mi to zas tak nevadi. Ale strida se s krizema.
Kdyz byl mensi, tak jsem se vzdycky vzbudila na kojeni uplne a vedela jsem kdy a kolikrat za noc to vlastne bylo. Ted jsem jak oblouznena a ani nevim, kdy ho beru k sobe do postele a pak uz tam najednou je a vim, ze jsem kojila a nevim kolikrat. Ale je to minimalne 4× za noc. Podle zubu atd.
Vim ze jsem si Vitka naucila. Aby nebudil tatku a sousedum mimco a tak.
Ale fandim vam, at to dokazes a dlouho to netrva. A kdyz uz jsi zacala, musis to dotahnout do konce, at vas obe netrapis.
Ahoj, taky by mě zajímalo, co na to laktační poradce. Protože i když u nás to zatím aktuální není (malý má 6 m), tak až na pár výjimek kojím po hodině až dvou. A to 100% vím, že to není hlad, jen potřeba blízkosti maminky, podudat prso, trochu se napít a spát dál…nad ránem je s prominutím tak přežraný, že ublinkává… jenže nemám nervy ho nechta řvaát, dudel vyplivne, manža by se nevyspal do práce, sousedi v paneláku… zatím to nehrotím, ale do roka bych teda chtěla noční kojo omezit. Zatím mám většinu noci malého v posteli, tulí se ke mě, vyhodím prso a usnu dřív než on, pokud ne, tak ho přenáším do postýlky…uf je to dřina.
Krista a Vítek
Ahoj, my odnaučovali kojit v noci tak,že vstával taťka,pohladil,dal dudlík a zase šel.Budila se hodně často,ale nebylo to vůbec drastické.prostě tak nějak přišel čas a myslím,že matka to vycítí.Snažili jsme se to omezovat i dřív,ale to nešlo,byl řev a oba jsme vyměkli.pak jsme to chvíli nechali,tak měsíc a když měla 1 rok,řekli jsme si dost,chceme se konečně vyspat a vlítli jsme na to,mysleli jsme jak to bude strašné,ale nakonec stačilo fakt jen vstávání taťky,pohlazení,přikrytí.Víc nic a za pár dní se už neprobouzela v noci vůbec.
tak hodně štěstí při odnaučování.
Ahojte,
svou odpověď jsem omylem napsala jako nové téma. Název je odpověď. Omlouvám se asi za to může nevyspání.
Ahoj, taky by mě zajímalo jak odnaučit kojit v noci. Synovi je 9 měsíců, kojím už jen večer trošku po kaši, v noci tak 3× a brzo ráno. Podle mě hlad nemá uričtě. Ale bohužel nechce dudlík, takže ucpat mu jím pusinku nemůžu
.
Co byste poradily??? Ještě nedávno jsem v noci kojila každé 2 hodiny, takže se to trochu zlepšilo, ale stejně, už má na to věk spinkat celou noc ne? ![]()
Ahoj holky,
Alča to napsala za mě, taky když byl Tom menší, věděla jsem v kolik jsem v noci kojila(1×
), ale teď je to tolikrát, že si ho beru k sobě do postele, vystrčím prso, on párkrát potáhne a spíme oba
já jsem teda celá dolámaná.
Já taky nechala Toma (8m) vyřvat, už 14 dní usíná sám bez prsa v 8 večer a protestuje tak 5 minut někdy ani to ne
, přes den taky položím do postýlky(když nejsme venku) a jdu pryč, párkrát zakňourá a usne.Ale v noci na to nemám sílu, kvůli sousedům, manželovi, starší dceři.....manžel mě v tom podporuje, že mu to nevadí, jenže v noci je to nějak horší
A tak v noci dál ze sebe dělám dudlík, protože ten náš mrňous zá:,–(ně odmítá a když už si s ním přes den hraje, tak ho stejně kouše z druhé strany ![]()
Jo a nevím jak vy, mamči,ale já si na to pomalu zvykám,ani už se necítím tak nevyspalá
Co si mám co stěžovat, když ležím a nechám se ožužlávat, co chudáci co to na ně neplatí a mamče chodí v noci po bytě ![]()
mrňouskům zdar a nočnímu spaní zvlášť ![]()
zdraví Hela+Tom(8m)
No, ja budem asi prudit, ale absolutne nemozem suhlasit s tym, co si, Brum napisala. Ked citam nieco v style „kojenie (v noci, po hodine, po roku,…) je (zlo)zvyk“ , otvara sa mi nozik vo vrecku. Fakt!
Kojenie je vzdy spravne! Je to mozno jedina strava, ktorej moze clovek zjest kolko chce a nic tym nepokazi, nijak si tym neublizi. Aj ked kojenie v urcitom veku uz mozno nema tu 100% nutricnu hodnotu ako kojenie do pol roka (ale o tomto sa da tiez vela diskutovat, ako to s tou vyzivnou hodnotou je, len to by ste ma uz potom nezastavili
), nikdy to nie je zly zvyk, ktory treba dieta odnaucit. Kazde jedno dieta sa odstavi samo, ked pride jeho cas, nemusime v tomto drzat ziadnu disciplinu (uf, to je ulava
)
Vies, Brum, absolutne nekritizujem tvoje rozhodnutie prestat kojit v noci, ak mas toho uz plne zuby, ak ta to vycerpava, atd., mas plne pravo to urobit. S cim nesuhlasim je nazor, ze v urcitom veku treba odstavit lebo kojenie je uz len zvyk. Kupanie, ci rozpravka pred spanim je tiez zvyk, nie? Netreba oducit aj to? Chapes, co chcem povedat?
Vies, ja som napriklad vdacna, ze kojim (iba) v noci, lebo cez den Danko jednoducho nema cas venovat sa kojeniu a ja odstavit nechcem! Myslim si, ze toto je uplne normalna „schema“, nocne kojenie pretrvava ovela dlhsie ako to denne. Len my by sme boli radsej, keby to bolo opacne
ved sa chceme vyspat!
Dalsia vec, s ktorou nesuhlasim je to, co si napisala v tomto svojom prispevku . Nemyslim si, ze naucit dieta zaspavat pri kojeni, je taka hrozna vec, ako si to tam podala. Mnohokrat sa ani neda nic ine urobit, budes to dieta budit?
Kojenie nie je len o jedle, kojenie je pre deti velmi prijemna vec, je to nieco, co im pripomina casy, ked boli v nasich bruskach - ze su stale sucastou maminky. Predstav si ty nieco prijemne a nezne, napr. muz ta hladi po vlasoch. Nezatvaraju sa aj tebe pri tom oci a nechytaju ta sladke driemoty? Vidis, preco chces, aby deti boli ine? Preco si myslis, ze ked sa tak spravaju ony, je to zle.
Neboj, cas leti ako splaseny, na kazdeho raz dojde, nik pri prsniku nebude zaspava vecne
Chapem, niekedy tomu treba trochu pomoct, ked uz nevladzeme a nemozeme takto dalej. Ale popisovat to az tak cierne, to sa mi nepaci.
Zelam vsetkym co najmenej problemov, dobre prespate noci a hlavne pohodu!!!
Drzte sa!
Schamka - díky za tvůj příspěvek, moc se mi líbil. Synovi bude 8 měsíců a v noci prostě „cucá“, někdy pije někdy dudlá, vychází to tak, že do půlnoci chrní u sebe v postýlce a pak se stěhuje k nám. Mně to nevadí - spí se mnou a dám mu, protože nemám ráda, když zbytečně pláče. Chci mu dát jistotu, že jsem tu pro něj alespoň teď, když je fakt malý. Ale reakce okolí - nic moc.
Et
Jeste jednou ahoj Schamko, tak tohle si prectu vzdy, kdyz uz toho budu mit v noci plne zuby. Hezky napsane.
Jenom jeste chci napsat, ze jsem nenechala syna vyrvat. Ale nevyndavala jsem ho. Proste, kdyz zacal plakat, tak jsem ho zacala hladit. On to zboznoval pres celo a oci a uklidnil se a sla jsem pryc. No a kdyz zacal nadavat, pockala jsem, jestli neprestane a zas ho prisla nebo neprisla pohladit. A pochopil fakt rychle.
Ahoj všechny maminky,
taky zrovna řeším dilema, jak odnaučit Lukáška nočnímu kojení a usínání u kojení. Myslím, že vše má své pro i proti, stejně tak usínání u kojení, stejně tak noční tulení našich miláčků k našim prsíčkám.
Netvrdím, že tajně nezávidím maminkám, které položí dítě do postýlky a ono do 5 minut samo usne. Tento případ u nás nenastal ani jednou. Na druhou stranu si myslím, že se možná trochu „ochuzují“ o to krásné mazlení a tulení s jejich mazlíčkem, když si s ním lehnou po obědě do postele.
Lukášek už od příchodu z porodnice u kojení krásně usínal ( no a přece ho nebudu budit, abych ho položila do postýlky, kde by měl zase usnout - to mi připadá trochu uvalené). Stejně , jako u jiných miminek, se Lukášek v noci minimálně třikrát vzbudí a přestože máme cumlíka, tak bez prsa ani ránu. Někdy cumlík zabere, někdy je řev, takže raději kojím. Možná si zadělávám na problémy, ale nejsem maminka, která by vydržela nechat miminko plakat (zkusila jsem to jednou a nevydržela jsem to - možná to ale jednou vydržet budu muset). Nechci ani odsuzovat maminky, které to zkusily a prostě to zabralo. Všechna čest. Cítím ale, že nejsme ani já ani Lukášek ještě připraveni na ten kolotoč - hladit, nosit, vydržet pláč a nenakojit. Na jednu stranu mě to štve, na druhou stranu si chci asi ještě užít chvilek, kdy se s Lukáškem mazlím, kojím a on třeba usne. Je fakt, že se pomalu snažím odnaučit ho usínání u kojení, ale na to noční kojení se ještě necítím. Mám pocit, že mu nějak ublížím, když mu nedokážu vysvětlit, že prostě prso ne a „násilnou“ cestou se mi moc nechce. Na druhou stranu taky nechci, aby nastala situace, kdy dvouleté dítě kdykoliv a kdekoliv udělá scénu, když se nenapije, nedejbože, že si poradí samo a sápe se tak dlouho, než si to prso třeba samo vytáhne a napije se.
My usínáme dopoledne na procházce v kočárku, večer většinou u kojení a odpoledne se Lukášek napije a pak ještě chvilku skotačí v posteli, pak si lehneme, prohlíží si knížku nebo mojí ruku a prostě za chvilku spí. Říkám si, že když to jde po obědě, tak to jednou půjde i večer.
Takže (jak jsem již psala) tiše závidím maminkám, kterým mimi usne v postýlce a celou noc spí a maminkám, které jsou na tom podobně jako my, přeji hodně klidných nocí a co nejvčasnější úspěchy. ![]()
Ahoj
Hm, nezlob se, Schamko, já zase nemůžu tak úplně souhlasit s tvým příspěvkem. Trošku mi totiž zavání fanatismem kolem kojení. a kdybych to měla vzít do důsledků, tak vzato z druhé strany, chudáci nekojené děti, ochuzené nejen o jedinou správnou výživu (nesouhlasím - velmi záleží na tom, co kojící matka sní, a kolik % kojících matek si svou stravu dokonale hlídá?), ale také o příjemný pocit s ožužlávání maminky kdykoliv ve dne (a zejména) v noci.
Můj syn je jedním z těch ochuzených dětí, a přesto krásně prospívá, vůbec nepláče, spinká celou noc, a mazlení a tulení se mnou si přes den užije až až. Nechci se pouštět do diskusí kojení kontra nekojení, jen nemám ráda radikální postoje. Připouštím ale, že tvůj příspěvek není radikální celý. Někdo si na noční vstávání zvykne, někomu přerušovaný spánek nevadí, někdo zase nemůže pořádně fungovat, pokud nenaspí sedm hodin v kuse. A každý hledá ze své situace nějaké východisko, u někoho je to třeba ukončení kojení (v noci).
Přeju každému, ať se vše daří podle jeho představ, držím palce.
Ahojky holky,
Musim se pripojit se svou troskou do mlyna. U nas nocni kojo neni, ale musim rict, ze to na me obe holky zkousely. Muj nazor je, ze pokud miminko spinka od narozeni celou noc a nekdy kolem ctvrteho pateho mesice se zacne budit a vyzadovat kojo, tak to neni fyzicka potreba potravy. Podle me to jen o tom, ze je kojo pro miminko prijemne a tak se chce v noci pomazlit a nakrmit. Jenze ja si myslim, ze tim zadelavam holkam na pekny zlozvyk, myslim, ze pokud to neni nutne tak je na nocni jidlo proste ucit nebudu.
Je to ma osobni zkusenost a muj osobni nazor, ktery nikomu nevnucuju. Ale ja teda budu mit radeji tyden beze spanku nez spat prerusovane cely dalsi rok nebo dva. Nechci a nebudu se poustet do debat o tom, jak bajecne je kojo, ale proste si myslim, ze je treba odlisovat to, co dite potrebuje a to, jak dite zneuziva maminku.
Nenechavala jsem holky vyrvat, to na ne nejak nefunguje. Proste jsme vstaly a fungovaly bez ohledu na cas. Trvalo to pokazde jen par dni - ale to bylo tim, ze holky proste nebyly zvykle se budit. Takze nebylo zase az tak tezke je pesvedcit, ze jim to nestoji za to
U Pepi mi trvalo tyden, nez jsem se rozhodla to resit - a kazdou noc se budila casteji a casteji. Kdyz jedla po dvou hodinach, doslo mi, ze takto ne.
Lesina
Aha, nasla som k zruseniu nocneho kojenia toto (citujem jednu maminu) a tyka sa to ale starsich deti, no mozno to niekomu pomoze. ![]()
K odstavovaniu Ti neporadím, malá bola o rok a pol staršia (moj vypocet je, ze mala asi 2,5 roka) , tam už sa s ňou normálne dalo dohodnúť. Napr. v noci, keď sa pricucla, tak som ju nechala piť, v duchu som ale odrátala 5 sekúnd, povedala som, že mlieko už nie je, prehodila som ju k druhému zdroju , zase som ju nechala 5 sekúnd a potom som ju odpojila . Keď sa zobudila neskôr, pripomenula som jej, že už pila a mliečko nie je a ponúkla som jej vodu. Pár krát sa stalo, že ju chcela, ale neskôr už ani to.
Dalej na strankach www.koliska.sk najdete clanky pod nadpisom Nočné dojčenie: Neodstavujte! Skúste naučiť Vaše dieťa spávať. . Neviem velmi o com su, kedysi som to citala, ale nezhodovalo sa to s mojim nazorom, tak som to zas rychlo zabudla. Ale mozno niekomu budu vyhovovat. ![]()
Hajinka - myslim, ze si trafila klinec po hlavicke, ze som fanatik do kojenia. Tym ale nechcem povedat, ze tvoje dieta nie je spokojne a stastne tak, ako je, a ze ty nie si dobra mama!!! Ja som exot, ktoremu nocne kojenie nevadi (trepem, obcas vadi
) a mam v tom aj jasno, preco mi nielenze nevadi, ale ho povazujem aj za nieco prospesne. Nechcem tym vsak povedat, ze kto to nerobi jak ja, tak ublizuje svojmu dietatu ci nieco take. Ja myslim, ze chapes. Len sa musim ozvat, ked sa kojenie oznacuje za nieco zle, za zlozvyk, za nieco, s cim treba „urobit poriadok“. S tym jednoducho nemozem suhlasit (aj vdaka tomu, ze som kojo-fanatik a nieco o kojeni viem). V podstate chapem napriklad Lesinu , ma svoj nazor. Ale ak sem zabludi nejaka mamicka, ktorej nocne kojo nevadi a docita sa, ze kedze jej napr. rocne decko uz v noci hlad nema, tak kojenie je iba (zlo)zvyk, s ktorym, ako dr povedala (uvodny prispevok sa nesmie mierne v tomto duchu), treba seknut, musim uviest veci na pravu mieru a sice, ze zlozvyk to neni a zalezi najma na pocitoch mamicky, ci jej to vadi alebo nie. Dietatu nocne kojenie nijako neublizi (dokonca MM obsahuje latky, ktore chrania zubky pred bakteriami sposobujucimi kaz, takze ani argument o kazeni zubov neobstoji).
Nechcela som povedat, ze vsetky mamy musia kojit v noci, inak svoje deti ochudobnia, to nie! Chcela som povedat, ze tie, co v noci koja, svojim detom neublizuju, nemusia sa bat a preto v noci odstavovat. Moze byt? ![]()