Nechce jíst sám (20 měsíců)
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nechce jíst sám (20 měsíců)
Ahoj, holky. Mám 20 měsíčního syna, který moc nechce jíst sám. Jediná způsob, jak ho donutit něco sníst je posadit ho před notebook pustit Prasátko Peppu a krmit. Když jí sám, tak si do jídla jen párkrát kousne a pak ho musím dokrmit, lžičkou se v jídle většinou jen nimrá, ze všeho sní jenom pár soust. Vím, že to umí, ale nechce se mu. Je to dost i moje chyba. Jsou s ním od malička problémy s jídlem, proto jsem ho pořád krmila a jemu se teď asi nechce, protože ví, že ho vždycky dokrmím. Je to takový žížalka, ve 20 měsících ještě nemá ani deset kilo, nožky má jako párátka a tak mám strach ho nechat „hladovět“ dokud se sám nenají. Nedávno se mi ho podařilo naučit jíst v židličce, předtím jedl jen na gauči u televize na klíně. Tak to byl alespoň malý úspěch, teď ještě tu pohádku a naučit ho jíst samostatně. Uvítám jakékoli rady, jak na něj. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Hele neřeš to..já krmila staršího dýl jak do 2 let, občas krmím ještě dneska, ve 3 a třičtvrtě letech
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malý je taky hubeňour a s tím jídlem je to úplně to samé co u vás. Do teď ho krmím, aby snědl aspoň něco.
Sám sní maximálně čokoládku, pár lžiček jogurtu, v obchodě si drží rohlík/koláček. Sice mě nebaví ho stále krmit, navíc když jí třeba hodinu jedno jídlo, ale co mám dělat. Nějak to nehrotím, časem se to určitě naučí. Malému navíc dost vadí, když má od něčeho špinavé ruce, tak to tomu taky zrovna nepřidá. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych to taky neřešila. U televize malá (27m) jí líp (používáme to hlavně když jí sama, protože nechceme, aby ujídala od nás a tak, společně jídáme bez bedny), ale když jí něco chutná, tak dlabe i bez toho. Některý jídla zbaští sama, ale docela si užívá, když ji nakrmím - tak proč jí to nedopřát. Ve školce jí sama, kdyžtak paní učitelky dokrmí - ale počítám, že až půjde do státní, tak brzo pochopí, že je konec šolichání a co si do tý pusy nenabagruje, tak to nebude mít… On na to časem přijde, nehrotila bych to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, netrápila bych se tím. Syn, se naučil největší samostatnosti až ve školce ve 3letech…není to omluva naší rozmazlenosti, ale prostě jsme udělalai u prvního dítěte chybu
Do té doby jsme dokrmovali (snědl 5lžic a konečná). S tou pohádkou pozor, my s tím měli později problém, že neuměl jíst s námi u stolu bez pohádky. Zkustřeba jen zpívat ![]()
JInak bych mu nechala jíst samotného, potom dokrmila. Je vcelku ještě malý na celé jídlo, aby snědl sám ![]()
My měli trošku zlepšení ve společném rodinném stolování. Ten samý princip zabírá ve školce - síla davu ![]()
A třeba mu něco nechutná, tak to nejí…my dospěláci taky nejíme vše ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lovesmile To znám, jakmile si od jídla ušpiní ruce, tak přestává jíst.
Přesně jak píšeš, kousek čokolády, koblížek v obchodě apod. sní krásně sám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Slečna Ferka píše:
Já bych to taky neřešila. U televize malá (27m) jí líp (používáme to hlavně když jí sama, protože nechceme, aby ujídala od nás a tak, společně jídáme bez bedny), ale když jí něco chutná, tak dlabe i bez toho. Některý jídla zbaští sama, ale docela si užívá, když ji nakrmím - tak proč jí to nedopřát. Ve školce jí sama, kdyžtak paní učitelky dokrmí - ale počítám, že až půjde do státní, tak brzo pochopí, že je konec šolichání a co si do tý pusy nenabagruje, tak to nebude mít… On na to časem přijde, nehrotila bych to.
Jsi ěm rozesmála s tou školkou - mám pocit, že zrovna naše učitelky (syn je už druhým rokem) rozmazlují děti víc než v soukromé
Samozřejmě dítě nechají jíst samotné, maximálně přihrábnou hromádku nebo pomohou s dobráním polévky z talíře. Ale občas se stane, že dítě nakrmí celým jídlem
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucka_mac - chápu, že kvůli miminku bys potřebovala aby se starší najedl sám. A klidně se přiznám, že jsem to měla podobně, a nechápala, proč už se konečně nenají sám.
Závěr: kdes slyšela- a já tyky - že by takhle malý dítě mělo jíst samo? Ano jsou dětičky, které to zvládnou, zvláště ty, které se vrhají na všechno co vypadá jako jídlo
Ale můj nejstarší byl to samý co tvůj a v tomto věku je zcela normální, že sám sní pár lžiček, aby zahnal největší hlad, a pak toho nechá. Ještě ho tak půl roku krm, aniž bys to řešila. Na to neexistuje rada, není na to dost zralý.
Rozplánuj si jídlo tak, abys měla čas staršího krmit, jinak je to dost o nervy a úplně zbytečně.
Drž se
har.
se školkou: naše paní učitelka je na děti strašně hodná, kdo sní hodně málo, toho dokrmí, když dítě chce. taky jim pomáhá s oblíkáním, i s věcmi, které my mámy dětičkám netolerujeme a necháme je, ať to zvládnou samy
Ale jsem za ni ráda, dýchala by za ně, chová se k nim jako hodná babička, a to k tomuhle věku dětí patří. ![]()
Příspěvek upraven 16.12.13 v 12:53
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@zoubky My jíme všichni spolu u stolu, jen on má před sebou notebook s pohádkou. Je to takové malé vítězství od toho krmení v obýváku na gauči. Jo, síla davu. Když hlídám jeho sestřenici, která má 2 a půl roku, a jíme všichni spolu tak jí opravdu krásně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucka_mac píše:
@zoubky My jíme všichni spolu u stolu, jen on má před sebou notebook s pohádkou. Je to takové malé vítězství od toho krmení v obýváku na gauči. Jo, síla davu. Když hlídám jeho sestřenici, která má 2 a půl roku, a jíme všichni spolu tak jí opravdu krásně.
Teď koukám, že máš ještě mimčo, proto ti záleží na samostaném jezení
Hmmm, počkej si
Nééé, fakt bych ho dokrmovala nenutila samostatnému jezení ve 20měsících. Pokud na tebe tlačí rodina nebo to vidíš u kamarádek, tak nesrovnávej. Zařiď si to dle sebe, jak to vyhovuje tobě. Přiznám se, že doteď někdy krmím 4letého, když spěcháme. On je ten typ, který sedí u jídla a kouká nebo si chce povídat. Ve školce je prý suprový na jídlo i oblékání…doma fňukna, která se ennají ani neoblékne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Starší se začal sám krmit lžičkou den před druhými narozeninami. Dřív jsem před něj jídlo postavila a on jen seděl a ani se toho nedotkl (tedy chleba nebo něco do ruky sám jedl). A jednou večer jsem prostě před něj postavila kaši, někam odběhla s tím, že ho nakrmím, vrátila jsem se a on se s klidem ládoval.
Teď v září šel do školky a tam ho chválí, jak na svůj věk pěkně jí
Ale co jsem teď začala krmit mladšího, zase si často o nakrmení řekne. A já mu to tedy dopřeji, vím, že to sám umí, ale nechci, aby se třeba cítil odstrčený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@harpyje Jo, já vím, kde jsem to slyšela a viděla (u švagrové, u tchýně, u mojí mámy). To samé dudlík a nočník. Dudlík má občas i přes den, neusne bez něj a „kaka“ říká buď jen, protože chce jít spláchnout na záchod nebo protože má už v plence nálož.
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Netrap se, to prijde samo, najednou se nenecha krmit.. vse chce svuj cas. Kazde dite je jine, nektere od 15mesicu, nektere od 25m ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak u nás je zas pravý opak, všechno chce jíst sám, jak mu někdo sahne na talířek nebo lžíci tak se začne vztekat, to samý sklenička s pitím, nechce ty dětský hrníčky ale klasickou skleničku nebo pet flašku (s klasickým otvorem, jako má třeba Kubík to nechce) takže po jídle vypadá jak čuník ale to nijak neřešim, navíc teď stačí že mu ukápne trochu na stoleček a hned to musí utírat, takže víc utírá než jí
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucka_mac - přesně ![]()
jasně, v takové konkurenci těžko obstát ![]()
a nočník - třeba moje děti začínají s nočníkem na současné poměry hodně brzy, ale už i babičky vědí, že to není norma, a že je zcela běžné, že dítě je do dvou let celodenně v plenách. a klidně i podstatně déle.
Na ty první děti je toho hodně, už jen ten mladší sourozenec sám o sobě, a teda se po něm ještě chce, aby hodně věcí zvládal sám - jo, ony se osamostatněj, ale přeci jen si pořád opakuj - je malej, je malej, je malej
. Našemu nejstaršímu je teď pět, máme k němu dvě mladší děti a až u těch jsem pochopila, že na prvním jsem toho chtěla příliš. Dneksa vidím, že do všeho děti dorostou, někdo dřív jí, někdo dřív mluví, někdo použíá nočník a moje zásahy mi jen přidělaly práci ![]()
Tvoje neteř, ta co sama jí, také samostatně jedla když jí byl rok a půl? a nezapomeň, že fakt platí, že v sebeobsluze jsou děvčátka obvykle rychlejší (výjimky pochopitelně existují)
pa
har.
jo, naši třetí bych klidně krmila, ale cca od roka a čtvrt si nedá sáhnout na jídlo a je to všude kolem ní
už se těším, až začne jíst trochu kulturně, bo tohle je daleko pracnější, než ji nakrmit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit