Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky,
Mám dvojčátka (4 měsíce) a už přes měsíc mi odmítají pít mléko. Dáme horkotěžko dohromady tak 600 - 700 ml(dříve pili kolem litru). Jak cítí chuť mléka, začnou plakat a nic do nich nedostanu. Občas se zadaří, spíš navečer, ale přes den je to bída. Nemáte někdo zkušenost, jak je přimět pít. Jsme na Nutrilonu, zkoušeli jsme i jiná mléka, jiné savičky. Všechno bez úspěchu.
Ať se mám od čeho odpíchnout: Kolik prosím tě váží ? Vypijou 600-700 ml. Kolikrát denně a v kolik hodin pijou ?
Váží 7 kilo, nejsou to žádní drobečci (do tří měsíců pili krásně 6×denně 150-170 ml).
Pijou kolem:
6-7 - někdy dají 100, někdy nic
10 - taky kolem 100, ale s brekem
13 - zkoušíme zeleninu - pár lžiček, 80 mléka
16 - 120
19 - 150
3-4 ráno - 150
Všechny krmení jsou s brekem, někdy je to fakt hysterčák, takže do nich nedostatnu nic. Rekord byl, když jedli v 7 100 ml a pak až ve 16 120ml
Ahoj,
a co na to říkala doktorka? Může je bolet v krku…
Nebo je to jen dočasný bojkot. Mě když takhle malá nechtěla, tak jsem jí krmívala ve spánku nebo polospánku, pak to nějak přešlo samo.
Takhle to vypadá, že papají dost. Prospívají ? Jestli ano, tak bych to neřešila. Já osobně bych jim nabízela mezi mlíčky nějaké tekutiny. Nejlépe vodu nebo dětský čaj. Um jsi měnit zkoušela. Zkusila bych změnit dudlík - nám se osvědčil variabilní od Aventu, má tři polohy a krásně teče. Třeba jsou jen líní tolik tahat. Taky bych zkusila změnit polohu při pití a i místo. Najděte si klidné, tiché místo, pusť příjemnou hudbu, přitul si je k sobě, ať při pití slyší tlukot maminčino srdce. Taky nezapomeň, že děti se při pití zapotí
, tak aby jim nebylo horko. Mlíčko snad připravuješ dobře, podle návodu, máte správnou teplotu. To víš, už tady bylo spoustu dotazů a diskuzí, že se nestačím divit.
A co na to říká vaše pediatrička ?
Ještě by jsi mohla zkusit dát večer před spaním kaši, nám se osvědčila Nutrilon rýžová - z dudlíku. Právě z toho Avent variabilního, pěkně to proteče i když je to hustější. Pak bych jim o půlnoci dala ve spánku UM a mohli by vydržet až do rána
Já to tak dělala ![]()
Mlíčka jsme zkoušeli měnit,i flašky a dudlíky. Všechno bez úspěchu. Jinak ve spánku mi nepijí, spí jak špalci
. K doktorce jdeme zítra na převážení, tak uvidíme, třeba jim to stačí. Oni se tváří hrozně spokojeně. Broukají si, nepláčou. Normálně se příhlásí na jídlo, připravím ho podle návodu a je řev. Už to trvá přes měsíc. Nejdřív bojkotovali 1 krmení, teď už pomalu všechny. Jinak podle doktorky jsou zdraví, krevní testy a výtěry z krku mají v pořádku. Snad to brzo přejde
tatranka28 píše:
Mlíčka jsme zkoušeli měnit,i flašky a dudlíky. Všechno bez úspěchu. Jinak ve spánku mi nepijí, spí jak špalci. K doktorce jdeme zítra na převážení, tak uvidíme, třeba jim to stačí. Oni se tváří hrozně spokojeně. Broukají si, nepláčou. Normálně se příhlásí na jídlo, připravím ho podle návodu a je řev. Už to trvá přes měsíc. Nejdřív bojkotovali 1 krmení, teď už pomalu všechny. Jinak podle doktorky jsou zdraví, krevní testy a výtěry z krku mají v pořádku. Snad to brzo přejde
To je tedy fakt záhada !
Hele hlavní je, že jsou spokojení a broukají si
a aby přibírali. Ozvi se, jak jste u dr. dopadli.
![]()
Tak převážení u doktorky super, kluci přibrali za týden 130 gramů. Ale dalo mi dost úsilí do nich něco dostat. Teď už mi nepijí mléko vůbec, tak je krmím ve spánku, to mi vypijí všechno, jak se proberou, tak je konec. Jinak všechna vyšetření jsou v pořádku. Vypadá to, že jim nechutná mléka. Zatím se to dá, když hodně spinkají. Ale co až mi spát nebudou, jak pak nahradím mléko. Vím, že se dá nahradit jogurty a sýry, ale na to je ještě brzy, je jim teprve 4,5 měsíce. Nebo jsou vyjímky, když děti odmítají mléko?
ahoj,ano jsou vyjímky
. Když ti nebudou chtít mlíčko tak už začneš s příkrmy a budeš dávat kaše. Prcek má pevnou stravu už od 4.měsíce. Ale na jogurt je opravdu ještě trochu čas. A neboj to bude ok. Nemléčných dětí je strašně moc ![]()
Tak příkrmy už pomalu zavádíme, k obědu zeleninku - zatím sní tak sto gramů a to samé o svačinku ovoce. Začínají tomu přicházet na chuť. S kaší ještě čekáme, aby toho na ně nebylo moc. Zatím jsou kluci pořád hodně spaví, takže to mlíko doháníme, když spinkají. Zatím se to dá