Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@chs.jasmin píše:
Ahoj,zkusila bych se s ním přátelsky domluvit která denní hodina se mu pro přípravu do školy nejvíce hodí - předpokládám, že nejvíce argumentů je právě proto, že ted se mu to nehodí, protože… Takto nebude moci použít výmluvy, že ted ne - bude to čas, který si sám zvolí a je jedno, zda to bude hned po škole, nebo před večeří
Mám třeba 14leteho švagra a toho celou základku nutí se učit pod výhružkama zákazu TV a PC a efekt docela nulový
My jsme to taky tak měli a já jsem třeba sova - už od základní školy a tak jsem si zvolila čas po večeři. Blbé bylo, když mi látka nešla a mamka mě posílala (přezkušovala nás) stále dokolečka se zpět učit. To někdy bylo slzavé udolí, ale mohla jsem si za to samaAle na vysoké jsem si třeba zase naopak přivstala, když bylo ticho a klid. Chápu, že u 10 leteho se neočekává, že bude vstávat do školy v 5 místo v 7. Ale k tomu bych použila zase ten čas hned po škole. Plus je to, že to bude mít za čerstva, minusy, že jakmile bude mít okecávačky a nepujde mu to, tak tím muže strávit cele dopoledne, místo toho, aby s klukama běhal po venku.
Sice ted trošku na ten počítač slyší, ale i tak…
To už jsme taky zkoušeli, přijdeš domů, odpočiň si dej si svačinu a tak… Chvíli to funguje a pak se sklouzne do starých kolejí…
On je pořád taková hračička… Dokud si může dělat co chce tak je zlatý, ale jak mile po n něco chci je to velký problém
@Lynette píše:
Je mu 10 let. Už to není prvňáček a je načase aby pocítil co to je zodpovědnost. řekni mu, že jestli se nechce učit, tak fajn, ale jestli dostane na základě své nedostatečné přípravy do školy špatnou známku tak bude týden bez televize a bez počítače. A nech to na něm. Až přinese domů čtvrtou pětku tak pak se do toho zase vlož. Zeptej se mu jestli mu nevadí že má špatné známky a jestli chce tvou pomoc.
Teď když má jedničky tak jsi jen otravná matka která ho nutí do něčeho zbytečného.
To si nemyslim, ze je uplne vhodne trestat v tomhle pripade, at ho spis @NLucka motivuje a ne aby mu vyhrožovala a pak ho trestat.
Spis klukovi chybi motivace ![]()
Zakladatelko, jak syna odměňujes, kdyz dela, co ma?
@_.Emilyyy píše:odměna je jeho oblíbený PC, s manželem je to střelba, nebo si vyjedeme na kole, na čem se v ten daný den domluvime…
To si nemyslim, ze je uplne vhodne trestat v tomhle pripade, at ho spis @NLucka motivuje a ne aby mu vyhrožovala a pak ho trestat.
Spis klukovi chybi motivace
Zakladatelko, jak syna odměňujes, kdyz dela, co ma?
@NLucka
Tak to je jenom lenost, s tim ti tady nepomuzeme ![]()
Motivuje ho? Sice nejsem zastáncem, ze se maji davat penize za jednicky, ale u líných deti to asi pomuze
@NLucka A už jsi ho zkusila nechat být? Pokud nemá vyloženě špatné známky, tak bych ho nechala být, ať dostane pár špatných, ať uvidí, co to udělá, když najednou jedničky nebudou. A třeba ještě za ty jedničky slíbit lákavou odměnu, ať ví, že bez práce nejsou koláče.
Je to jen návrh, ty ho znáš nejlíp, jestli by mu to vadilo, nebo to má na salámu.
@Elenloth píše:
@NLucka A už jsi ho zkusila nechat být? Pokud nemá vyloženě špatné známky, tak bych ho nechala být, ať dostane pár špatných, ať uvidí, co to udělá, když najednou jedničky nebudou. A třeba ještě za ty jedničky slíbit lákavou odměnu, ať ví, že bez práce nejsou koláče.
Je to jen návrh, ty ho znáš nejlíp, jestli by mu to vadilo, nebo to má na salámu.
Dohodli jsme se na střeleckém kroužku, ale pokud by zase bylo špatné chování, tak nebude kroužek!
Mně se osvědčilo nechat být. Syn, taky skoro 10 (4. třída). Učení zatím ještě není potŕeba, problém byl s domácími úkoly. Teď to nechávám na něm. Pokud donese poznámku/pětku z DÚ nebo špatnou známku (tzn. horší než 1), následuje zákaz PC.
Já ještě dodám že učit se pro známky je k ničemu. Jednička by neměly být cílem ale znalosti. Vnější motivace je lepší než žádná ale měl by se učit pro sebe a ne pro maminku a pro tatínka a ne aby dostal peníze nebo jakoukoliv jinou odměnu nebo aby se vyhnuli trestu. On by měl sám chtít neco se dozvědět a pochopit a poznat a naučit se. Toho docilis tím že mu bude trapné nevědět - prostě ho prozkoumejte pár otázkami jestli to zná a orientuje se v probrané látce. Trošku si s ním o tom povídej a ono mu bude vadit když k tomu nebude mít co říct a začne se sám zajímat. Třeba otázka na dějepis: Komu bys při téhle bitvě držel palce a proč? Proč ta bitva dopadla takhle? A proč vlastně k té bitvě došlo?
@Lynette
Takovyhle přístup by meli mit I ucitele..Meli by umet nadchnout ty žáky..Ale tak jestli ty ucitele znudene odříkáji latku a studenti pak znudene opisují zápisky z tabule a pak se to maj nasprtat, tak to se neni cemu divit.
V tom je problem, převážně na státních skolach na 2.stupni
@_.Emilyyy přesně tak. Ale když je to vyhořely učitel který má na sve praci nejradši přestávky tak jsou tu naštěstí ještě rodiče. ![]()
@Lynette píše:
@_.Emilyyy přesně tak. Ale když je to vyhořely učitel který má na sve praci nejradši přestávky tak jsou tu naštěstí ještě rodiče.
Tahle chyba ve školství me fakt, ale mrzi.Jsem rada, ze jsem dceru dala na soukromý gympl. Statni skoly mi jdou proti srsti ![]()
@_.Emilyyy já učím na státní škole a vše je to jen a pouze o rediteli. To on si vybírá učitele, to on se má zajímat jak učí a s těmi špatnými se rozloučit.