Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky mám prosbu, pokud máte někdo stejnou zkušenost nebo je tady nějaký učitelka ze školky prosím o radu.
Syn nastoupil v září do školky. První tři dny bylo veselo,pak se to zlepšilo a do školky se i těší.
Tancuje tam, zpívá, za dva měsíce umí 5nových básniček, počítat do deseti, barvy které neuměl, tvary jako trojúhelník,čtverec…vše je vpohodě až na jednu věc…
Pokud se sedne ke stolečku a má se začít kreslit,modelovat či jiná taková činnost tak prý konec. Syn si postaví hlavu, já to dělat nebudu a hotovo.
Doma strašně rád modeluje, maluje, vystřihuje,lepí…a ve školce nic.
Paní uč.mu i přede mnou řekla že se nemusí bát, když mu to nepůjde tak mupomůže…
Vždycky přijde a říká,dnes jsme dělali draka…a já na to a Ty taky…ne já ne, já se jen koukal ![]()
Co s tím…??
Ještě musím dodat, že je mu 3,5roku a znamení Beran…
Nejsem ucitelka, ale mama…
Myslim, ze sam musi prijit na to, ze to je fajn a ze by se mu to mohli i libit.
Myslim, ze muzete delat s ucitelkou jen jedno - podporovat ho a zkouset nalakat na nove a nove veci. Kdyz se bude nutit na silu, jeste vice se zapre - treba ho to jen nebavi ![]()
Rekla bych, ze se to casem podda.
A jeste me napada - to bude mit ve skole trable s vytvarkou!!! ![]()
Já myslím, že s tímhle by si měla poradit hlavně učitelka. Ty ho můžeš doma povzbudit, ale v tu chvíli, kdy si postaví hlavu, tam stejně nejsi. Každopádně bych ho do ničeho nenutila, doma ho zkusila motivovat (až zase budete ve školce malovat, namaluj obrázek pro maminku), pokud jenom nechce a nezlobí kvůli tomu, ale třeba si sedne stranou a jenom kouká, tak bych v tom zásadní problém neviděla. Časem se jistě zapojí i do těchto činností.
Ahoj, před rokem jsme měli to samé, taky Beran ![]()
Sice neporadím, jak zapojit, taky jsme vyzkoušeli vše možné, ale tento rok už je to v pohodě ![]()
Tak snad jediná rada: Vydržať ![]()
Ahoj, nejsi v tom sama, náš mladej měl taky problémy se ve školce zapojit, a to šel až ve čtyřech. Byl šikovnej, učitelky ho chválily - přesně jak píšeš, básničky, písničky, všechno hned uměl ale nechtěl se zase vůbec zapojovat do tělocviku (takové jejich společné cvičení ve školce) a nechtěl s dětmi společně nacvičovat představení. Takže když měly děti pro rodiče vánoční besídku, všichni děti předváděly a náš jako jediný seděl opodál na lavičce. Snažila jsem se to s ním doma probírat, ale marně, učitelky ho do ničeho nenutily. Trvalo to asi půl roku a pak to prostě samo přešlo. Dodneška není žádný předváděcí typ, je spíš introvert, řádí jen mezi kamarády, ale prostě se musel otrkat. Chce to čas.
Syn 3,5 roku, znamení Beran - naprosto to samé.
Do školky chodí rád, kreslí, vystřihuje apod., ale
zase se naprosto odmítá účastnít různých pohybových aktivit.
Učitelka říkala, ať to neřeším, že některým dětem to trvá déle.
Tak to neřeším a pokud bude pohybově nadaný po mě, ani se nedivím, že se nechce předvádět ![]()
Jsem učitelka asi bych tomu dala čas, pokud to doma dělá, tak asi nebude problém, že by ho to nebavilo. Učitelka se určitě snaží ho všelijak nalákat, tak snad se jednou zlomí. ![]()
Možná bych zkusila i motivaci přes kamaráda, at ho nějaký jeho kamarád sám vyzve at jde tvořit s nimi. Děti někdy radši poslechnou jiní dítě než dospělého.
Taky si zkus s ním o tom promluvit, i když je dost malý a moc se toho asi nedovíš ![]()
Já celý život nechápala, co může být zábavného na tom s někým v čemkoli soutěžit, speciálně pak v běhu. Když jsem přišla na tom, že vítězové pak získávají speciální provilegia, zatímco na nás polena je pohlíženo jak na polena, začala jsem tyto aktivity záměrně bojkotovat a chvílemi i sabotovat. V prváku na střední jsem pak už uměla výtečně simulovat křeč v lýtku tak, že mi fakt málem volali doktora na hřiště.
Tak tohle prosímtě nedopusť.
Provorozenný taky nechce ve školce leccos dělat. Nikdo ho nenutí. Motivují ho, nabízí mu pomoc, ale když nechce, tak nechce. Svět se zboří, když nenamaluje draka? Když všichni ví, že by nejradši celé dopoledne ořezal pastelky nejen celé školce, ale i vsi a přilehlému okolí? Tak ořezává pastelky, a ostatní malují. No.
Mám skoro 4-letého a taky berana a to samé ![]()
ze začátku se málo zapojoval.Nechtěl dělat nic ve školce.Doma jsme se snažili mu to vysvětlit a nic.Myslím že na to bude muset přijít sám,jako ten náš.Učitelka ho jen motivovala a chtěla mu pomáhat. Časem to odeznělo a teď nosí domu každý den nějaký obrázek,nebo něco co si vyrobí ![]()
Moc děkuji všem za odpovědi.
Docela to ze mě spadlo, když vidím, že není jediný.
Chtěla jsem jen ještě napsat, že ho nikdo nenutí. On by se ani nedal. Když vejde do třídy a já slyším uč jak říká: Pojď si s námi malovat…Maty na to jeho: Já nechci … tak ona mu jen řekne tak si tady sedni a koukej co dělají jiné děti…Je naštěstí hodný, sedne si a kouká.
Dneska dělali toho draka, Maty nechtěl tak mi ho uč dala ať to zkusíme doma…Doma v pohodě. Byl nadšený.
Jinak tohle samé je ještě se zahradou. Ve školce mají nádhernou zahradu. Fakt překrásnou. Strašně se těšil až tam budou chodit a teď. Sedí na lavičce, kope si nožičkama a kouká na děti.
Nechce se klouzat, houpat, honit…
Tu zahradu ale tolik neřeším,myslím, že se jen potřebuje otrkat a pak to bude dobrý.
Haňule1 píše:
Moc děkuji všem za odpovědi.
Docela to ze mě spadlo, když vidím, že není jediný.
Chtěla jsem jen ještě napsat, že ho nikdo nenutí. On by se ani nedal. Když vejde do třídy a já slyším uč jak říká: Pojď si s námi malovat…Maty na to jeho: Já nechci … tak ona mu jen řekne tak si tady sedni a koukej co dělají jiné děti…Je naštěstí hodný, sedne si a kouká.
Dneska dělali toho draka, Maty nechtěl tak mi ho uč dala ať to zkusíme doma…Doma v pohodě. Byl nadšený.
Jinak tohle samé je ještě se zahradou. Ve školce mají nádhernou zahradu. Fakt překrásnou. Strašně se těšil až tam budou chodit a teď. Sedí na lavičce, kope si nožičkama a kouká na děti.
Nechce se klouzat, houpat, honit…
Tu zahradu ale tolik neřeším,myslím, že se jen potřebuje otrkat a pak to bude dobrý.
Takhle se starší syn choval první dva roky ve školce. Teď třetí rok je jak vyměněný. Lítá po venku jak drak. ![]()
Ahoj,tak náš je tak nějak to samé,jenže…když mu byly čtyři,tak jsem to neřešila,ale teď je předškolák a stále odmítá „pracovat“…Jednou,když jsem ho přivedla do školky,děti seděly u stolečku a malovaly,p.uč.mu řekla,že by mohl jít taky ,vyděšeně se na mě podíval a řekl:„Mami,oni mě zase nutí pracovat…“.všechny děti mají na nástěnce obrázek jen náš ne…jinak je chytrý,šikovný,počítá bez problémů do 100,sčítá,odčítá,písmena,tvary,barvy,básničky,písničky,nic není problém…ale jak přijde na to,že má něco malovat,vystřihovat,lepit,…tak je konec.Doma ho to baví,je pravda,že ne dlouho,ale občas sám přijde,že chce modelovat.Přihlásila jsem ho na „Tvořeníčko“,aby dělal aspoň něco,ze začátku dobrý,teď už ani tam ne,dokonce mi řekl,že chce být vyloučen…
Bojím se,že to ve škole bude velký problém…
![]()
Maminky prosim o radu a nebo jestli se vam to taky stalo…
Mam 3letou holčičku. Ted od září jsme nastoupili do školky…ze začátku tam nechtěla jíst a ani pit…to už se srovnalo.Ale učitelka říka že se nechce zapojovat do her a z nikym se nebaví
dokonce si tam ani nehraje sedi na židličce a pozoruje ostatní
Jinak je to moc chytra holčička…doma se sama obléká, hrozne rada neco tvori, uci se basnicky, pisnicky, dokonce uz umime vsechny barvy a na hřišti si z detickama hraje normalne…Tak nevim co dal???.Poradite mi někdo? ![]()
Ahoj, chce to čas. Moje dcera na tom byla podobně. Sama si hrála ve školce od září až do dubna. Když jsem ji vyzvedávala ve třídě, vždycky byla sama a vozila kočárek. Když jsem ji vyzvedávala na zahradě, vždycky seděla vedle paní učitelky na lavičce. Až v květnu jsem pro ni jednou přišla a lavička prázdná. Hurá jsem se dočkala i já, dcera si hrála s dětma na skluzavce. Učitelky to nikdy neřešily, říkaly, že některým dětem to trvá, než si najdou kamarády, že to chce čas. Teď jí bude brzy 6 let a je ráda mezi dětma, chodí s holkama sama na hřiště před panelák, dokonce i do obchodu sama nakoupit. Takže vydržet, ono to přijde samo.
Ahoj simpa…dekuji za podporu…jen mi dela starost to ze si tam nepujci ani žádnou hračku
Prostě tam sedi a kouka na děcka…ale když prijde domu odvipravi mi celej den be ve školce…Proste me drti to když víte ze mate doma hrozniho divocaka…a to v te školce proste není ona ![]()