Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Asi se opakuji,určitě již tady taková diskuze byla.Ale dcera se rozhodla,že nebude spát po obědě.Tak se chci zeptat jestli to taky měl tak někdo a jestli to přešlo.Připadá mi to ještě brzy aby nespala. Noc prospí celou od těch osmi do sedmi.Ale když nespí po obedě,tak je pak už kolem pěti protivná a unavená.Tak nevím jestli zkoušet,nebo ne.Nechce ani,že si k ní lehnu a budeme spát spolu.Prostě očička nezavře a spát nebude a ani vyřvávací metoda nezabírá.Tak kdyby mě někdo něčím potěšil,budu ráda.
Ahoj, přesně ve stejném věku přestal spát po obědě Vašík…prostě už neusnul, zkoušela jsem to asi 14 dní…postupně se srovnala i ta protivnost k večeru.Pak už ve dne spal jenom když byl třeba nachlazený nebo tak něco…
Ale dělala jsem to tak, že jsme po obědě zalezli třeba s knížkou nebo jen tak a aspoň hodinu jsme si odpočinuli(sám by neležel, tak jsem si vždycky lehla s ním).
Ahojky
tak Anička taky přestala spát ve 2 letech po obědě,zkoušela jsem vše možné i nemožné a nic.tak jsem jí nechala.když jsem na ní viděla, že je hodně unavená,tak jsem to zkusila jí dát spát,ale většinou bez úspěchu.jestli spala z 30 dnů asi 2× tak je to moc. ted začala chodit do školky, no tak jsem doufala, že tam bude spát,ale spí tak max. jednou za týden.no asi to prostě nepotřebuje.
Marysko, možná máte po spaní, možná to přejde. Mates měl kolem dvou a půl let taky sem tam období, kdy nechtěl po o spát, ale nakonec spí doteď!!! a to mu v listopadu bude pět. Mladší ještě taky spí, tak jsem ráda, že si po o odpočinu.
Zkuste si opravdu lehnout spolu, nebo aspoň určitě zklidnit aktivity a povídat si v posteli nebo tak, a třeba to pomůže. Ale bohužel nic se nedá vynutit, mám hodně kamarádek, kterým děti přestaly spát brzo, třeba i před druhým rokem, a nezmohly bohužel nic.
M.
No, radu opravdu nemám. Naše dítě mělo taky takovou pauzu a spát začalo, když si při sáňkování naštíplo nohu - asi byl z toho plazení - chodit nesměl - unavený
.
Zatím spí.
Přesně věk, kdy náš malý taky přestal spát po o. A už nezačal. Ta protivnost se srovnala a postupně to protáhl, takže to odpoledne probíhalo bez problémů. Snažila jsem se náročné činnosti (jízda na kole, lítání na hřišti apod.) zvládnout dopoledne.
Teď je nemocný a v poledne mi dva dny po sobě spal, ale bohužel si to vynahrazoval v noci, kdy ne a ne zabrat. Takže 3 - 4 hodiny v noci strašíme ![]()
presne u nas - kdyz se narodil Tomik - Emce byly dva - tak prestala spat, zrovna kdyz by se mi to taaak hodilo. Napruzena silene, odpoledne vazne spatny, ale postupne se to docela urovnalo. Ted usne vyjimecne v aute nebo kdyz ji masiruju, nebo kdyz je hodne napruzena, tak ji dam na gauc, pustim Vceli medvidky a pospi si, ale tak jednou do mesice…
Presne jak pise Rafaela - narocne cinnosti na dopoledne, odpoledne jsme bud doma, nebo jdeme s nekym ven, abych na Emci unavu nebyla sama…
Ahoj,
tak momentalne resim neco podobneho - neni sily, ktera by donutila syna po obede usnout, nespat nebo alespon odpocivat mu nestaci. To se bohuzel projevuje tim, ze je pretazeny a v noci nespi. Napr. dnes jsme cumakovali od 3 do 5,30. ![]()
Nechapu, jak mu mam rezim upravit, aby spal „normalne“. Ted usina cca 20,30 - driv ani kdyby padal totalne, vstava kolem 7. Tu hodinu po obede proste potrebuje, ale mu to vysvetlit…
![]()
PS: po strasne scene se mi ho total pretazeneho podarilo po obede uspat, slava!!! ![]()
Tak my jsme byli dnes opět neúspěšní.Takže půjdeme ven.Když jdeme s golfáčema tak v těch usne,ale je fakt,že je pak někdy ještě víc protivná,než když vůbec nespí.Tak hlavně aby jí to v noci vydrželo.Přes ten den se to dá zvládnout,ikdyž je to fajn,když dítě usne a máš chvilku pro sebe,že.Jinak díky za příspěvky,vidím,že je nás takových více.
Taky jsme to kolem dvou let meli, ze nechtel spat po o, ale vytrvali jsme a zase spat zacal. Ted ale se spankem definitivne koncime, pac kdyz uz po o usne, tak vecer hodinu blbne a nechce usnout. A pres den vydrzi v pohode, tak uvidime.
Jo,Lucci,máš pravdu,že když mi náhodou usla přes den,tak zase řádila večer a usínala tak o hodinu později.Možná,že jí to opravdu stačí a nebo se to ještě upraví a začne spát,určitě po tom obědě s ní zalezu do postele a zkusím jestli neusne a když do hodiny nebude spát,tak na to kašlu.
Anezka prestala spat poo (jestli teda vubec muzu rict, ze nekdy pravidelne poo spala) jeste driv a i presto vydrzi cely den cila treba az do deviti. Zkousela jsem ji i dat do postylky driv, a pokud uz nahodou driv usne (treba v sedm), je pak vzhuru ve ctyri rano. Ted co chodi do skolky, tak poo vetsinou spi a vecer usina tak nejak podobne (v devet, deset)..
Ahojky,
máme stejně staré holčičky a máme stejný problém. Trvá to už aspoň měsíc. Ta moje nakonec usne, ale je to s brekotem a těch řečí. Chodíme až kolem jedné a to jsme domluvené, že přečtu tři krátké pohádky, pak odcházím a řve
dnes docela dlouho a přitom vstává v šest. Spí maximálně hodinu. Ještě jsem raději nezkoušela zda to vydrží, protože by mě upřímně piclo a mám strach, že by to fakt vydržela.
Když slyším, že ostatní skoro stejně staré děti spí i dvě hodiny, tak to zamrzí.
Ještě, už když jí polívku, tak hlásí, že spinkat nechce. Tak já nevím, je scéna každý den.
Dcera přestala spát přes den ve 2 letech. Odpolední uspávání totiž trvalo snad hodinu a stejně spala už jen krátce. Tak jsem to utla. Ze začátku byla k večeru protivnější, tak jsem ji po „O“ jen nutila odpočívat, ale asi za týden už si to nespaní srovnala a znovu už tedy spát nezačala. Aspoň začala chodit spát večer dřív
, ona totiž jak se odpoledne vyspala, do desíti večer byla jak rybička
Každé dítě je jiné - některé prospí den a jiné je pěkně čilé ![]()