Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mám dotaz malej ted už 15 měsícu od mala spával v postýlce sám v pokojíku tak jsem byla ráda že je jinak naučený jak ten starší.Ale ejhle už dva týdny nechce spát sám musím ho uspávat a když ho přenesu do pokojíku do dvou hodin ho mám spět v posteli.A tak se chci zeptat jak to bylo u vás,kdy začalo dítko spát ve své velké posteli
Pořád přemýšlím jestli mám na dále bojovat stím aby byl ve své postýlce,nebo mu pořídit už postel?
Jo tak to jsme stejný případ jen od 14měs.takhle nenávidíme postýlku a nechcem tam spát
jenže nám teť rostou zuby a jsme citliví…sama na to nemám radu,Postýlky máme dvě v pokojíčku a v ložnici.Takže zkouším,ale musíme uspávat při přenášení se malá probudí a křičí a už neusne a do 11hod.je třeba vzhůru,masakr,pak jí skusím na více pokusu dát do postýlky v ložnici lehnu si vidí na mně usíná já zhasnu světlo a spí se.C 6 ráno se probudí,nechá se přenést do lůžka,dá si mléko a spí až do 10hod. ![]()
Ty jo tak že by to bylo fakt jen přechodné?mě to dost mrzí takoví šikula byl sám usínal po tmě a spal až do rána a ted hruza a děs.To ho musím už i ted dopoledne uspávat.Starší s námi spí pořád a to už měl tři a ted když se přidá i mladší jsem jak sendvič,všechno bolí jak se ani otočit nemohu ![]()
Jo i přes den uspávám
já jsem rozhodnutá do 2 let počkat a vydržet,odhodím dudel a malá bude spát sama.Já mám jen 1 dítko,ale i tak jsem dobitá a dokrčená takže si sendvič v podání 1 dítka navíc dokážu živě představit ![]()
Dokonce jsem četla na netu nějakou metodu uspávání a nezabralo prostě jsou teť v období kdy si chcou vše prosadit a kdo s koho.Ve 2 letech už pochopí a začnu to řešit.
No tak ale zas jestli jeden spí s vámi a druhýho nutíte spát samotného v pokoji, tak to se zas nemůžete divit, že se mu to nelíbí, ne?,
Prostě mu to teď došlo, že je krapet odstrčený a brání se…My máme v ložnici dvě postýlky, malej nám spal v pokoji ve velké posteli sám půl roku a v pohodě, ale jak zbytřil, že se v ložnici chystá příprava pro brášku, začal se cpát zpět do ložnice..Do své bývalé postýlky, tak jsme koupili na MMb ještě jednu postýl¨ku, má tam vyndané 3 tyčky a spí zase s námi, budem spát takhle všichni a až bude starší chtít, postel v pokojíku má pořád… ![]()
Něco na tom je,ale zastanu se v tomto případě maminky..né každý má v ložnici xxx m2 na druhou postýlku. ![]()
Já ho nenutím on tak spával od malička a vyhovovalo mu to měl svuj klid.No nad tím jsem taky přemýšlela že si dám do ložnice pro staršího postel a malému postýlku ale kde máme soukromí zas my s chlapem.
No to určitě nemá, to chápu, ve starém bytě by jsme to takto řešit nemohli, ale buď teda odstěhovat striktně oba kluky a myslím, že starší by to už mohl nějak pochopit, můžou být spolu v pokoji a nikdo nebude sám, ne? Já plánuji, že až začne mladší spát celou noc, ložnici jim necháme (je největší) a my si uděláme ložničku v nynějším pokojíku..A nebo druhá varinta, mamak v pokojíku s jedním dítkem a taťka v ložnici s druhým…Ale nevím, jestli je to v rodině zakaldetlky takto reálné…Každopádně řešení, že tříleťák spí s rodiči v mnaželské posteli a roční musí být sám v pokoji - to mi přijde jako nejlepší recept, aby mladší na staršího žárlil…Já bych teda na jeho místě žárlila…
BONGIORNO18:Kdyby to bylo tak jednoduché jak píšeš asi bych se tady neptala,vyzkoušeli jsme už všechny metody co si psala ale žádná nefunguje.Starší syn byl uspávání už od mala proto jsem si mladšího naučila aby byl sám byla to výhoda.Já mám spíš pocit že nesnese šprušle v postýlce.
No tak pak mu třeba bude ke štěstí stačit velká postel, ale zas je divné, že mu to do teď nevadilo…Ale možné je všechno..Píšeš, že kdybyste měli v ložnici oba kluky, že nemáte soukromí s manželem a teď ho máte? Jen se snažim vymyslet nějaké možnosti jak vyřešit Váš problém..
LUKYMATY, můj syn od miminka špatně spal (kojila jsem do 16 měs. a to se budil snad každou hodinu), takže spal u mě v posteli-bylo to pro nás pohodlnější. Po odstavení začal spát líp, ale v noci se většinou vzbudil, nechal se přenést k nám do postele a vesele spal až do rána
Teď bude mít dva roky, už má velkou postel. V noci se vzbudí, přeběhne si ke mě a spí dál (ještě nemají svůj pokojíček). Mě to nevadí, protože náš tatínek pracuje daleko a je doma málo, takže postel je skoro prázdná. Kdyby byl manžel doma, tak k nám malej určitě nechodí, tatínka poslechce a zůstane ve svojí posteli. Nevím co ti poradit…Jen jsem napsala svoji zkušenost. ![]()
Maminky pomoooc! Naše Adélka 19 měsíců, od malička spinkala bez problémů ve své postýlce, jen když byla nemocná nebo ráno, abych si mohla připsat, byla s námi v posteli. A teď ze dne na den, má hysterické záchvaty jen postýlku vidí, vydrží brečet víc jak hodinu a i když jsme vydrželi a ona usnula uřváním se, druhý den se vše opakovalo a to i se spaním po obědě
. Takže každé spaní ˇve dne i v noci jí uspávám v naší posteli, jak jí přenesu, za chvíli se vzbudí a řve jak ďas, tak si jí zase vezmeme do postele a je u nás celou noc…a mi jsme totálně rozlámaní a nevyspalí…a i tak v noci tak 2× - 3× vstává a chce udělat mlíčko. Pokud máte někdo podobné zkušenosti, poradíte nám, co dělat? A to nás do půli roka čeká pobyt v nemocnici, což znamená Áďa sama v postýlce a já vedle…tak to musíme nějak odbourat co nejdřív!
![]()
Bohužel neporadím, ale u nás je to to samé. Malý bude mít dva a půl roku a je to tak 3 měsíce co bojujeme. Předtím v pohodě usínal sám ve své posteli, popř. jsem mu četla pohádku a on vytuhnul. Teď v žádném případě, takže přes poledne i večer si s ním musím jít lehnout do naši postele a on usne ( někdy i já
). Pak ho přenáším do jeho postele, ale on se pak s řevem vzbudí a zase cestuje k nám. Jelikož se mám ráda a taky se ráda vyspím, nechávám to tak ( protože v noci by se řevem probral úplně a pak by jsme nemuseli jít spát vůbec a na to já nemám ani nervy a ani sílu ). Do 18 s námi snad spát nebude ![]()