Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přímá adopce. Přečti si zde http://www.fod.cz/…nnost/adopce
Dobře ale zvaž, jestli se o to miminko dokážeš postarat. A tu tvou příbuznou bych pohlídala. Je krajně nebezpečné, když své těhotenství tají a kdo ví, co má v plánu…
V první řadě bych se jí snažila podpořit, aby se o to dítě dokázala postarat, třeba to je fakt jen šílený strach? pokud to bude beznadějný, tak byhc do otho na tvémmístě šla. držím palce ![]()
Myslím, že by to bylo těžký, ale určitě by to šlo, s příbuznou bych to asi probrala dopředu, když ani nejde k doktorovi, bůhví, co má pak po porodu v plánu, asi bych se snažila zasáhnout, šla bych s ní k lékaři, zjistila, jak to vypadá… určitě si myslím, že by i ho mohla ona aspoň jakoby nějak předat do péče, ne? Ale vím o tom houby…
Já bych to udělala jinak, zvlášť, pokud sama to máš takzvaně od výplaty k výplatě…vzala bych to dítě do pěstounské péče. Je pravda, že matka si ho kdykoliv může vzít zpět, ale zdá se mi to lepší řešení, ty ho máš, vychováváš, matce se neuzavře cesta, může se podílet na jeho životě. Hlavně pěstounská péče vzhledem ke stavu matky by mohla být lépe řešitelná ze stran úřadů, nemůže-li rodič, dítě dostane do pěstounky blízký příbuzný. A neméně podstatný jě fakt, že jako pěstounovi ti náleží příspěvek pěstouna a příspěvek na výživu dítěte. Neznám přesné částky, googli, ale v globálu to hodí pěkných pár tisíc, jistý příspěvek, tudíž bys finanční péči o dítě zvládla s přehledem. Tohle se mi jeví jako nejelegantnější řešení. A pohlídej tu matku, bůh ví, co se jí rojí v hlavě.
Jdi do pěstounské péče, dostaneš dávky PP (odměna pěstouna 8tis. hrubého + příspvek na úhradu potřeb dítěte asi 4 tis. čistého) + budeš mít nárok na rodičák.
No, teda napadlo ma jako prvni, ze to dite snad sve narozeni prezije… ![]()
pokud ona o tom s nikym nemluvi a nikdy nebyla u lekare, tak ma ma mozna v hlave totalni blok a tehotenstvi si nepripousti. pokud porodi nekde na wc, tak kez budou pri tom diteti stat vsichni svati.
vis urcite, ze je v 7.mesici? i kdyby byla, tak muze porodit driv, je asi uplne nejvyssi cas ji zkusit nejak „probrat“. at uz nabidkou pestounstvi nebo jakehokoliv jineho reseni. nemela by mit pocit, ze je v pasti.
drzim vsechny palce.
Zjevně je ochotná s tebou mluvit, tak s ní prober možnosti. O miminka se starají nevidomé maminky, maminky na vozíčku, maminky bez funkčních rukou. Důležité je, aby věděla, že ať se rozhodne jakoliv, bude mít nějakou podporu. Že jí nebudeš nutit se miminka rovnou vzdát.
Děkuji za rady ![]()
právě nad pěstounstvím jsem přemýšlela, když to řeknu hnusně, jinak než v pěstounství bych to nezvládla finančně, hlavně ze začátku.
Spíš mi šlo o to, jestli bych vůbec ve své situaci o pěstounství žádat mohla, nebo dítě do péče dostanou jen majetní, zajištění lidé. Vůbec nevím, co je pro dítě lepší, jestli to neřešit a přát si, aby se dostalo do fajn rodiny nebo o něj „zabojovat“. Děkuji všem za vaše rady
@Anonymní píše:
Děkuji za rady
právě nad pěstounstvím jsem přemýšlela, když to řeknu hnusně, jinak než v pěstounství bych to nezvládla finančně, hlavně ze začátku.
Spíš mi šlo o to, jestli bych vůbec ve své situaci o pěstounství žádat mohla, nebo dítě do péče dostanou jen majetní, zajištění lidé. Vůbec nevím, co je pro dítě lepší, jestli to neřešit a přát si, aby se dostalo do fajn rodiny nebo o něj „zabojovat“. Děkuji všem za vaše rady
to si musis rozhodnout hlavne ty a verim, ze to neni jednoduche uvazovani. na jednu stranu, pokud by dala dite k adopci nebo do babyboxu, tak se pravdepodobne dostane k rodicum, pro ktere to bude vysnene miminko. Na druhou stranu, pokud se nenabidnes vubec, tak mozna budes trnout do posledni chvile, co se s ditetem stane.
a koneckoncu hlavni slovo bude mit matka. je otazkou, jestli se ditete skutecne chce vzdat, co se ji vlastne deje v hlave. taky se ho mozna chce vzdat a uz ho nikdy nevidet. mozna by nechtela videt sve dite vyrustat s nekym jinym.
tohle je tak na psychologa a vam nezbyva moc casu.
Jo dobře, že to řešíš a chceš jí pomoct. Já bych asi i zašla k lékaři a informovala se, co se dá dělat v této situaci.. Tady jde o to, aby dítě neporodila někde do WC, když je odmítá. Je dost lidí, kteří právě čekají na tuto chvíli a navíc i ty máš zájem. Trochu problém vidím v tom, že pokud se stýkáte a ty bys dítě vychovávala, aby ti nedělala v budoucnu problémy. Pro dítě by možná byla lepší adopce. Držím pěsti, at vše dobře dopadne.
Anonymní, ještě taková maličkost k ostatním radám… píšeš, že „dítě otce nemá“. Každé dítě má otce, minimálně při početí. Co když to je otec, který by své dítě chtěl a mohl se o něj postarat? Máš opravdu všechny relevantní informace ohledně jeho osoby a jeho absence v životě těhotné příbuzné?
@Aghata jasně, čekala jsem, kdo s tím přijde. Ano, fyzicky dítě otce má, ale prakticky ne. Nechci to moc rozebírat, nevím, kdo tu chodí a nechodí.
právě že jsem potřebovala od nezávislých lidí poradit, co by pro dítě mohlo být lepší. S příbuznou se stýkáme velmi intenzivně, takže by dítě viděla dost často. Jde mi hlavně o dobro dítěte, co pro něj bude lepší. A o tom jsem se chtěla s někým mluvit. Dostat i jiný úhel pohledu. A jestli je to prakticky možné.
@Anonymní píše:
@Aghata jasně, čekala jsem, kdo s tím přijde. Ano, fyzicky dítě otce má, ale prakticky ne. Nechci to moc rozebírat, nevím, kdo tu chodí a nechodí.právě že jsem potřebovala od nezávislých lidí poradit, co by pro dítě mohlo být lepší. S příbuznou se stýkáme velmi intenzivně, takže by dítě viděla dost často. Jde mi hlavně o dobro dítěte, co pro něj bude lepší. A o tom jsem se chtěla s někým mluvit. Dostat i jiný úhel pohledu. A jestli je to prakticky možné.
Ok, pokud máš jistotu, že otec o dítěti ví a zároveň starat se objektivně nemůže/nechce/nesmí, tak potom samozřejmě je to na tobě (ve smyslu řešení situace). Držím palce, není a nebude to jednoduché ani pro jednu z vás.
Pokud jsi z Prahy, zkus se podívat sem http://www.socialniklinika.cz/, myslím, že v první řadě by sis ty sama měla promluvit s psychologem, který by ti pomohl najít způsob, jak celou tu situaci začít s příbuznou verbálně probírat a řešit. Nabízejí tady i krizovou intervenci i jiné varianty pomoci a vím, že pár z těch lidí, kteří tam pracují by pro tebe radu a pomoc mělo.
@Aghata děkuji za snahu poradit. Z Prahy nejsem, ale asi není problém nějaké najít ![]()
Děkuji za rady, sice mmi moc nového světla do problému nepřinesly, ale děkuji za snahu ![]()
Dobrý den,
předem se omlouvám, jestli je téma ve špatné kategorii, nevěděla jsem, kam jej zařadit.
K tématu:
mám blízkou příbuznou, která je těhotná, je v 7 měsíci těhotenství a své dítě nechce. Příbuzná nikdy nebyla mateřský typ, k dětem netíhla. Nikdy nebyla v těhotenství u lékaře, nikdo o jejím těhotenství neví, daří se jí tajit přede všemi. Já sama mám 3 letou dcerku, kterou vychovávám sama, bydlím v pronájmu a žijeme jak se dá, na žádné rozhazování to není. Již dlouho přemýšlím, že bych se dítěte ujala. Jen nevím, jestli na dítě mám nárok a jak vše vůbec zařídit? O dítěti se nebavíme. Nastávající maminka má docela vážný fyzický handikep, díky kterému se asi bojí, že by péči o dítě nezvládla. Nějak nevím, co mám dělat. Nechci, aby dítě skončilo bůhví kde. Otce dítě nemá.
Je tu někdo, kdo dokáže poradit? Mohu já, jako blízká příbuzná o dítě žádat? Dají mi ho i když nejsem na tom majetkově bůhví jak dobře? Pořád si myslím, že je pro dítě lepší, když ho bude vychovávat někdo blízký. Sama jsem chtěla víc dětí, bohužel ze zdravotních důvodů již mít dítě nemohu. Děkuji a prosím, bez urážek.