Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
pomoc můj šestiměsíční klučina,který perfektně prospívá odmítá zeleninové příkrmy.Důvod, naše pediatrička, asi 50-ti letá doktorka s 30-ti letou praxí mi doporučila,abych začala s přesnídávkama typu, meruňka a ostatní ovoce,které je jeho věku určené, ale tady je ta chyba, můj Kubík miluje všechno ovoce, ale nedej bože mu dát mrkev s bramborou nebo polévku,nechce to,protože si už zvykl na sladké a já nevím,co stím.Když mu podám zeleninu tak začne vyvádět.Myslím si,že jsem měla trpělivosti dost, nevíte někdo jak ho to naučit papat? ![]()
Zrovna dnes jsm o tom četla. Děti ve velké většině případů upřednostňují sladkou chuť, je to vlastně první chuť, kterou poznaly a zvyk je železná košile. Prostě to chvíli trvá, než si zvyknou na jiné chutě. Hlavně ho nenuť, jeho čas přijde, jenom k tomu musí dospět.
Radka
Souhlasím s Radkou! Zkus kombinovat ovoce s rýží a pokud na to skočí, můžeš kombinovat jablko s mrkví. Oboje je sladké, mohlo by to vyjít. Chce to trpělivost a fikanost!!
)
Alice
Holky, poraďte, mám 7měsíční holčičku, je přikrmovaná od 4.měsíce, zeleninka, pak po dvou týdnech ovoce, teď nějakou dobu jogurt. Dostává dopol jogurt, oběd masozeleninový a odpoledne přesnídávku. Problém je v tom, že zhruba poslední týden absolutně bojkotuje oběd. Sní 5 lžiček a nechce, neotvírá pusinku, jazykem ucpává pusinku, abych se tam se lžičkou nedostala. Jogurt i přesnídávku sní plus mínus všechno. Co dělat? Mám jí ten oběd dávat celej den? To se moc nenají. Mám odbourat přesnídávky a jogurt, aby ji nelákala sladká chuť? Co dát místo toho? Mlíko? Není to krok zpátky? Prosím o jakoukoliv radu, protože mě to hrozně trápí.