Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Budeš osoba bez zdanitelných příjmů, to nahlásíš na zdravotní pojišťovně a budeš si sama platit zdravotní, bylo to 1080,– nevím, jestli to není od nového roku víc, ale myslím, že ne.
Tahle doba se ti nebude počítat na důchod, pokud bys chtěla, aby se počítala, tak můžeš platit dobrovolné důchodové, to je cca 1600,– přesnou částku by ti řekli na OSSZ.
no hlavně jestli se nepletu, tak manžel by zakladatelku nemohl zaměstnat, protože OSVČ nesmí zaměstnat manželku, ne? Může být jakospolupracující, ne? (ale nevím, jak to je pak se zálohama)
A jak by to bylo dál kdybych otěhotněla. počítám, že bych neměla nárok na výběr rodičovské že?
Dá se i toto nějak ošetřit? Např. platit minimální čístu nemocenského pojiš.?
Gabinka1 píše:
no hlavně jestli se nepletu, tak manžel by zakladatelku nemohl zaměstnat, protože OSVČ nesmí zaměstnat manželku, ne? Může být jakospolupracující, ne? (ale nevím, jak to je pak se zálohama)
Jestli jsem to dobře pochopila, tak by ji zaměstnal na černo, nebyla by oficiálně jeho zaměstnanec.
raduš přesně tak.
Nebyla bych nikde ofiko napsaná jako zaměstnanec.
Anonymní píše:Teď to právě změnili, že si variantu rodičáku už může měnit kdykoliv každej. Nezáleží na tom, jestli má odpracováno nebo ne…Všechny varianta vychází na konci finančně úplně stejně, akorát si zvolíš rychlost čerpání.
A jak by to bylo dál kdybych otěhotněla. počítám, že bych neměla nárok na výběr rodičovské že?Dá se i toto nějak ošetřit? Např. platit minimální čístu nemocenského pojiš.?
tripetri píše:Anonymní píše:Teď to právě změnili, že si variantu rodičáku už může měnit kdykoliv každej. Nezáleží na tom, jestli má odpracováno nebo ne…Všechny varianta vychází na konci finančně úplně stejně, akorát si zvolíš rychlost čerpání.
A jak by to bylo dál kdybych otěhotněla. počítám, že bych neměla nárok na výběr rodičovské že?Dá se i toto nějak ošetřit? Např. platit minimální čístu nemocenského pojiš.?
Tohle neni pravda.Menit si ji nemuze kdokoliv.Porad tam je podminka 270dni nemocenskeho pojisteni.:Jedna se prave ze o volbu delky.
Anonymní píše:
Ne, ty si nemocenské platit nemůžeš, ale může si ho platit manžel, stačí to minimální.
zdravotni poj. si musis platit sama nebo se nahlasis na pracak a plati ho za tebe stat
nemusis byt nikde zamestnana - jen si platit zdravotni a socialni to se prihlasis na CSSZ a VZP (nebo jakou mas zdrav. pojistovnu)
na MD mit narok nebudes na RD ano - myslim ze se nastupuje potom dnem porodu a mas uz ted jednotnou castku kterou muzes cerpat max 4 roky - jak si cerpani nastavis je tva vec..
pouze zdravotní pojištění jako samoplátce. Nahlásíš to na své pojišťovně.
pokud nebudeš účastna nemocenského pojištěné po určitou dobu, tak ti nevzniká nárok na peněžitou pomoc v mateřství a rovnou dnem porodu nastoupíš na rodičák. Ta PPM bývá většinou vyšší než RD.
Ahoj, nadpis je výstižný…
Situace je taková, že nechci do práce. Nemám dítě, ani nejsem těhu.
Manžel totiž potřebuje pomoct u sebe ve firmě, a aby si nemusel platit člověka cizího, vezme si mě, tudíš i peníze které by dal cizímu bude dávat mě. Budu pracovat z domu.
A moje otázka: nechceme, ale mě úvést jako zaměstnance, protože by musel manžel za mě odvádět soc. a zdrav.
Zárověň, ale nechci být já OSVČ.
A pracák nepřipadá v úvahu, nechci toho „zneužívat“.
Takž co si musím platit já sama, abych měla vše v pořádku??
Musím podávat daň přiznání nebo tak ??
díky všem který mi poraděj..