Soud o určení otcovství - už několik měsíců se nic neděje

Anonymní
11.1.12 16:50

soud o určení otcovství

Ahoj,prosím poradte.Jsem samoživitelka,mám roční dítko,s biologickým otcem spolu nejsme asi od 5 měsíce těhotenství,od tý doby dělá mrtvého brouka,nezajímá se,neplatí,nikdy svého syna neviděl.Podávala jsem žalobu na určení otcovství začátkem dubna 2011 a stále se nic neděje,jen mi přišlo že se to bude řešit ve městě kde má přechodný pobyt.Jak dlouho mám ještě čekat??Je blbé zavolat na OSPOD jak se situace vyvíjí?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1102
11.1.12 17:17

určitě se informuj co se týče dítí tak soudy pracujou celekm rychle ..tohle mi příjde dost dlouho..držím pěsti :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
704
13.1.12 21:32

Určení otcovství

Ahoj,
buď úplně v klidu, já podala žalobu na určení otcovství v listopadu 2009 a soud tedy první stání u soudu jsem měla v lednu 2011!!!!!! Taky jsem tam volala co dva měsíce jako idiot ale nakonec mi pomohla až stížnost na ministerstvu spravedlnosti, ty to až dali do pohybu, ale u nás byla trochu jiná situace neboť otec mojí dcery je hooodně vysoce postavený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
13.1.12 21:37

A víš určitě, že chceš určit otcovství? Ono to má i svá rizika. Pokud nutně nepotřebuješ alimenty a nepočítáš pro dítě s dědictvím po otci, tak si to dobře rozmysli. Může se stát, že se časem začne o dítě ucházet více, než Ti bude milé…

• Citovat
  • Upravit
704
13.1.12 22:07

určení otcovství

táto Pavle,
určení otcovství, ještě neznamená, že bude zapsán v rodném listě dítěte! otec může mít pouze vyživovací povinnost k dítěti, ale není úředně uznán otcem (když nechce) tudiž vlastně kromě alimentů žádné povinnosti nemá, ale i žádná práva na dítě. Dítě naopak nemá např. dědické právo po otci, ale to se dá samozřejmě v průběhu let v rámci po zůstalosti změnit tím, že se přihlásí.(k otci)jako neopomenutelný dědic.ˇUředně tak zatím nebude jeho nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
13.1.12 22:22
Fassatka píše:
táto Pavle,
určení otcovství, ještě neznamená, že bude zapsán v rodném listě dítěte! otec může mít pouze vyživovací povinnost k dítěti, ale není úředně uznán otcem (když nechce) tudiž vlastně kromě alimentů žádné povinnosti nemá, ale i žádná práva na dítě. Dítě naopak nemá např. dědické právo po otci, ale to se dá samozřejmě v průběhu let v rámci po zůstalosti změnit tím, že se přihlásí.(k otci)jako neopomenutelný dědic.ˇUředně tak zatím nebude jeho nic.

Tak to je mi novinka, budu si muset doplnit vzdělání. Že by bylo více forem otcovství, to skutečně slyším poprvé. Tak dík za navedení na další studium práva…

• Citovat
  • Upravit
4306
13.1.12 22:29
Fassatka píše:
táto Pavle,
určení otcovství, ještě neznamená, že bude zapsán v rodném listě dítěte! otec může mít pouze vyživovací povinnost k dítěti, ale není úředně uznán otcem (když nechce) tudiž vlastně kromě alimentů žádné povinnosti nemá, ale i žádná práva na dítě. Dítě naopak nemá např. dědické právo po otci, ale to se dá samozřejmě v průběhu let v rámci po zůstalosti změnit tím, že se přihlásí.(k otci)jako neopomenutelný dědic.ˇUředně tak zatím nebude jeho nic.

A to máš odkud? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Zdeňka K.
13.1.12 22:37

Já mám informace z právní poradny a z matriky takové, že se podává dohromady žaloba za určení otcovství a stanovení výživného. Pokud bude soudem uznán jako biologický otec, bude zapsán do rodného listu (ať se mu to líbí nebo ne). Bude-li mít pochybnosti o svém otcovství, může si udělat na svoje náklady testy.

Být Tebou, tak bych určitě žalobu urgovala. Máš nárok na příspěvek i pro Tebe na stravu asi do 2 let věku dítěte (nejsem si jistá) a taky na výbavičku. Příspěvek pro Tebe a na výbavičku jde vymáhat ještě myslím rok zpětně, pak propadá. Výživné jde vymáhat tři roky zpětně, pak také propadá - jakože když bys zažádala ve 4 letech dítěte, že chceš alimenty, dostaneš je zpětně jen za poslední 3 roky. Poptej se na to přesně, sociálních poraden je mnoho, ať zbytečně nepřijdeš o peníze.

• Citovat
  • Upravit
704
13.1.12 22:39

Určení otcovství

Takto mi to bylo zděleno na matrice, když jsem se hnala s rozhodnutím soudu na matriku a žádala o dodatečné zapsání otce do rodného listu. Řekli mi: že testy DNA, které hopotvrdili jako otce, ještě neznamená, že je úředně uznán otcem, musel by prý dojít sám na matriku a učinit tak čestné prohlášení o tom, že chce být zapsán v rodném listě jako otec, když tak neučiní, nikdo ho k tomu nemůže donutit. tak mi to vážně bylo řečeno, nejsem žádná hádavka a nechci nikoho poučovat, to nebylo ani mým záměrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4306
13.1.12 22:45
Fassatka píše:
Takto mi to bylo zděleno na matrice, když jsem se hnala s rozhodnutím soudu na matriku a žádala o dodatečné zapsání otce do rodného listu. Řekli mi: že testy DNA, které hopotvrdili jako otce, ještě neznamená, že je úředně uznán otcem, musel by prý dojít sám na matriku a učinit tak čestné prohlášení o tom, že chce být zapsán v rodném listě jako otec, když tak neučiní, nikdo ho k tomu nemůže donutit. tak mi to vážně bylo řečeno, nejsem žádná hádavka a nechci nikoho poučovat, to nebylo ani mým záměrem.

Tak pošli úřednice do pr… Soudní rozhodnutí nahrazuje souhlas otce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8566
13.1.12 23:14
Fassatka píše:

8o Na jaké matrice Ti toto řekli?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
13.1.12 23:52
Fassatka píše:
Takto mi to bylo zděleno na matrice…

Mně to přijde taky divný. Spíš to bude zněním zákona, že úřednice smí zapisovat pouze při souhlasném prohlášení obou rodičů nebo na základě rozhodnutí soudu, ale s prokazováním DNA se v době tvorby zákona jaksi nepočítalo, takže pro zápis do rodného listu je pro úřednice potřeba buď přitáhnout otce nebo to nahradit soudním rozhodnutím. Ale právní postavení by nemělo být určené pouze rodným listem, maximálně se v tom může udělat bordel. Třeba pokud má matka na dítě stavební spoření, je k dispozici s účtem potřeba podpis obou rodičů nebo opatrovník, ale v situaci, kdy v rodném listě je jen matka, ta založí spoření, pak se určí otec soudně nebo prohlášením a nezapíše ve stavební spořitelně, může dojít k nezákonné dispozici s penězi dítěte na základě původního rodného listu. To pak jsou oplétačky.

• Citovat
  • Upravit
4306
14.1.12 09:43
Fassatka píše:

Pořádně jsem si přečetla o čem hovoříš, ale testy DNA jsou opravdu k ničemu, musíš jít k soudu a ten vydá rozsudek o určení otcovství a s tím pak jdi na matriku. Na základě pofiderního papírku z nějaké genetické poradny ti opravdu nikdo otce do RL nezapíše a neblbni zakladatelku, která hovoří úplně o něčem jiném. Ta už má podanou žalobu.
K zakladatelčině dotazu: Bohužel soudy jsou hodně pomalé. Pokud se ti ta doba nezdá, tak se obrať na veřejného ochránce práv s dotazem, jestli to takto trvat má a jestli by s tím něco nešlo dělat. Třeba pomohou :think: Jinak pak zbývá jít opět soudní cestou či zmíněné ministerstvo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1270
10.2.12 19:35

Ahoj.No já mám s úředníky na matrice taky „zkušenosti“,člověk se dozvídá pomalu protichůdné informace podle toho,kdo tam je..Chtěla bych se zeptat,kdo má zkušenosti či ví, kde, kdy, při čem…je během života nutný souhlas / podpis obou rodičů??? Jde mi o případ, pokud je otec v RL, ale jinak absolutní nezájem a nemožnost na něčem se domluvit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lada14
5.3.12 20:37

Prosím o poradu..???

Zdravím…chtěl sem se zeptat jde udělat abych měl svého otce v rodným listě když je po smrti..krz mamka byla v rozvodovím řízení když sem se narodil tudíš v rodným listě nemám svého biologockýho otce a v rozvodovím listě ma mamka napsaný jaky je muj biologický otec ale krz sirotčí chtěji ho mit v rodným mojím listě..ale zajimavý je že jsem normálně po svém otci dědil a jsem uvedenej jako syn..a tyto doklady jsou právně ověřený…moc prosím za odpověd…Děkuju Lada..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová