Nechtěné dárky, výbavička

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
4.11.12 12:48

nechtěné dárky

Ahoj, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na nechtěné dárky a případně jak je odmítnout. Jedná se o to, že moje teta (mamky ségra, poměrně finančně zajištěná) mně chce k narození miminka koupit dárek. Což není takový problém, jsem naopak ráda :) ALE domluvili jsme se na jednom dárku a to lehačku pro malého (jelikož nejsem náročná a koupila bych si to i sama, ale když nás chce obdarovat každá věc se hodí) jenže mamka přišla smutně s tím, že mi k tomu koupila i cestovní postýlku a hrací deku!! Musela mi to říct- to prý dostanem k Vánocům jako překvapení.. jenže já to od ní nehci :cert: jelikož vím, že jí za to budu muset být vděčná a "dělit se s ní o malého… už jen kvůli našim, kteří mi toho nemouhou tolik koupit je to trapné.. A hrací deku mi chtěli koupit kamarádky a já jim to odmítla, protože máme doma psiska takže jí zatím nechci a cestovní postýlku mám domluvenou po kamarádce-nepotřebuji nové věci..
Jsem akorát naštvaná a myslím, že takové věci by se měli domlouvat. Mimo jiné se mi ta lehačka ani nelíbí :,(- ukázala mi ji mamka na netu. Ještě mi chudák mamka říkala, jak se teta chlubila, že to bude její víkendové dítě!! že jí to není trpané před vlastní sestrou. Jinak mám s tetou dobré vztahy.. vím že spoust lidí by bylo vděčných za takové dárky, ale my jsme skromní a vše jsem si kupovala sama a vím, že mimi potřebuje hlavně maminku..
Omlouvám se za dlouhý příspěvek ale musela jsem se vypsat a děkuji za reakce.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4.11.12 12:54

Ahoj, já mám podobný problém. K narození dítěte dostaneme televizi. Vůbec ji nepotřebujeme a nechceme. (Víc by se hodily pleny atd…). Jenže nemůžeme odmítnout, protože to oficiálně nevíme. Hrůza… Počkám si tu na rady… :nevim: taky nechci být vděčná a zavázaná, resp. povinná pujčovat dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
4.11.12 12:55

Vděčnost sice musí být, ale jestli něco nesnáším, tak jsou to dárky s podmínkou- u vás tedy očekávání tety, že si bude asi půjčovat dítě, jak se jí zlíbí. Do toho bych nešla, ale nevím, jak jí to slušně oznámit, nejsem zrovna asertivní typ, buď jsem zticha, nebo vylítnu jak fúrie. Takže bych jednak zkoušela před tetou důrazně a opakovaně říkat, že rozhodně nechci používat hrací deku kvůli psům a že už mám doma tu postýlku po kamarádce (nakonec o těch dárcích jako nevíš), pokud se nechytne, asi bych to nechala vyřídit svou mámu, přeci jen sestra sestře může říct víc, ty bys třeba byla za tu mladou drzou. Lehačku bych asi přijala, pokud není úplně špatná, nakonec nějaký dárek vám přeci jako příbuzná dát může.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1723
4.11.12 12:59

Ono se dobře radí, když se to netýká sebe samé, ale za dárky bych poděkovala, řekla, že jsem to nečekala a už je mám sehnané od jinud, takže jestli je nemá komu dát jinam nebo vrátit. V každém případě si o svém dítěti můžeš rozhodovat sama a nepůjčovat jí je. Prozatím to nemusíš řešit, protože prcek dlouho bude potřebovat maminku a pak se uvidí. Třeba za pár let budeš ráda, když na víkend bude u tety :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101458
4.11.12 13:01

Hele, o dárky sis neřekla, tak bych si nelámala hlavu s nějakou přehnanou vděčností a určitě bych se tím nenechala tlačit do půjčování dítka, pokud sama nebudeš chtít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2228
4.11.12 13:02

Teda já osobně jsem docela potvora 8) Dárky bych přijala, ale pokud by si na základě nich začal někdo nárokovat moje dítě, tak bych mu ho nedala.
Dárek se má dávat proto, že ho někomu chceš něco dát a udělat mu tak radost a ne pak vyžadovat vděčnost. A pokud by dotyčný hodně protestoval, tak bych mu nabídla, že mu dary vrátím…
A co s těmi dárky, když je nepotřebuješ? Buď bych je darovala kamarádce, která by o ně stála a nebo je v nejhorším prodala na aukru…
Ale jak říkám, já jsem celkem potvora a chápu, že na tohle nemá někdo žaludek :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
4.11.12 13:05

Abych pravdu řekla, jste obě jak malé děti - teta i ty. No a co, tak vám koupila nějaké věci, které by sis ty nekoupila. Hlava mi nějak nebera - jsme skromní a chudí, peníze nemáme a když nám někdo chce něco dát, hlavně ať to odmítneme. A vděčnost za dary? To si myslí teta? Tak snad je hlavní to, co si myslíš ty, ne? Co se řídit heslem, darovanému koni na zub nekoukej. Přijala bych dárek s díky, a dodala, ale teto, nemusíš si dělat výdaje a tím bych to skončila. Mimino je malé, tudíž nepředpokládám, že bys ho dávala někomu přes víkend na hlídání a když už, tak jeho vlastní babičce. Moje dítě šlo k babičce na víkend až ve 2,5letech, protože na to dřív nebylo zralé. tak nechápu, že řešíš, že by tvoje dítě měla teta na víkend. Prostě máš přednost ty, pak babičky a teta až někde nakonec, s tím, že jí ale můžeš říct, že může někdy přijít vozit, že budeš ráda, že si něco zařídíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6398
4.11.12 13:15

Mi to přijde, že vám ty věci ani nedá, že má v plánu je používat, když bude dítě u ní :think: Nebo dá, ale vy jí ho budete půjčovat na víkend i s tou postýlkou a lehačkou…
Určitě máte pravdu, to jsou větší dárky, na které by se měli lidi domlouvat předem, už proto, že každému se líbí něco jiného a je hodně druhů… Já jsem potvora, já bych si do té doby pořídila svoji lehačku, postýlku a možná i tu deku, aby nebyl důvod brát si tu její… Nevím, jaká je, jestli se máte rádi, ale takové chování není pěkné, vypadá to, že dělá najust vaší mamince… Ona nemá svoje děti a vnoučata? Dítě bych dala na hlídání až za hodně dlouho a když maminka nebude moci hlídat, ne že teta chtěla, dítě přece není hračka… Dlouho potřebuje jen mámu, tátu, prarodiče, na které je zvyklé, tety až někdy později, na prázdniny nebo tak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101458
4.11.12 13:19

A jinak ohledně hlídání… možná jsem pro spoustu lidí divá, ale já bych klidně hlídat dala, ono stejně hlídání u malého dítka znamená, že ho člověk spakuje do kočárku a vyšle dotyčného mezi 2 kojeními vozit spící kočárek. Samozřejmě se to musí dít v rozumných mezích, ale na druhou stranu, on pak pokud nechce „hlídat“ nikdo, tak to taky není úplně ideální…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
4.11.12 13:28

Zakladatelko, já tohle chápu, měli jsme to v rodině taky.

Jediné co pomohlo bylo, že jsem dělala slepou hluchou blbou. Prostě dárky přijmi, poděkuj, ale na nějaké půjčování bych nereagovala, pokud tam je nějaký blok.. I kdybych měla tetku naštvat.
Ale možná bych i požádala maminku - když Ti to všechno tak sdělila - jestli by s tetkou nepromluvila, že hrací deku neužijete a postýlku už „máte“. Aby to tetka věděla, třeba by se to dalo ještě vrátit/vyměnit. Mamka by rovnou mohla pomoct…

A jinak to můžeš přece prodat. A jestli jste chudí skromní, peníze z prodeje se budou hodit… Není tam i trochu Tvoje hrdost něco od tetky přijmout..? ;)

Příspěvek upraven 04.11.12 v 13:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6926
4.11.12 13:29
@j.a.n.i1 píše:
A jinak ohledně hlídání… možná jsem pro spoustu lidí divá, ale já bych klidně hlídat dala, ono stejně hlídání u malého dítka znamená, že ho člověk spakuje do kočárku a vyšle dotyčného mezi 2 kojeními vozit spící kočárek. Samozřejmě se to musí dít v rozumných mezích, ale na druhou stranu, on pak pokud nechce „hlídat“ nikdo, tak to taky není úplně ideální…

Souhlasím.
Kdysi bych nesouhlasila, ale teď co mám 2 děti a třetí na cestě souhlasím. :)
Akorát že jestli je tam nějaká averze… :?

U nás se toho kdysi taky hodně řešilo (dárky za vděk, hlídání…), ale nějak se to časem vykristalizovalo.

Ale chápu zakladatelku, jako bych kdysi viděla sebe! :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
4.11.12 13:51

Já bych to neřešila. Dárky jsou dárky, klidně bych je přijala, mile poděkovala a malé dala tetě, jen když budu chtít s tím, že mě dítě potřebuje. Ono dokud je malé a popř. pokud se kojí, tak žádné víkendové hlídání nehrozí. Já třeba malou kojím ještě dneska a v cizím prostředí se bojí, takže beze mně by nebyla nikde ani minutu. Pokud hlídání slušně odmítneš a dítě opakovaně nepůjčíš, časem to okolí přestane bavit nabízet. A ať si o tom myslí co chtějí.
Z druhé strany, než se malá narodila, tak mi ani nepřišlo na mysl, že by mi mělo vadit, že nemá kdo hlídat. Dneska bych to sem tam i brala (rozhodně ne přes noc) a šla bych si v klidu dělat na zahradu, zašla někam s mužem nebo s kámoškou, popř. v klidu nakoupit třeba vánoční dekorace.
Ono každá mince má rub i líc.. :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
4.11.12 13:56

Tetu posli k nam, po jednom vikendu ji to prejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
4.11.12 14:01

Taky bych to v pohodě přijala. Děti/dítě jí samozřejmě půjčovat nemusíš, to je jako by ti donesla nákup, řekla, že tady máš jídlo, dej mi na víkend dítě. :roll: Takhle to prostě nefunguje. Takže dárky přijmi, slušně poděkuj a víc se tím netrap. V životě dostaneš TUNU nepotřebných dárků ;), naše tepláky vel. 134 nadělené půlročnímu miminku pod stromeček by mohli mluvit za vše. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
4.11.12 14:21
@Markétka Š.V. píše:
Ahoj, já mám podobný problém. K narození dítěte dostaneme televizi. Vůbec ji nepotřebujeme a nechceme. (Víc by se hodily pleny atd…).

No já nevím ale tohle mi už přijde na hlavu :roll: Kdyby mně někdo koupil TV za narození dítěte, to bych asi nezvládla. Proto, že se na TV skoro nedívám a co to má společné s miminkem? :roll:

Jinak zakladatelko, dárky které jsou pro miminko bych přijala, ale rozhodně to neznamená, že teď budeš tetě zavázaná na celý život. A tak malé dítě aj tak musí být skoro pořád s tebou tak bych to moc neřešila:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí