Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, syn začal chodit do školky a děla strašný scény. Jsem z toho na nervy. Mate to některá taky tak? Všude jen slyším, jak to ten či onen krasně zvládl a přijdu si, ze jsme snad jediní:(
@Catmum Dej tomu čas, ještě je brzo. Syn loni brečel či fňukal celé dopoledne skoro dva měsíce. Pak se to srovnalo a i tam spával. Šel bez dvou měsíců ve 3 letech. Teď po prázdninách jsem měla strach, jak bude reagovat a úplně s přehledem a zase tam pláčou ty nové dětičky.
Ahoj, my teda zatím v pohodě, ale známé syn, který chodí s naší dcerou do třidy je na tom taky špatně. Pořád brečí a teď z toho začal dokonce i zvracet. Učitelky jí říkali, že už tam pár takových případů měli a srovnalo se to. Chce to ale vydržet a neustopit. Určtě je to těžký, já když ho tam vidím, tak je mi z toho smutno a to nejsem jeho máma. Dokonce se stavila u dětský a ta jí říkala, že ješte hodně malej, takže jestli se to nepoddá, tak by mu doporučila rok odklad. Teď mu byli na jaře tři. Držím place, ať se to srovná. Kolik je synovi?
Mám to taky. Min. týden šel v pohodě, tak jsem byla ráda, že to nebude brečící dítě a tento týden je to čím dál horší. Dnes ho musel odvéz tatínek, protože já bych ho tam asi nedostala. V úterý jsem ho dotlačila, ve středu odnášela a včera jsem ho naháněla už doma, musela natlačit na kolo a cestou kvílel, že nechce do školky. Ve třídě řev, musela ho učitelka držet, aby za mnou neutekl.
Zajímavé je, že pak je tam spokojený a sám se aktivně převléká na spaní. Ale dokud mi bude ráno dělat scény, tak ho budu brát po o.
@Catmum píše:
Ahoj holky, syn začal chodit do školky a děla strašný scény. Jsem z toho na nervy. Mate to některá taky tak? Všude jen slyším, jak to ten či onen krasně zvládl a přijdu si, ze jsme snad jediní:(
u nás je kluk, co visí na dveřích, zdrhá a ječí celý den
a to je nejstarší (tedy 3 roky nemá).. hele, neboj.. když vedu já, maluch taky fňuká.. ono se to urovná.. pamatuju sousedy - půl roku ráno co ráno budíček, malý vřeštěl jak ho vezli kolem ![]()
Určitě nejste jediní.
Je to odloučení a to je pro ně těžké. Ale ten pláč nikdy netrvá dlouho, jen před maminkou, a veřte, že když odejdete, max. si trochu pofňuká a bude v pohodě. To jsou začátky, to je normální. Já se teda málo setkávám s malýma dětma, co v klidu zvládnou školku. Jo předškoláci ano, ale tří a čtyřleťáci, pokud jsou zvyklí být s maminkou a najednou musí být bez ní, tak většinou dětičky reagujou tím, že pláčou. Vydržte, ono to přejde. Já si taky pamatuju, když mi holka brečela a já po cestě domů taky
. Bylo mi to hrozně líto. Ale dám vám ještě jeden typ, co zabral na syna. Pokud to půjde, ať ho vodí do školky tatínek. Nám taťka chodí i s malým po doktorech. On totiž ty scény dělá hlavně přede mnou. S tátou je v pohodě. Pak jsem ho vodila i já, po té co si zvyknul a zase začal dělat scény, tak ho museli vodit starší sourozenci a vše bylo v pohodě. já mám pocit, že ti malí špunti to dělají na truc nám maminkám, abychom to neměli tak jednoduchý
![]()
@Lenka 6dětí Jak zmiňuješ, že je to jen před mámou, tak u nás ne. On tam šel dobrovolně, s podkovičkou na rtu, jak jehňátko na porážku, a jak se zavřely dveře, tak se rozplakal a poplakával třeba celé dopoledne. To bylo hrozný.
Syn začal loni měl 3 roky a 2 měsíce. Brečel téměr každé ráno, celý rok. Někdy to bylo lepší někdy horší - držel se futer a mě a nechtěl do třídy. O prázninách byl doma, nechtěla jsem ho dávat do jiné školky a jiným učitelkám. Čekala jsem co bude v září - no pár slziček taky bylo, ale už to není taková hrůza - je vidět, že je starší. Ale já byla zvyklá na hrůzu u dcera, ta tam ječela 3 roky a dnes má 11 a je v pohodě - bez psychické újmy
- teď to beru s nadhledem, ale byla jsem taky na prášky a brečala jsem pak cestou ze školky. Ale u syna jsem se srovnala i já, že prostě tak to je, nic se mu tam neděje - jen jsem upozorila, že namjí nutit jídlo - což jsou skvělí a netlačí - a dokonce letos i více jí. Tak vydrž bude to lepší!
Nebojte, nejste jediny
ackoli je dcera zvykla byt u babicek ci teticek na hlidani od malinka a opravdu jsme cekali bezproblemovy prubeh, tak dela silene sceny. Kazde rano hystericky rev uz v aute, kdyz se blizime ke skolce. Ale ve tride se pak uklidni a pry je hodna. Pani ucitelka nam rikala, ze place 90%deti prvni dva mesice a pak se to pry najednou samo srovna ![]()
U nás vodil tatínek, s ním se děcka ve školce loučily bez problému. Mně plakaly…
Holka začala chodit taky teď v září. Prvních pár dní to zvládala skvěle, hned první den na mě byla nafučená, že jí beru po obědě. Pak tam 3× i spala. A najednou změna. Dneska ráno brečela už v posteli, že nepůjde. Zkoušela jsem přemlouvat horem dolem a nic. A „násilím“ jí vytáhnout a obléct nejde. Začala by ječet ještě víc a zabejčila by se tuplem. Tak jsem jí nechala doma a snad to bude v pondělí lepší.
Me maly taky breci ve skolce i cestou do ni fnuka.Ale uz to neni tak intenzivni jak prvni 3 dny ve skolce.Ale presto jde do tridy s 2kapesnikama po kapsach a jednim vlhkym v ruce a ve dverich tridy si rekne o dalsi
pani ucitelce. U nas je taky problem s jidlem-nechce mi ve skolce jist.Sni max 2 lzice.
Holky pomoc! Já vím, že je školka teprve 2 dny, ale naše malá (3 roky) dneska předvedla hysterickou scénu už doma při oblékání a dneska celé odpoledne vykládá, že už do školky nechce, že bude sama doma a teď v posteli zas fňukala, že nechce do školky. Hrozně mi to trhá srdce
Já vím, že děti na začátku pláčou, náš syn nebyl výjimka, ale tohle je mazec. Aby před spaním už předem plakala, že druhý den do školky nechce
. Co mám dělat? Mám možnost, že by mi ji zítra naši pohlídali, že by si trošku odpočinula a příští týden mám v plánu ji tam dát třeba jen 3× aby toho na ni nebylo moc. Co by jste dělali vy?
Nedělej nic. Mně tohle syn dělal celý září i říjen, až v listopadu dělal scény už jen před školkou. Od prosince školku miloval a dělal scény pro změnu když tam nemohl. Je to normální a je nesmyls dítě ze školky stáhnout. Mile ji motivuj, nemluv o školce zbytečně často a nehrot to.. prostě jde a hotovo. Musíš si být jistá hlavně ty, jinak nebude ani ona.
Dcera byla to samé.. Důležité je ne ustoupit…prostě do školky se musí.. Sama být doma nemůže… Chce to sílu vydržet