Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
kacerval píše:
Ahojky,tak ja sla vedome do porodnice kde nedavaji vubec nic proti bolestiHlavu si ztoho nedelej,to prezijes,drzim palecky,jo a jeste musim dodat ze mam nizky prah bolestli,takze jsem rvala kvuly kazdy kravine kdyz jsem byla mala a porody jsem prezila na vybornou,ani jsem nejecela ani nebrecela
Jéje, tak to má dcera je opak
bouchne se a nepláče. ![]()
Já jsem nakonec rodila plánovanou sekcí, takže epidurál, byla nejvhodnější varianta. Ale když tu holky píšou, že to zvládly i bez toho tak si myslím, že by to mělo být ok. ![]()
Monny89 píše:
ja bych si teda Epidural pichnout dobrovolne nenechala.. ty rizika co jsou s tim spojene.. to ne
Na ty rizika jsem v tu chvíly nemyslela,jen jsem si potřebovala ulevit a dopadlo to dobře. ![]()
bekky píše:Monny89 píše:Na ty rizika jsem v tu chvíly nemyslela,jen jsem si potřebovala ulevit a dopadlo to dobře.
ja bych si teda Epidural pichnout dobrovolne nenechala.. ty rizika co jsou s tim spojene.. to ne
Asi tak, říkat před porodem, že si epidurál dobrovolně nenechám dát…Vždyt ještě vůbec nevíš, pověz nám to po porodu ![]()
Jinak já ho měla a upřímně stejnak nebylo o co stát..Nechala jsem si ho dát ve chvíli, kdy už jsem měla pořádně bolestivé kontrakce a doktor mi oznámil, že jsem na trapný 4 prsty a že si tam ještě pobudem..jenže po hodině s epi mi jiný řekl, že se neotvírám a vysadili ho..Co na to říct, nechala jsem si ho píchnout zbytečně a stejnak si porod nakonec prožila se vším všudy..Neboj se, pozjištuj si nějaké jiné metody uvolnění od bolesti…
a nějak to odůvodňují??? že nedávají epidurál??
Rodila jsem ted bez něj… (bála jsem se píchání do páteře… tak jsem si teda pořádně zařvala) - ale byla to taková malá obyč porodnice na malým městě, a kamarádkám tam epidurál dávali…
To by mě teda zajímalo, co mají za důvod.
Michaelakkk píše:
já jsem teda ten typ člověka, co si do páteře nenechá píshnout dobrovoln nic i kdybych bolestí umírala… lepší chvíli trpět než riskovat všechna ta rizika spojená s epidurálem
jojo přesně tak
ale já v tom nejhoršim to odkývala ![]()
Příspěvek upraven 07.02.11 v 23:19
taky jsem byla proti epidurálu, ale po 20h., kdy jsem se neotvírala ani po „urychlující“ pilulce (zhoršily se jen křížové bolesti) jsem byla ráda, že mi ho nabídli. S povděkem a z posledních sil jsem přijala, otevřela jsem se do 2h., ale pro malou už bylo pozdě a musela akutně ven, takže epidurál využili na lokální umrtvení k císaři ![]()
Monny89 píše:
Monny to to jsem taky řikala
,ale pak v tom nejhoršim když mě přemlouvala doktorka , že je to to nejlepší, v tu chvíli jsem souhlasila a přítel na mě ne neblázni přece víš co si řikala ,ale naštěstí mi ho nestihla dát .
Pavelas píše:
taky jsem byla proti epidurálu, ale po 20h., kdy jsem se neotvírala ani po „urychlující“ pilulce (zhoršily se jen křížové bolesti) jsem byla ráda, že mi ho nabídli. S povděkem a z posledních sil jsem přijala, otevřela jsem se do 2h., ale pro malou už bylo pozdě a musela akutně ven, takže epidurál využili na lokální umrtvení k císaři
tak co se týče akutního císaře, tak prý uspávají celkově, takže epidurál vůbec nevyužívají. Jediný případe je plánovaná sekce, v takovém případě to prý možné je, ale ne v akutním případě. proč to tak mají, to nám neřekla, prostě to prý nedělají ![]()
Důvody k nepodání epidurálu mohou být takové, že nemají dostatek lékařů z ARO, kteří by řešili u rodiček případné komplikace po epidurálu. Vždy MUSÍ být okamžitě k dispozici lékař z ARA v menších porodnicích prostě nemají lékaře navíc.
Já jsem epidural měla, dvakrát. Za sebe, volila bych jinou porodnici.
Já ho při prvním porodu chtěla,ale Mudr mi ho nedal(ne vždy se může dát) teď když tam mám jít rodit znovu, tak jsem si spešl zjišťovala, jestli ho vůbec jsou schopni v Náchodě dát. Prý ano-sice ještě nevím, jestli ho opravdu využiju,ale rozhodně chci mít tu možnost a zatím se přikláním k tomu, že bude-li to možné, tak si ho píchnout určitě nechám.Ale se uvidí.
Já jsem rodila bez epiduralu, ani jsem o něm neuvažovala, podruhé si to taky nenechám, zvládlo se to, i když jsem byla hysterka hysterická a myslela jsem, že je to moje poslední hodina
Nezbývá než vydržet a nějak to „přežít“
Vím, že budu zas šílená a personálu ze mě půjde hlava kolem, ale lepší je na to nemyslet a zbytečně se nestresovat - stejně to musí přijít, tak naco si kazit náladu už dopředu
![]()
Já myslím, že se porod dá zvládnout bez epi. Já rodila 28h v bolestech, sice jsem si o něj řekla, protože jsem vyčerpáním už nemohla, ale samotný porod se zvládnout dá. A to teda jsem měla hodně těžký porod a jsem teda docela bolístko. Ono ten porod je tak emoční, že na bolest nebudeš mít čas myslet. I když to teda bolí. Samotný porod jsem měla už bez epi. A jsem za to ráda, asi bych nevěděla co dělat. Když budeš mít krátký porod, tak není potřeba.
bekky píše:Monny89 píše:Na ty rizika jsem v tu chvíly nemyslela,jen jsem si potřebovala ulevit a dopadlo to dobře.
Nu tak ja epidural nechci, nejen kvuli tem rizikum, ale i kvuli tomu, ze pak vlastne maminka nic neciti a nevi ani kdy tlacit, to zaprve,a za druhe, jsem slysela, co holky mely epidural, ze jim to zabralo az po dvou hodinach po pichnuti, takze uplne zbytecne, jen si vsugerovali ze uz ho maji, vsechno je jenom PLACEBO… ![]()
Proc do sebe nechat zbytecne pichat chemii, kdyz to muze ohrozit dite, jelikoz je to opiat, a tem se dostane ihned do jeho obehu, timpadem je dite „zdrogovane“ a ma pak i abstinencni priznaky!!
A ze to nepichaji maminkam, ktere vazi pres 100kg v tu chvili!!! HA HA HA ![]()
Cituji:
Nedostatky:
• organizačně náročná metoda, v porodnici musí pracovat anesteziolog, lépe tým anesteziologů, kteří jsou vzděláni v metodách místní anestezie, a to ještě s ohledem na zvláštnosti, které přináší péče o těhotnou ženu,
• technicky náročná metoda, těhotenství komplikuje podání epidurální analgezie, rodička neudělá pro své břicho potřebně »kočičí hřbet«, často není schopna pro porodní bolesti zachovat absolutní klid a nehýbat se, problém přináší i hmotnostní přírůstek v těhotenství, nejsou vzácností maminky vážící nad 100 kg, a to je hranice, kdy se nemusí podařit epidurální analgezii podat,
• riziko nízkého krevního tlaku rodičky. Je možné preventivní podání opioidu, čímž se docílí snížení dávky místního anestetika, které změny tlaku rodičky způsobuje,
• oslabení děložních kontrakcí, je možné preventivní podání opioidu, čímž se docílí snížení dávky místního anestetika, které oslabení děložních kontrakcí způsobuje,
• riziko poranění obalů míchy, hrozí bolest hlavy po porodu,
• finančně náročná metoda, je ze všech popsaných metod nejdražší.
* Snížení krevního tlaku a s ním spojená nevolnost. Pomoci může podávání zvýšeného množství tekutin skrze kapačku.
* Při podání větší dávky analgetik může dojít ke znecitlivění močového měchýře a vy se nevyhnete cévkování.
* Pokud byla analgesie nasazena příliš brzy, může dojít ke zpomalení porodu. Někdy je třeba použít oxytocin pro opětovné rozběhnutí kontrakcí.
Příspěvek upraven 08.02.11 v 10:08
A já si právě porodnici vybrala, kde se rodí přirozeně. Rodila jsem koncem pánevním 4kg dítě, mohla jsem císařem, nebo s epidurálem a já kvůli přirozenému porodu jela rodit do Vrchlabí. KP je to mnohem horší než hlavičkou, jde to o hodně pomaleji… Ale je to krásný zážitek
a vůbec bych to neměnila.
Pokud se tak šíleně bojíš, vyber si jinou porodnici, kde epidurál umožňují. Rodila jsem 150km od domova.