Nedávám učení - SŠ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
26.11.21 16:29

@Jahru tak ono odborné předměty jsou formálně vedené jako semináře co má škola navíc oproti klasickému PřL, takže se to jakoby nepočítá. A většinou mají dotaci tak 1h týdně, stojí to na samostudiu.

• Citovat
  • Upravit
K82
2202
26.11.21 16:32

Ty jo, ja mam VS Bc. Zdrav smeru a ano, tam byl Cihak zaklad, ale na stredni? A dvacetistrankove na prace z kazdeho predmetu? To mi neprojde normalni. Resp. Kdyby moje dcera jednou mela takovy zahul na stredni a nevyzivala se v nem, tak bych ji dala jinam. Urcite jsou lidi, co je pro ne vysoka latka motivacni, alw pak je stejny pocet lidi, ne-li vetsi, kterym to pusobi akorat stres. A travit nej roky sveho zivota zaborena v knihach nebo, prp mne hur, nad pc a tvorbou eseji by se mi fakt nechtelo. A to rikam s vedomim, ze jsem chodila na jeden z nejtezsich gymplu v Pze. Tak si sepis vse, co musis delat a pak se o tom s rodicema zkus jeste jednou pobavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 16:56

@K82 Děkuji za názor, ale nezlobte se, musím se ohradit proti Vaší formulaci „dala bych dceru jinam“. Myslím, že na SŠ (resp. v 9. třídě ZŠ, kdy si ji vybírá) už je člověk dost vyspělý na to, aby se rozhodl jak, v čem a do jaké hloubky se chce nebo nechce vzdělávat. Neříkám, že moje škola není náročná, nezvyklá a možná i trochu extrémní, ale mě to baví (i když si občas postěžuju) a problémy chci překonávat, ne utíkat. Mám ze sebe suma sumárum fajn pocit, že něco dělám (i kdyby mi ten Čihák k ničemu nebyl, tak paměť a myšlení to procvičí skvěle, stejně jako psaní odborných prací), takže nejspíš patřím do Vámi definované druhé skupiny.

• Citovat
  • Upravit
9188
26.11.21 17:12

Co je to za školu? Jsi anonym, tak to můžeš napsat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 17:18

@Serpentini radši ne, sorry. Přijde mi zbytečné strhávat téma ke škole jako takové, o ní to tu není, ale tom, jak zvládnout nápor studia :)

• Citovat
  • Upravit
2349
26.11.21 18:08
@Anonymní píše:
@K82 Děkuji za názor, ale nezlobte se, musím se ohradit proti Vaší formulaci „dala bych dceru jinam“. Myslím, že na SŠ (resp. v 9. třídě ZŠ, kdy si ji vybírá) už je člověk dost vyspělý na to, aby se rozhodl jak, v čem a do jaké hloubky se chce nebo nechce vzdělávat. Neříkám, že moje škola není náročná, nezvyklá a možná i trochu extrémní, ale mě to baví (i když si občas postěžuju) a problémy chci překonávat, ne utíkat. Mám ze sebe suma sumárum fajn pocit, že něco dělám (i kdyby mi ten Čihák k ničemu nebyl, tak paměť a myšlení to procvičí skvěle, stejně jako psaní odborných prací), takže nejspíš patřím do Vámi definované druhé skupiny.

Ona to sice není reakce na mě, ale nedá mi to a zareaguju. Já bych totiž udělala to samý, co K82. Pokud by se mi dítě na takové škole trápilo, procházelo s odřenýma ušima a s ** pocitem, že je sra.ka**, nenechala bych ho tam zbytečně se trápit. Nejblbější na tom teď je, že si asi myslíš, že ti radíme od toho srabácky a potupně utýct, a ty chceš problémy překonávat, jenže my staroušové z určitý životní zkušenosti taky víme (a ty to prostě vědět ještě nemůžeš), že jsou věci, do kterých se vyplatí investovat čas, nervy, energii, a pak jsou taky věci, který za to prostě nestojej, a od těch je moudrý jít pryč. Kdyby jsi v tomhle byla spokojená, tak neřeknu ani popel, ale píšeš tady, jak se trápíš, jsi z toho zmordovaná, máš blbý známky, a nejhorší na tom je, že před ostatníma lidma z jiných škol nebudeš mít žádnou, nebo možná zanedbatelnou výhodu :nevim: A to říkám z pohledu člověka, kterej studoval nejtěžší gympl v Čechách, myslel si, kdovíjaká není elita, a pak na vysoký koukal jak tele z jara. Hele, zhodnoť si to jak chceš, myslím si, že ses tady stejně chtěla jen vypovídat, a přeju ti hodně úspěchů, ať se ti to všechno povede :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 19:24

@Pruhovaný_mýval máte pravdu, chtěla jsem se tady spíš vypovídat. Ale pravdou je, že kdybych se neučila, tak se stejně nepřinutím nějak smysluplně vyplnit svůj čas. Mmch sama píšete, že jste studovala na prestižním gymnáziu, to jste tam nikdy nepoznala nervy, únavu, beznaděj atd.? Třeba jenom občas a náznakem…
PS: do čeho se vyplatí nebo nevyplatí investovat je myslím si dost individuální. Jsem pyšná, naše škola má výborné jméno jak v ČR, tak i v cizině, což si myslím že taky není zanedbatelné ;)
Ale děkuji Vám

Příspěvek upraven 26.11.21 v 19:30

• Citovat
  • Upravit
9188
26.11.21 19:25
@Anonymní píše:
@Serpentini radši ne, sorry. Přijde mi zbytečné strhávat téma ke škole jako takové, o ní to tu není, ale tom, jak zvládnout nápor studia :)

Já ti ten rozsah studia nevěřím, víš? ;) Každopádně pokud nezvládáš, tak pouvažuj o změně školy, na studia člověk musí být vybavený i psychickou odolností.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 19:29

@Serpentini zda mi to věříte nebo ne, je mi popravdě úplně jedno… A i psychická odolnost se musí pěstovat, ale utíkáním od problémů to není :D

• Citovat
  • Upravit
12091
26.11.21 19:32
@Anonymní píše:
@Serpentini zda mi to věříte nebo ne, je mi popravdě úplně jedno… A i psychická odolnost se musí pěstovat, ale utíkáním od problémů to není :D

Tak záleží jak moc to prožíváš. Někdo prostě má dispozičně horší odolnost a rozhodně je pro něj lepší to vyřešit změnou školy, než se třeba dopracovat ke zdravotním problémům nebo braní antidepresiv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.21 19:35

@jita22 tak určitě, ale já zas takhle nešílím pořád, tona mně spíš dolehlo zkouškové a následky distančky… Ale pořád si stojím za tím, že nejlíp je se tomu stresu vystavovat a jednoduše ho muset zvládnout - člověk se to časem naučí a pokud chci někdy být v něčem dobrá, tak čím dřív tím líp, beztak bych se s tím setkala :)

• Citovat
  • Upravit
9995
26.11.21 20:05

A co tedy chceš? Radu očividně ne. Poplácat po zádech, že zvládáš tak těžkou školu? Já tomu rozsahu učiva opravdu nevěřím, obzvlášť těch 5 jazyků na přírodovědném lyceu a fyziologii, anatomii, farmakologii… odpovídající studiu na LF. Jestli se hroutíš, zajdi na školním psychologem nebo studijním poradcem. Tvojí situaci zhodnotí líp než anonymní osoby na netu, které neznají ani tebe ani tvoji školu. A určitě ti i poradí - jak se učit, jak se vypořádat se stresem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2785
26.11.21 20:14
@Anonymní píše:
@Serpentini zda mi to věříte nebo ne, je mi popravdě úplně jedno… A i psychická odolnost se musí pěstovat, ale utíkáním od problémů to není :D

Děvče, tímhle přístupem si zakládáš na spoustu problémů. Tohle platí pro lenochy, ne pro typy, jako jsi ty! Ty se přetáhneš, zhroutíš, a už to nikdy nebude takové, jako dřív.
Jaká bezmoc na blbým gymplu, prosím tě? To jsou radostná bezstarostná léta. Většina lidí to tak má i na vysoké. Dokonce i na medicíně (tam to bude spíš menšina). I když medicína je jediná škola, která za ty stresy stojí. Škoda, že se tak bičuješ, je vidět, že jsi dříč, nemusíš se stydět, že ti studium přijde těžké. Ale měla bys vědět, že jsou hranice, za které opravdu nestojí se drát. Úplně je z tebe cítit, jak tě baví se shazovat, kritizovat a pak se vybičovávat k výkonům. Takovou vlastnost by ses měla naučit krotit a myslet hlavně na sebe. Na svoje zdraví, které máš jenom jedno.
Psychická odolnost se pěstuje hlavně tak, že máš pevné, podporující a milující zázemí, že ti někdo kryje záda. Ne že se cítíš provinile a v rodině si nemůžeš postěžovat.
Každopádně hodně štěstí, budeš ho v životě potřebovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
26.11.21 20:15
@Anonymní píše:

Jej, musim se usmat, kdyz tohle ctu. Vsechno, co pises, jsem si kdysi, na tvem miste, taky myslela. Ale az s vlastnim ditetem jsem zacala chapat, jak moc byla vetsina mych nazoru v dospivani ovlivnena hlavne tim, co do mne tloukli doma (viz to tve „tezkou drinou trenuju svoji odolnost“). A uplne nejvic mne pobavilo, ze v devate tride uz lide vedi, co chteji. Jak jsem psala-jsou taci, co ano, ale v tomto pripade bych rekla, ze mensina. A i kdyz se mnou nesouhlasis, tak jako mama divky bych hlavne chtela, aby se jednou otocila a mohla rict, ze jeji zivot nebyl z velke casti drina a vopruz, ale cas, ktery stravila stastna a spokojena. At uz ve skole nebo jinde. Nicmene z tvych poslednich prispevku mam pocit, ze jsi se spis postavila do opozice (obranne?),takze to pisu jen jako jeden z nazoru a byt nejsi ma dcera, prala bych ti to same, co te svoji. Tak se drz a pokud tam budes studovat dal, nezapomen i na odpocinek nebo svereni se s tim, ze toho je na tebe moc. Vsichni potrebujeme upustit paru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
26.11.21 20:16
@safina píše:
Děvče, tímhle přístupem si zakládáš na spoustu problémů. Tohle platí pro lenochy, ne pro typy, jako jsi ty! Ty se přetáhneš, zhroutíš, a už to nikdy nebude takové, jako dřív.
Jaká bezmoc na blbým gymplu, prosím tě? To jsou radostná bezstarostná léta. Většina lidí to tak má i na vysoké. Dokonce i na medicíně (tam to bude spíš menšina). I když medicína je jediná škola, která za ty stresy stojí. Škoda, že se tak bičuješ, je vidět, že jsi dříč, nemusíš se stydět, že ti studium přijde těžké. Ale měla bys vědět, že jsou hranice, za které opravdu nestojí se drát. Úplně je z tebe cítit, jak tě baví se shazovat, kritizovat a pak se vybičovávat k výkonům. Takovou vlastnost by ses měla naučit krotit a myslet hlavně na sebe. Na svoje zdraví, které máš jenom jedno.
Psychická odolnost se pěstuje hlavně tak, že máš pevné, podporující a milující zázemí, že ti někdo kryje záda. Ne že se cítíš provinile a v rodině si nemůžeš postěžovat.
Každopádně hodně štěstí, budeš ho v životě potřebovat.

Amen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko